Doktorlar Neden Gidiyor?

Doktorlar Neden Gidiyor?

ABONE OL
11:47 - 21/04/2022 11:47
Doktorlar Neden Gidiyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen ay, bazı doktorların ülkeyi terk ettiği haberleri üzerine yaptığı, “Giderlerse gitsinler” açıklamasıyla gündeme gelen hekim göçü devam ediyor. Türk Tabipleri Birliği, sadece Mart ayında 213 kişinin yurtdışında çalışabilmek için istenen iyi hal kağıdı almak için başvurduğunu açıkladı.

“Benim bir günde baktığım hastaya, başka bir ülkedeki meslektaşım bir haftada bakıyor”. Bu sözler, yurtdışına gitme hazırlığı yapan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Mesut Kaya’ya ait. Doktor göçü Erdoğan’ın sözünün ardından yeniden gündeme geldi. Özellikle pandemi döneminde çalışma şartlarının ağırlaşması, maddi imkanların yetersiz kalması nedeniyle birçok hekimin yurtdışına gitmeyi tercih ettiği sık sık gündeme geldi.

Bunlardan biri de Uzman Dr. Mustafa Mesut Kaya. Kaya’nın, gitmeyi planladığı ülkeler arasında ilk tercihi Almanya. Peki Kaya neden gitmek istiyor? VOA Türkçe’ye konuşan Kaya, nedenleri şöyle açıkladı : “Şu an ülkedeki hekimlikle başka ülkelerdeki hekimliğin çok daha farklı olması asıl etkenlerden bir tanesi. Bunun içine maaşı katabiliriz, şiddeti katabiliriz, çalışma şartlarını katabiliriz.”

Türkiye’de çalışma şartlarının yorucu olduğuna dikkat çeken Kaya, başka bir branşta olması halinde gitmeyeceğini söyledi. Diğer ülkelerdeki hekimlerin bazen bir haftada, Türkiye’deki hekimlerin bir günde baktığı kadar hastaya baktıklarını vurgulayan Kaya, “Branşım bu olmasaydı belki düşünmezdim gitmeyi. Çalışma şartları çok yorucu. Günde baktığınız hasta sayısıyla onlar bazen haftada o kadar hasta bakıyorlar. Çalışma şartlarınız, çalışma şartlarının gerginliğinin büyük etkileri oluyor. Bunun içerisinde tabii ki maddiyat da var. İnsan önüne bir öngörü koyamıyor. Şu an böyle bir durum olmasaydı, ‘hepimiz buralıyız burada mutluyuz’ der, devam edebilirdik” dedi.

“Şiddet kaçınılmaz hal aldı”

Kamuoyunda sık sık hekimlerin maddi nedenlerle Türkiye’ye terkettikleri söylense de, Kaya’ya göre maddi sorunlardan önce çalışma şartları geliyor. Türkiye ile Avrupa ülkelerinin sağlık sistemleri arasına fark olduğunu anlatan Kaya, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu sağlık sistemindeki yaklaşım ve oradaki yaklaşım arasında çok fark var. Çoğu arkadaşımız eğitimi için gidiyor. Burada tıpta uzmanlık sınavına çalışsa bazı bölümler sadece Türkiye’de yapılabilecek bölümler olarak görülüyor. Örneğin ben çocukçular, acilciler, dahiliyeciler gibi branşlarda, istediğiniz kadar hastaya iyi yaklaşın, bir yerde şiddete uğruyorsunuz. Bunun kaçınılmaz bir durum olduğunu görüyorsunuz. Diğer branşlar da aşırı yükselmiş durumda. O emekle dil öğrenip gidebileceğini görüyor insanlar. Bu yüzden daha çok çalışma şartlarından ötürü gidiyorlar.”

“Son zamanların en yüksek rakamı”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya, yurtdışına gitmek için başvuran hekimlerin sayısının son yıllarda arttığına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının ardından Mart ayında rakamın arttığını savunan Yerlikaya, “2012 yılında TTB’ye toplam başvuru sayısı 52. 2021 yılına geldiğimizde toplam rakam 1405. Ama bu cumhurbaşkanının ‘gidiyorlarsa gitsinler’ söyleminden sonra Mart ayında bütün zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve sadece Mart ayı içerisinde 213 meslektaşımız yurtdışına gitmek üzere bize başvurdu. Bu rakam gerçekten çok çok yüksek. Neredeyse bir yıl içerisindeki toplam rakama baktığımızda Türkiye’deki 6 tıp fakültesi sayısı kadar meslektaşımız, bu ülkenin kaynakları ile eğitim görmüş, hekim olmak üzere yetiştirilmiş meslektaşlarımız artık bu ülkeden umudu kesip başka ülkelere hizmet vermek üzere yurtdışına gidiyorlar” diye konuştu.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Yerlikaya, doktorların yurtdışına gitmek istemelerinin en önemli nedeninin ‘değersizleştirilmek’ olduğunu belirtti. Emeklerinin karşılığını alamadığını savunan Yerlikaya, “Ben kişisel olarak şunu düşünüyorum:; Biz değersizleştirildik, ötekileştirildik, hekimliğin geldiği noktada emeğimizin karşılığını alamadığımız koşullarda çalışıyoruz. Türkiye’de bir ekonomik kriz var, bu krizin ciddi anlamda sağlık çalışanlarına yansıması var. Bu krizin olduğu ortamda biz emeğimizin karşılığı olan bir ücret alamıyoruz. en önemli nedenlerden birisi bu. İkinci neden sağlık ortamının çok önemli bir sorunu var. Sağlık alanında ciddi bir şiddet var. Bu ciddi oran rakamlara da yansımış durumda, yaşamını kaybeden meslektaşlarımız var” şeklinde konuştu.

Mevcut sağlık sisteminin tıkandığını savunan Yerlikaya, “Yurttaşlar sağlığa erişemediği için biz de hekimlik değerlerine bağlı olarak hekimlik yapamaz noktaya gelmiş durumdayız. Bütün bunların özeti şu: Mevcut siyasal iktidarın yürüttüğü sağlık politikalarının yol açtığı sağlıksızlık sağlık sisteminin geldiği nokta hekimleri bu ülkeden kaçırıyor. Geleceklerini, umutlarını başka bir ülkede gördükleri için gidiyorlar” dedi.

“Uzmanlık eğitimi alanların sayısı azalıyor”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Eş Başkanı Yıldız Ok Orak ise hekimlerin yurtdışına gitmesinin sağlık sistemine etkisini VOA Türkçe’ye değerlendirdi. Tıpta Uzmanlık Sınavı’na başvuranların sayısının azaldığına dikkat çeken Ok Orak, hekim göçünün en çok halkı mağdur edeceğini söyledi. En büyük sorunun değersizleştirilmek olduğunu savunan Ok Orak, “Mesela geçenlerde Tıpta Uzmanlık Sınavı’nın kontenjanları açıklandı. Alacakları sayıyı yüksek tutmaya çalışmışlar. Ama kimse uzmanlık sınavına başvurmayı düşünmüyor. Tercih edilmeme durumu da artıyor. Hekim ‘Ben uzman da olsam zaten hiçbir değer görmeyeceğim. O asistanlık döneminde yaşayacağı zorluklarda bana kar kalacak’ diye düşünerek uzmanlık yapıyor. Ülke dışına çıkan uzmanlar o kadroların boş kalmasına neden oluyor. Mesela Diyarbakır’da çocuk nefrolojisi, çocuk gastroenterolojisi çocuk hematoloji uzmanı bir veya iki tane her birinden. Bunların gittiğini düşünün. Bu kadrolar boş kalacak ve vatandaş mağdur olacak” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen Doktorlar Neden Gidiyor? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Doktorlar Neden Gidiyor? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Doktorlar Neden Gidiyor? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.