Gözaltına alınan 9 gazeteciden 3’ü tutuklandı: Suçlama “terör örgütüne üyelik”

Gözaltına alınan 9 gazeteciden 3’ü tutuklandı: Suçlama “terör örgütüne üyelik”

ABONE OL
21:28 - 27/04/2024 21:28
Gözaltına alınan 9 gazeteciden 3’ü tutuklandı: Suçlama “terör örgütüne üyelik”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında 23 Nisan’da İstanbul, Ankara ve Gaziantep’te gözaltına alınan 9 gazeteciden 3’ü Çağlayan Adalet Sarayı’ndaki nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı.

“Silahlı terör örgütüne üyelik” suçlamasıyla tutuklanan gazetecilerden
Mezopotamya Ajansı Muhabiri Esra Solin Dal Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne, Yeni Özgür Politika gazetesinde haberleri yayınlanan Erdoğan Alayumat Metris Kapalı Cezaevi’ne, Mezopotamya Ajansı Muhabiri Mehmet Aslan ise Sincan Cezaevi’ne gönderildi.

Aynı soruşturmada gözaltına alınan Yeni Yaşam Gazetesi Editörü Enes Sezgin, Jin Dergisi Yazarı Saliha Aras, Jin TV programcısı Beste Argat Balcı, Mezopotamya Ajansı’nın eski Muhabiri Doğan Kaynak ve gazeteciler Şirin Ermiş ve Yeşim Alıcı adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Avukat Özhasar: “Dosyada haberler ve haber takibi amacıyla yapılan görüşmeler tapeler var”

Erdoğan Alayumat’ın savunmasını üstlenen MLSA (Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği) Hukuk Birimi’nden Avukat Emine Özhasar, dosyada gizlilik kararı olduğu için ayrıntılı bir değerlendirmede bulunmadı.

İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde gazetecilere destek için bir grup toplandı.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Özhasar, “Gizlilik kararı nedeniyle çok kapsamlı bilgi vermek doğru değil. Ama şunu söyleyebilirim. Dosyada yapılan haberler ve tape kayıtları var. Erdoğan Alayumat’ın haber takibi amacıyla bir yürüyüşe ya da bir başka eyleme giderken meslektaşlarıyla yaptığı görüşmeler dosyaya konmuş. Burada da “ben gidiyorum, sen geliyor musun, neredesin?” gibi konuşmalar ve habere dair fikir alışverişleri var. Bunlar suçlama olarak kullanılmış. Dosyada başka hiçbir şey bulunmuyor” dedi.

Tutuklanan gazeteci Mehmet Aslan: “Hakikat yolculuğumuz günlük değil, ömürlüktür”

Gözaltına alındığı Ankara’dan SEGBİS aracılığıyla ifadesi alınan Mezopotamya Ajansı Muhabiri Mehmet Aslan, tutuklama kararı sonrası sosyal medyadan kısa bir paylaşımda bulundu.

Aslan, X hesabından yaptığı açıklamada “Tutuklandık. Hakikat yolculuğumuz günlük değil, ömürlüktür. Bu yolda yazmaya devam edeceğiz. Yeniden bir araya geleceğimiz özgür günlerde buluşmak dileğiyle. Gazetecilik suç değildir” dedi.

Tutuklu gazeteci sayısı 16’ya yükseldi, TGS ve DİSK Basın İş tepki gösterdi

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) verilerine göre, Türkiye’deki tutuklu gazeteci sayısı bu sabaha karşı yapılan tutuklamalarla 16’ya yükseldi. DİSK Basın İş gibi TGS de tutuklamalara sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

TGS’den yapılan açıklamada, “Dün gece meslektaşlarımız Erdoğan Alayumat, Esra Solin Dal ve Mehmet Aslan tutuklandı. Halkın haber alma hakkı için çalışan gazetecileri hedef alan bu tutuklamalar bizi hakikati aktarmaktan alıkoymayacak. Meslektaşlarımızı serbest bırakın! #GazetecilikSuçDeğildir” dendi.

DEM Parti Eş Başkanı Bakırhan: “Tutuklanan 3 gazeteci derhal serbest bırakılmalı, gazetecilik yargılanamaz”

Bu tutuklamalara siyaset dünyasından da az sayıda olsa da tepki geldi.
DEM Parti Eş Başkanı Tuncer Bakırhan, X hesabından yaptığı paylaşımda, “Halkın gerçek haber alma hakkını savunan özgür basın emekçileri Esra Solin Dal, Mehmet Aslan ve Erdoğan Alayumat tutuklandı. Hakikatleri kamuoyuna duyuran özgür basın çalışanlarına yönelik bu hukuk dışı kararı kınıyorum. Tutuklanan 3 gazeteci derhal serbest bırakılmalı. Gazetecilik suç değildir, gazetecilik yargılanamaz” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 100 kişi gözaltına alınan gazetecilere destek vermek için adliye önüne geldi

Dün gözaltındaki gazeteciler İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edildiğinde, çoğu DEM Partili ve aile yakını olmak üzere yaklaşık 100 kişi Çağlayan’a geldi.

Bir süre adliye içinde gözaltına alınanları bekleyen bu grup, mesai saatinin sona ermesi üzerine salıverilen gazetecilerle adliye dışına çıktı.

Çağlayan Adalet Sarayı’nın giriş kapısı önündeki geniş alanda basın açıklaması yapılmasına izin vermeyince grup, meydanının diğer kısmına yürüdü.

Adli kontrol kararıyla serbest bırakılan Saliha Aras: “Özgür basın susturulamaz”

Adli kontrol kararıyla serbest bırakılan gazetecilerden Saliha Aras, burada yaptığı kısa açıklamada hukuksuz şekilde gözaltına aldıklarını savundu.

Aras, “Bizler Kürt Gazeteciler Günü’nde hukuksuz şekilde gözaltına alındık, dört gündür çok kötü şartlarda tutsak edildik. Mevcut iktidar, onun kolluk güçleri ve onun hukuku ve yargısı çok iyi bilmelidir ki özgür basın üzerinde uyguladıkları baskı politikaları korku mekanizmaları bizim karşımızda hükümsüzdür. Bizler halkımızla hakikati buluşturduğumuz müddetçe müthiş kazanacağız. Özgür basın susturulamaz” dedi.

Aras’ın konuşması sonrası beraberindeki grup “özgür basın susturulamaz” şeklinde slogan attı.

VOA tarafından geçilen Gözaltına alınan 9 gazeteciden 3’ü tutuklandı: Suçlama “terör örgütüne üyelik” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gözaltına alınan 9 gazeteciden 3’ü tutuklandı: Suçlama “terör örgütüne üyelik” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gözaltına alınan 9 gazeteciden 3’ü tutuklandı: Suçlama “terör örgütüne üyelik” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.