İran Husilere Kızıldeniz’deki gemi saldırılarında destek sağlıyor

İran Husilere Kızıldeniz’deki gemi saldırılarında destek sağlıyor

ABONE OL
00:31 - 21/01/2024 00:31
İran Husilere Kızıldeniz’deki gemi saldırılarında destek sağlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Reuters haber ajansı, 4 bölgesel ve iki de İranlı kaynağa dayandırdığı haberinde, Yemen’deki Husilerin Kızıldeniz’deki gemilere yaptıkları saldırıları İran Devrim Muhafızları’ndan komutanların idare ettiğini ileri sürdü.

Aynı kaynaklar, İran destekli Husilere Hamas’ın 7 Ekim’deki İsrail saldırısından bu yana sağlanan askeri mühimmatın arttığını öne sürdüler.

Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, İran’ın Yemen’deki Husilere, gelişmiş insansız hava araçları, gemisavar seyir füzeleri, hassas vuruşlu balistik füzeler ve orta menzilli füzeler sağladığını söyledi.

Askeri mühimmatla birlikte İran Devrim Muhafızları’ndan komutanların da Kızıldeniz’de seyreden ticari gemilerden hangilerinin İsrail’e gitmekte olduğuna dair Husilerle istihbarat paylaşımı yaptıkları ileri sürülüyor.

ABD yönetimi de geçen ay İran’ın Kızıldeniz’de gemilere yönelik saldırıların planlanmasına müdahil olduğunu ve Husilerin gemileri hedef almasını sağlamak için istihbaratın kritik öneme sahip olduğunu açıklamıştı.

Bu iddialara karşın İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, düzenlediği haftalık basın toplantısında Tahran yönetiminin Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik yapılan saldırılarla ilgili Husilere destek verdiği iddialarını yalanladı.

Benzer şekilde Husilerin Sözcüsü Muhammed Abdülselam da İran ya da Hizbullah’ın kendilerinin Kızıldeniz’de gemilere düzenlediği saldırılara destek verdikleri iddialarının doğru olmadığını söyledi. İran destekli Hizbullah grubu sözcüsü de bu konudaki soruları yanıtsız bıraktı.

Yemen’deki direnişçi grup Husilerin Kızıldeniz’de İsrail’e gittiği gerekçesiyle ticari gemileri hedef alması üzerine aralarında Amerika, İngiltere ve Hollanda’nın da bulunduğu ülkelere ait koalisyon bölgede askeri varlığını arttırdı. Bir süre önce de ABD ve İngiliz kuvvetleri Yemen’de Husilere ait olduğu ileri sürülen bazı hedefleri havadan ve denizden fırlatılan füzelerle vurdu.

VOA tarafından geçilen “İran Husilere Kızıldeniz’deki gemi saldırılarında destek sağlıyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İran Husilere Kızıldeniz’deki gemi saldırılarında destek sağlıyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İran Husilere Kızıldeniz’deki gemi saldırılarında destek sağlıyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.