Gazze’de iki aylık ateşkes yakın mı?

Gazze’de iki aylık ateşkes yakın mı?

ABONE OL
09:14 - 29/01/2024 09:14
Gazze’de iki aylık ateşkes yakın mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Amerikalı müzakereciler 100’den fazla rehinenin serbest bırakılması karşılığında Gazze’de Hamas yönelik askeri operasyonun iki ay süreyle durdurulmasını öngören olası bir anlaşma üzerinde ilerleme kaydediyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen iki üst düzey Amerikalı yetkili Cumartesi günü yaptığı açıklamada henüz imzalanmamış iki aşamalı anlaşmanın şartlarını bildirdi.

Buna göre ilk aşamada Hamas’ın elindeki yaşlılar, yaralı rehinelerin serbest bırakılmasına izin vermek için çatışmalar durdurulacak. 30 gün boyunca, İsrailli askerler ve sivil erkeklerin serbest bırakılacağı ikinci aşama üzerinde çalışma yer hedefleyecek. Anlaşmada İsrail’in Gazze’ye daha fazla insani yardım yapılmasına izin vermesi yönünde çağrı da bulunuyor.

Amerikalı yetkiler, söz konusu anlaşmanın savaşı sona erdirmeyecek olsa da çatışmaya kalıcı bir çözüm için zemin hazırlamasından umutlu.

Amerikan New York Times gazetesi Cumartesi günü yayınladığı haberinde Hamasın elinde kalan tüm rehineler karşına çalışmaya ara vermesi yönünde anlaşmada i̇lerleme kaydedildiğini bildirdi.

Resmen doğrulanmasa da CIA Başkanı’nın Paris’te bölge güçleri ile görüştüğü iddia ediliyor

CIA Direktörü Bill Burns, Pazar günü Fransa’da İsrail istihbarat Teşkilatı Mossad Başkanı David Barnea, Katar Başbakanı Muhammet bin Abdulrahman El Thani ve Mısır istihbarat yetkilisi Abbas Kamel ile bir araya geldi.

Kapalı kapılar ardında düzenlenen toplantının odak noktasında rehine müzakerelere bulunuyordu. Amerika Başkanı Joe Biden da Cuma günü Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad El Tani ile rehinelerin durumunu gündemiyle telefonda görüştü.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “çatışmalara uzun süreli bir insani duraklama sağlamak ve Gazze’de ihtiyaç sahibi sivillere insani yardımın ulaşmasını sağlamak için rehine anlaşmasının hayati önem taşıdığını” belirtildi. Beyaz saray kıdemli danışmanı Brett McGurk, rehine müzakereleri için Ortadoğu ziyaretinin ardından üst düzey görüşmeler için Fransa’ya gidiyor. Fransa’daki müzakerelerde ilerleme kaydedilmesi halinde McGurk’un tekrar Ortadoğu’ya dönmesi gündemde.

Beyaz Saray ve CIA, Burns’ün Fransa’daki toplantısını resmen doğrulamadı. Yönetim yetkileri kısa sürede bir anlaşmaya varılabileceği konusunda temkinli.

Bu gelişmeler yaşanırken İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Hamas’a karşı tam bir zafer elde edene dek saldırıları sürdüreceğini ifade ediyor.

VOA tarafından geçilen Gazze’de iki aylık ateşkes yakın mı? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gazze’de iki aylık ateşkes yakın mı? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gazze’de iki aylık ateşkes yakın mı? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.