Gazze’nin güneyine gidenler yaşam mücadelesi veriyor

Gazze’nin güneyine gidenler yaşam mücadelesi veriyor

ABONE OL
13:20 - 19/11/2023 13:20
Gazze’nin güneyine gidenler yaşam mücadelesi veriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gazze’nin kuzeyinden güneyine gitmek zorunda kalan Filistinliler yaşam mücadelesi veriyor. Filistinliler ekmek ve su gibi temel ihtiyaçları bulmakta bile zorlanıyorlar.

İsrail’in Gazze’nin kuzeyinde yaşayanlara güneye gitmeleri yönünde çağrıda bulunmasıyla yüzbinlerce Filistinli güneyin yolunu tuttu.

Ama tüm Gazze’de olduğu gibi onlar da çok zor koşullarda yaşam mücadelesi veriyor. Öğün yemek yok, ekmek ve suya bile erişimde oldukça zorlanıyorlar.

İsrail’in günde sadece iki TIR yakıtın bölgeye girişine izin vermesi yaşam koşullarında önemli bir değişikliğe neden olmuş değil. Bölgede elektrik yok, sular akmıyor.

Bazıları ağaçları kesiyor, ısınmak, ekmek pişirmek, su kaynatmak için bulabildiklerini ya da mobilyalarını yakıyor.

Odun satıcısı Muhammed Ebu Amra da, evdeki odunlarını satma kararı almış. Amra, evde odunları olduğunu, durumun kötü olduğunu görünce evdeki odunlarını satmaya karar verdiğini söylüyor.

Amra, odunları en düşük fiyattan sattığını çünkü para ve iş olmadığını da belirtiyor.

Bölgede yaşayan Wissam Matar da gaz noksanlığı nedeniyle odun satın almak zorunda kaldıklarına dikkat çekiyor. Matar, odunla yemeklerini pişirdiklerine dikkat çekiyor ve yaşamlarının oduna bağlı olduğunu belirtiyor.

Bölgede yaşayan bir başka kişi de Umm Tarık. Tarık, bir ekmek almak için saatlerce kuyrukta beklediğini ve yarın ekmek almak için parası olmadığını anlatıyor.

Maysar Abdel Hamid de durumun çok trajik olduğuna dikkat çekiyor. Gaz ya da yakıt olmadığına vurgu yapıyor. Hamid, ekmek, gıda, su, un bile olmadığını kaydediyor, fiyatların oldukça arttığını söyleyerek, yaşananları “anlatılamaz trajedi” olarak niteliyor.

Bölgede marketlerde son haftalarda raflar bomboş. Walid Ebu Ghargoud dükkanların boş olduğunu, ürünlerin gelmediğini kaydediyor.

Ghargoud, kalan az sayıda ürünün fiyatının iki katına çıktığını belirtiyor ve “Eğer durum böyle devam ederse insani bir felaket yaşanacak” diyor.

İsrail’in son dört haftada Gazze’ye girişine izin verdiği insani yardım normal bir dönemde Gazze’ye iki günde giren malzemeye eşdeğer.

İsrail’in Gazze’nin güneyini de hedef almaya başlamasıyla bölgede yaşayanların akıbetinin ne olacağı merak konusu.

Birleşmiş Milletler Gazze’de güvenli bölge olmadığını belirtirken, İsrail bölgedekilere Gazze’nin batısına gitmeleri çağrısı yapıyor.

Hamas’ın 7 Ekim’deki İsrail saldırısında 1200’den fazla kişi yaşamını yitirdi. İsrail’in Gazze’ye başlattığı misilleme saldırılarından ise şimdiye kadar 12 binden fazla Filistinli yaşamını yitirdi. Hamas’ın kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkilileri yaşamını yitirenlerin üçte ikisinin çocuk ve kadın olduğu belirtiliyor.

VOA tarafından geçilen Gazze’nin güneyine gidenler yaşam mücadelesi veriyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gazze’nin güneyine gidenler yaşam mücadelesi veriyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gazze’nin güneyine gidenler yaşam mücadelesi veriyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.