ABD’de beş süt numunesinden birinde kuş gribine rastlandığı açıklandı

ABD’de beş süt numunesinden birinde kuş gribine rastlandığı açıklandı

ABONE OL
23:08 - 26/04/2024 23:08
ABD’de beş süt numunesinden birinde kuş gribine rastlandığı açıklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), ABD’deki ticari süt örneklerinin yaklaşık beşte birinde kuş gribi izine rastlandığını ve bu oranın büyük bir kısmının enfekte sığır sürülerinin bulunduğu bölgelerden kaynaklandığını açıkladı.

FDA, sütün tehlike arz ettiğine ya da içinde canlı virüs bulunduğuna dair herhangi bir kanıta rastlanmadığını bildirdi.

FDA Perşembe günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, bozulmamış patojenin hala mevcut olup olmadığını ve bulaşıcı olmaya devam edip etmediğini belirlemek için ilave testler yapılması gerektiğini kaydetti.

FDA hafta başında, sütün belirli bir sıcaklığa kadar ısıtılarak zararlı bakteri ve virüslerden arındırılabileceğini ve insan tüketimi için güvenli hale getirilebileceğini hatırlatmıştı.

FDA ve ABD Tarım Bakanlığı (USDA), şu anda mevcut bilgilere dayanarak, pastörizasyon işlemi ve hasta ineklerden gelen sütün ayrılması ya da imha edilmesiyle, ticari süt arzının güvenli olmaya devam ettiğini bildirdi.

FDA son güncellemesinde “Bugüne kadar perakende süt çalışmaları, ticari süt arzının güvenli olduğu yönündeki değerlendirmemizi değiştirecek herhangi bir sonuç göstermemiştir” dedi.

USDA’e göre ABD’de sekiz eyalette 33 süt sığırı sürüsünde kuş gribi vakaları teyit edilmişti.

Şimdiye kadar sadece Teksaslı bir çiftlik işçisinin kuş gribine yakalandığı doğrulanmıştı. Bu kişi, kuş gribi vakası görülen tek insan. Hastaya gözde kızarıklık ve tahrişe neden olan konjonktivit (göz iltihaplanması) teşhisi kondu.

FDA, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) salgın araştırma verilerinin, insan vakalarında artış göstermediğini ve bilinen bir vaka dışında H5N1 yani kuş gribi virüsü vakası olmadığını söyledi.

FDA, canlı virüsün belirlenmesinde altın standart olarak tanımladığı yumurta aşılama testleri yoluyla herhangi bir pozitif bulgu olup olmadığını değerlendiriyor.

Kuş gribi neden kaygı yaratıyor?

Kuş gribinin süt sığırları arasında yayılması, tipik olarak kuşları enfekte eden virüsün hasta edebileceği memeli hayvanların yelpazesinin genişlediğini gösteriyor.

Araştırmacılar, H5N1’in insanlar arasında kolayca yayılabilecek şekilde adapte olduğuna işaret edebilecek değişikliklere karşı tetikte.

Virüs, geçmişte yabani kuşlar ya da kümes hayvanlarıyla yakın temasta bulunan insanlar arasında ciddi ya da ölümcül enfeksiyonlara neden olmuştu.

Uzun süredir pandemi potansiyeli olan virüsler listesinde yer alan kuş gribi virüsünün yeni bir memeli türüne yayılması endişe yaratıyor.

Sığırlardaki enfeksiyonlar, iki yıldan uzun bir süredir küresel olarak yabani kuşları ve kümes hayvanı sürülerini enfekte eden ve muhtemelen hasta veya ölü kuşları tüketerek virüsü kapmış olan birkaç memeli türünü de öldüren aynı kuş gribi alt türünden kaynaklanıyor.

Sığır sürülerinde kuş gribi ne kadar yaygın?

The full extent remains unknown, but several recent developments suggest it may be in more herds than documented.

On April 23, the U.S. Food and Drug Administration said it has detected particles of H5N1 in the milk supply. Tests suggest they are remnants of virus killed during the pasteurization process, and that the milk is safe. Early testing has not detected any live virus in milk samples, and U.S. health officials believe people cannot get sick from drinking pasteurized milk and warn not to drink unpasteurized milk.

Officials have learned the virus can be present in cows that show no signs of infection, and milk from those cows does not show signs of infection such as being thicker and yellow.

To contain the outbreak, the U.S. government is requiring dairy cattle moving between states to be tested for bird flu.

Boyutu tam olarak bilinmemekle birlikte, son dönemde yaşanan bazı gelişmeler, hastalığın belgelenenden daha fazla sayıda sürüde olabileceğini ortaya koyuyor.

Yetkililer virüsün hiçbir enfeksiyon belirtisi göstermeyen ineklerde de bulunabileceğini ve bu ineklerden elde edilen sütün daha koyu ve sarı olması gibi enfeksiyon belirtileri göstermediğini öğrendi.

Salgını kontrol altına almak için ABD hükümeti eyaletler arasında hareket eden süt sığırlarının kuş gribi açısından test edilmesini şart koşuyor.

Kuş gribi salgını ne zaman başladı?

Yetkililer salgının yeni olduğunu düşünüyordu. Ancak son bulgular, geçen yılın sonlarında başlamış olabileceğini gösteriyor.

ABD Tarım Bakanlığı’nın 21 Nisan’da bazı ham genetik verileri kamuya açık bir veri tabanında yayınlamasının ardından, Arizona Üniversitesi’nden Dr. Michael Worobey liderliğindeki evrimsel biyologlardan oluşan bir ekip viral genetik kodları biraraya getirdi.

Ekip, sürüler arasında yayıldıkça virüsteki değişiklikleri izleyerek salgının haritasını çıkardı.

Worobey, analizlerine dayanarak, süt sığırlarındaki salgının 2023’ün sonlarında, muhtemelen Aralık ayında bir kuştan bir ineğe tek bir bulaşma olayıyla meydana geldiğini söyledi.

H5N1 nasıl yayılıyor?

Virüsün nasıl yayıldığı hala belirsiz, ancak yabani kuştan ineğe, inekten ineğe, inekten kümes hayvanlarına ve inekten insana bulaşma vakası olduğuna dair kanıtlar var. Virüsün insandan insana bulaştığına dair herhangi bir kanıt bulunmuyor.

Uzmanlar, süt ve meme bezlerindeki ağır viral yük nedeniyle, virüsün süt sağımı sırasında enfekte ekipmanla temas yoluyla ya da temizlik sırasında havaya karışan virüsle hayvanlara yayıldığından şüpheleniyor.

Virüsün, grip virüslerinin insanlarda tipik olarak yayıldığı gibi, hava yolunu enfekte eden solunum damlacıkları yoluyla yayılıp yayılamayacağı belirsizliğini koruyor.

İnsanlar için kuş gribi aşısı var mı?

ABD’nin elinde şu anda dolaşımda olan türle uyumlu kuş gribi aşılarının yanısıra insan enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılabilecek antiviral ilaçlar bulunuyor.

Büyük bir salgın ya da pandemi durumundaysa ABD’nin aşı stokunu önemli ölçüde arttırması gerekecek. Grip aşısı tedarikçileri Sanofi, GlaxoSmithKline ve CSL Seqirus kuş gribini izlediklerini ve hazır olduklarını açıkladı.

VOA tarafından geçilen ABD’de beş süt numunesinden birinde kuş gribine rastlandığı açıklandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD’de beş süt numunesinden birinde kuş gribine rastlandığı açıklandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD’de beş süt numunesinden birinde kuş gribine rastlandığı açıklandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.