Rusya, Dağlık Karabağ’daki barış gücü askerlerini çekmeye başladı

Rusya, Dağlık Karabağ’daki barış gücü askerlerini çekmeye başladı

ABONE OL
12:27 - 19/04/2024 12:27
Rusya, Dağlık Karabağ’daki barış gücü askerlerini çekmeye başladı
2

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rus ve Azeri yetkililer, 2020’deki savaşın sona ermesinden bu yana barış gücü olarak Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde konuşlanan Rus güçlerinin çekilmeye başladığını söyledi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilerle yaptığı bir konferans görüşmesinde çekilme haberlerini doğruladı ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Dış Politika İdaresi Başkanı Hikmet Hacıyev de çekilmeyi doğruladı ve bunun her iki ülke tarafından kabul edildiğini belirtti.

Hacıyev Rus güçlerin neden geri çekildiğini söylemedi ancak Azerbaycan’ın geçen yıl bölgenin kontrolünü tamamen ele geçirmesinin ardından varlıkları gereksiz görünüyordu.

Karabağ bölgesi, 2020’de Azerbaycan’ın bölgenin bir bölümünün kontrolünü yeniden ele geçirmesiyle sonuçlanan savaşa kadar etnik Ermeniler’in kontrolündeydi.

Bu savaş, Dağlık Karabağ’ın hâlâ Ermeniler’in elinde bulunan kısımlarına yaklaşık 2 bin barış gücü askeri yerleştirilmesini öngören Rusya’nın arabuluculuğundaki bir ateşkesle sona ermişti. Rus birliğinin görevleri arasında, Dağlık Karabağ’ı Ermenistan’a bağlayan tek yolda serbest geçişi sağlamak da vardı.

Ancak Azerbaycan, Ermeniler’in silah sevkiyatı ve maden kaçakçılığı için kullandığını iddia ederek 2022’nin sonlarında yolu kapatmaya başladı. Bu duruma Rus güçleri müdahale etmedi.

Abluka nedeniyle Dağlık Karabağ’da aylarca süren gıda ve ilaç sıkıntısının ardından Azerbaycan, Eylül 2023’te Karabağlı Ermeni yetkilileri Rus güçlerinin arabuluculuğundaki müzakerelerde bir gün sonra teslim olmaya zorlayan bir ani bir saldırı başlatmıştı.

Dağlık Karabağ’daki 50 bin Ermeni’nin neredeyse tamamı birkaç gün içinde bölgeyi terk etmişti.

VOA tarafından geçilen Rusya, Dağlık Karabağ’daki barış gücü askerlerini çekmeye başladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya, Dağlık Karabağ’daki barış gücü askerlerini çekmeye başladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya, Dağlık Karabağ’daki barış gücü askerlerini çekmeye başladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.