Ukrayna-Rusya Heyetleri İstanbul’da Masada 

Ukrayna-Rusya Heyetleri İstanbul’da Masada 

ABONE OL
15:47 - 29/03/2022 15:47
Ukrayna-Rusya Heyetleri İstanbul’da Masada 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna savaşında beşinci haftaya girilirken, Ukrayna-Rusya heyetleri bu kez İstanbul’da müzakere masasına oturdu.

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde heyetler arasında yürütülen müzakereler öncesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taraflara seslendi.

Çatışmaların dost ve komşu olarak kendilerini derinden üzdüğünü ifade ederek, Türkiye olarak barış ve istikrar için bölgede ve ötesinde sorumluluk üstlenmekten hiçbir zaman kaçınmadıklarını ve kaçınmayacaklarını vurguladı.

Erdoğan, “Adil bir barışın kaybedeni olmayacağına inanıyoruz. Çatışmanın uzaması hiç kimsenin yararına değildir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu trajediyi durdurmanın tarafların elinde olduğunu belirterek, “Bir an önce ateşkesin ve barışın sağlanması herkesin faydasına olacaktır. Artık görüşmelerden somut sonuçların alınması gereken bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz. Gelinen aşama itibarıyla heyet üyeleri olarak sizler tarihi bir sorumluluk üstlendiniz. Tüm dünya sizlerden gelecek hayırlı ve müjdeli haberleri bekliyor. Liderlerinizin yönlendirmesiyle barışın temelini atıyorsunuz. İşinizi kolaylaştıracak her türlü katkıya biz hazırız” ifadelerini kullandı.

Liderler görüşmesine de ev sahipliği yapmaya hazırız”

Her iki ülkenin kaygılarını giderecek ve uluslararası toplumun kabul edeceği bir çözüme ulaşılmasının mümkün olduğunu belirten Erdoğan “Sizlerin, barışın yeniden tesisi için inisiyatif almaktan kaçınmayacağınıza inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin görüşmelerde arabuluculuk rolünün bulunmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Ancak sizler talep ettiğiniz müddetçe, ihtiyaç duyduğunuz sürece kolaylaştırıcı imkanları sağlamaya devam edeceğiz. Görüşmelerde zor ve çetrefilli konuları ele aldığınızın elbette farkındayız. Bununla birlikte masadaki önerilerin ve varılacak uzlaşmanın ileride sağlanacak nihai barışın temelini oluşturacağı da muhakkaktır. Sorumluluk duygusu, özveri ve yapıcı bir anlayışla, kalıcı, hakkaniyete dayalı sürdürülebilir bir çözüme ulaşabileceğinize eminim. Sizlerin müzakerelerde sağlayacağınız ilerleme bir sonraki aşama olan liderler düzeyindeki teması da mümkün hale getirecektir. Böyle bir görüşmeye de ev sahipliği yapmaya hazırız. Sizlerin burada bir araya gelmesi bile dünyada ve ülkelerinizde başlı başına bir umut sebebidir. Barışa giden yoldaki gayretlerinizin hayırlı neticelere dönüşmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

“Halki toprak ve egemenlik üzerine pazarlık yok”

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ülkesinin devlet televizyonunda dün yaptığı açıklamada,”Devlet başkanımız heyetimize çok net talimatlar verdi. Halk, toprak ve egemenlik üzerine pazarlık yapmayacağız” dedi.

Kuleba ayrıca, “Türkiye’deki müzakerelerde asgari talebimiz insani sorunların çözümü, azami talebimiz ise ateşkes ve bunun için sürdürülebilir anlaşmanın sağlanması olacaktır” ifadelerini kullandı.

Ukrayna ve Rusya heyetleri, İstanbul’daki müzakereyle birlikte savaşın başladığı 24 Şubat’tan bu yana dördüncü kez görüşüyorlar. Heyetler daha önce Belarus’ta bir araya gelmiş ve video konferans görüşmeleri de yapmıştı.

Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanları ise 10 Mart’ta Türkiye’nin ev sahipliğindeki Antalya Diplomasi Forumunda görüşmüştü. Müzakerelerde şimdiye kadar bir ilerleme kaydedilmedi.

VOA tarafından geçilen Ukrayna-Rusya Heyetleri İstanbul’da Masada  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ukrayna-Rusya Heyetleri İstanbul’da Masada  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ukrayna-Rusya Heyetleri İstanbul’da Masada  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.