Mardin’in Beşdeğirmen Köyü ilgi bekliyor

Mardin’in Beşdeğirmen Köyü ilgi bekliyor

ABONE OL
21:41 - 27/04/2024 21:41
Mardin’in Beşdeğirmen Köyü ilgi bekliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birçok Mardinlinin bile adını duyduğu ama görmediği Kızıltepe İlçesi Beşdeğirmen Köyü’ndeki doğa harikası şelale ve travertenler görenleri büyülüyor. Köy çok az bilinmesine rağmen, özellikle tatil günlerinde ziyaretçi akınına uğruyor.

Kızıltepe ilçesine 9 kilometre uzaklıkta bulunan Beşdeğirmen Köyü, dağların arasına gizlenmiş bir doğa harikası adeta. Köyün Türkçe adı Beşdeğirmen. Köy bu ismini, bir zamanlar köyde bulunan su değirmenlerinden almış. Kürtçe adı ise Emrud. Köylüler, köyün Kommagene Kralı Nemrut döneminden kaldığına inanıyor. 90 yıllarda TSK ve PKK arasındaki çatışmalar nedeniyle boşaltılan köy, 2004 yılında yeniden yerleşime açıldı.

Köyün görenleri hayran bırakan yanı ise Pamukkale travertenlerini andıran şelaleleri ve tarihi yapıları. Dağlardan akan suyun oluşturduğu şelaleler ve doğası nedeniyle köy, adını duyanların ilgisini çekiyor.

Mardin kent merkezine yaklaşık 33 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen birçok Mardinli de köyün varlığından habersiz. Köy son zamanlarda fotoğrafçı ve gezginlerin paylaşımlarıyla tanınmaya başladı.

Köydeki şelaleler yaz aylarında kuruyor.

Görmeyenlere göre güzelliği ‘abartılıyor’ görenlere göre ‘az bile’ söyleniyor

Kimisi fotoğraf çekmeye, kimisi gezmeye, kimisi ise piknik yapmaya geliyor. Köy özellikle tatil günlerinde ziyaretçi akınına uğruyor. Köye gelenlerden biri de Kızıltepe’de yaşayan Hadi Kuzu. VOA Türkçe’ye konuşan Kuzu, Beşdeğirmen’e ilk kez geldiğini söyledi. Köyün güzelliği karşısında büyülendiğini belirten Kuzu, ziyaretçilerin çevreyi temiz tutmasını istedi.

Kanada da yaşayan Tahsin Dağ ise tatil için geldiği Mardin’de, daha önce adını sık duyduğu köyü ziyaret etmek istedi. VOA Türkçe ’ye konuşan Dağ, görmeden önce köyün güzelliğinin abartıldığını düşündüğünü ifade etti. Dağ, köyün beklediğinden daha güzel olduğunu vurgulayarak bundan sonra Türkiye’ye her gelişinde Beşdeğirmen’i ziyaret edeceğini söyledi.

Beşdeğirmen Köyünde yaşayanlar, ziyarete gelenlerin çevreyi kirletmesinden şikayetçi.

Köylülerden çöp tepkisi

Köyün ilgi odağı olması beraberinde sorunlar da getirdi. Ziyarete gelenlerin geride bıraktığı çöpler, köylülerin tepkisini topluyor. Kameraya konuşmayı kabul etmeyen köylüler, gelenlerin çöplerini bırakarak gittiklerini söyledi. Hatta köylüler bir süre köyü dışardan gelenlere kapatmaya karar vermiş ve kararlarını sosyal medya üzerinden duyurmuş. Ancak yetkililerin uyarısı üzerine karardan vazgeçmişler.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 2015 yılında bölgeyi 1.derece sit alanı ilan etti. Bölge tapu kütüğüne “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak kaydedildi.

VOA tarafından geçilen İlk kez görenlerin ‘cennetten bir köşe’ dediği Mardin’in Beşdeğirmen Köyü ilgi bekliyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İlk kez görenlerin ‘cennetten bir köşe’ dediği Mardin’in Beşdeğirmen Köyü ilgi bekliyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İlk kez görenlerin ‘cennetten bir köşe’ dediği Mardin’in Beşdeğirmen Köyü ilgi bekliyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.