“Tek sefer ve 20 kamyonla Gazze’ye insani yardım sağlanamaz”

“Tek sefer ve 20 kamyonla Gazze’ye insani yardım sağlanamaz”

ABONE OL
00:16 - 21/10/2023 00:16
“Tek sefer ve 20 kamyonla Gazze’ye insani yardım sağlanamaz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler, Gazze’ye insani yardımın ulaşması için çalışmalarını sürdürüyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kahire’de sürdürdüğü temaslara, insani yardımdan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, siyasi işlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary diCarlo ve çok sayıda üst düzey yönetici de eşlik ediyor.

Bugün Refah sınır kapısının Gazze’ye insani yardım gönderilmesi için açılacağı beklentisinde olan BM’ye bağlı daireler, Guterres’in sınır kapısına gerçekleştirdiği ziyarete rağmen, sınır kapısının açılmaması nedeniyle büyük hayal kırıklığı yaşadı. Bu daireler, Mısır’a sevk edilen insani yardım malzemelerinin yüzlerce tır dolduracak miktarda olduğunu, halen Refah sınır kapısından Gazze’ye giriş yapmak isteyen yüzden fazla kamyonun beklediğini belirtti.

BM Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak, Gazze’ye sürekli ve güvenli insani yardımın sağlanması için temasların sürdüğünü sözlerine ekledi. Hak, Gazze’deki BM çalışanlarının çalışmalarında ciddi sıkıntılar içinde olduklarını belirterek, “Başta Filistin Sivil Savunması olmak üzere kurtarma ekipleri, sürekli hava saldırıları, araç ve ekipmanları çalıştırmak için ciddi yakıt sıkıntısı, mobil ağlara sınırlı bağlantının olması veya hiç olmaması nedeniyle görevlerini yerine getirmekte zorlanıyor. Gazze’deki hastanelerin durumu içler acısı. Hastaneler, yaralılarla dolup taşıyor, birçok yaralı ve hasta tedavi olmak için bekliyor. Gazze’nin tek kemoterapi merkezindeki koşullar nedeniyle 9 bin kanser hastasının tedavisi yapılamıyor” dedi.

Gazze’nin güneyinde UNRWA’ye bağlı okullarda yaşayan Filistinli sığınmacı aileler.

Gazze’deki BM personeli çalışamaz durumda

BM Filistin Yardım ve Bayındırlık Dairesi (UNRWA), Gazze Şeridi’nde iki UNRWA çalışanının daha öldürüldüğünün doğrulandığını ve böylece 7 Ekim’den bu yana toplam sayının 16’ya çıktığını bildirdi.

UNRWA, yakıt, gıda, su ve ilaç da olmak üzere çok ihtiyaç duyulan malzemelerin Gazze’ye sürekli ve engelsiz insani erişimini sağlamak için en üst düzeyde temasların sürdüğünü açıkladı. Yarım milyondan fazla insanı barındıran barınakları, özellikle Gazze’nin güneyindeki tesislerinde aşırı kalabalık yaşandığı belirtildi. Batı Şeria’da UNRWA personeli, İsrail ordusunun kapatmaları, kontrol noktaları ve barikatları nedeniyle ciddi erişim ve hareket kısıtlamalarıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

Mısır Kızılayı, El Ariş Havaalanı’nda Gazze’ye giden yardımları koordine ediyor.

‘’Refah sınır kapısında kamyonları neyin durdurduğunu bilmiyoruz’’

UNRWA Dış İlişkiler Direktörü Tamara Alrifai, BM Haber’e yaptığı açıklamada, Refah sınır kapısı yoluyla bir kerelik bir yardım konvoyuyla yeterli insani yardım yapmanın imkansız olduğunu belirterek, “Refah sınır kapısında yardım kamyonları neyin durdurduğunu tam olarak bilmiyoruz. Herkes acil insani yardım çağrısında bulunuyor ateşkes ve insani yardım konvoylarının engelsiz, sürekli ve güvenli insani erişimi mutlaka sağlanmalı. İhtiyaç duyulan şey sürekli bir yardım akışını sağlamaktır. Bir defaya mahsus 20 kamyon gönderip sonra hiçbir şey gönderilmediği bir insani yardım operasyonu hiçbir işe yaramaz. Ayrıca diğer önemli konuda güvenlik garantileri olmadan çalışamayacak durumda olmamız. Bu yüzden insani ateşkes çağrısında bulunuyoruz. Kamyonlarımızı, insanlarımızı gönderebilmemiz, onların öldürülmeyeceklerini, vurulmayacaklarını veya tutuklanmayacaklarını bilmemiz gerekiyor” dedi.

Alrifai, Gazze’de hepsinin Filistinli olduğu 13 bin çalışanı olduğunu, meslektaşlarının çoğunun yerlerinden edildikleri için UNRWA okullarında yaşadıklarını belirterek, “Koşullar herkes için çok ama çok vahim. UNRWA zaten 16 personelini kaybetti. UNRWA okulları çok ama çok kalabalık. Mahremiyet yok, binlerce kişi için tek bir tuvalet var, temel ihtiyaçlara erişim yok, herkes günde bir litre veya daha az içme suyuyla yaşıyor. Koşullar meslektaşlarım da olmak üzere herkes için çok ama çok vahim” diye konuştu.

İsrail bombardımanı sonrası yıkımı inceleyen Gazzeliler.

“Gazze’deki binaların yüzde 30 ya yıkıldı ya da oturulamayacak hale geldi”

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze’de devam eden İsrail hava saldırıları nedeniyle aralarında çok sayıda çocuğunda bulunduğu yüzlerce kişinin enkaz altında kaldığını açıkladı. OCHA, Gazze İskan Bakanlığı’ndan elde ettikleri bilgiye göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki tüm konutların en az yüzde 30’unun ya yıkıldığını ve yaşanamayacak hasar gördüğünü kaydetti. Batı Şeria’da son 24 saatte 14 Filistinli öldürüldü. Böylece İsrail güçleri ve yerleşimciler tarafından 7 Ekim’den bu yana öldürülen Filistinlilerin sayısı 20’si çocuk olmak üzere 79 kişiye ulaştı.

OCHA, Gazze’de, yerinden edilen insan sayısının yaklaşık bir milyon kişi olduğu tahmin ettiklerini, bunların 353 binin UNRWA’in orta ve güney Gazze’deki okullarında kaldığını, gittikçe zorlaşan koşullar altında yaşadıklarını bildirdi. OCHA, Gazze’de, son on gündür tam elektrik kesintisi yaşandığını belirterek, “Hastaneler çökmenin eşiğinde, minimum kapasiteyle çalışıyorlar ve acil servis odalarını çalışır durumda tutmak için çabalıyorlar. Bazı ameliyatları askıya alıyorlar, karanlıkta çalışıyorlar. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlık hizmetlerine yönelik 59 saldırıyı belgeledi. 16 sağlık çalışanı öldürüldü, 30’a yakın sağlık çalışanı yaralandı. 26 sağlık tesisinin yanı sıra 23 ambulans da hasar gördü. Belediyenin sağladığı içme suyu yakıt yokluğu ve hasarlı yollar nedeniyle çoğu bölgede su dağıtım kamyonlarının verdiği hizmet durma noktasına geldi. Ortaklarımız, yemek pişirme ve hijyen de dahil olmak üzere tüm kaynaklardan, tüm ihtiyaçlardan kaynaklanan ortalama su tüketiminin kişi başına günde üç litreye düştüğünü tahmin ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, temel ihtiyaçların çoğunun karşılanması ve sağlık sorunlarının az olması için kişi başına günde 50 ile 100 litre suya ihtiyaç duyuluyor. Suyun son derece sınırlı olması nedeniyle beslenme sağlığı bozulmakta, bu durum dehidrasyon ve insanların içmeye uygun olmayan su tüketmesi riskini beraberinde getirmektedir. Temel gıda stokları azalıyor ve mağazalardaki stokların yalnızca birkaç gün daha yetebileceği görülüyor. Büyük zorluklara rağmen, Dünya Gıda Programı (WFP), krizin başlangıcından bu yana Filistin’de toplam 522 bin kişiye her gün gıda ve nakit yardımı sağlıyor. İhtiyaç sahibi insanlara ekmek yapmak üzere WFP’nin anlaşma sağladığı fırınların çoğu artık faaliyet göstermiyor. Bazı fırınlar ise yakıt yetersizliğinden ve aynı zamanda un gibi temel malzemelerin eksikliğinden dolayı faaliyete devam edemeyebilir. Gazze’deki beş değirmenden sadece biri çalışıyor.”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, El Ariş Havaalanı’nda Gazze’ye gönderilecek yardımları inceliyor.

“İnsani yardıma erişim engellenmemeli’’

BM Kadın Birimi’nin son raporuna göre, Gazze’deki krizin kadınlar ve kız çocukları üzerindeki yıkıcı etkisi hızla artıyor. 493 bin yakın kadın ve kız çocuğunun Gazze’deki evlerinden yerinden edildi.

BM Kadın Birimi, taraflar arasında ateşkes sağlanamazsa bu sayıların artmaya devam edeceği görüşünde. BM Kadın Birimi İcra Direktör Yardımcısı Sarah Hendriks, acilen bir insani ateşkes ilan edilmesi, gıda, su, yakıt ve kadınların hayatta kalması için kritik olan sağlık malzemeleri de dahil olmak üzere insani yardıma engelsiz erişimin sağlanması çağrısında bulundu.

Hendriks, kadınlar ve kız çocuklarının, yiyecek, su ve mahremiyet gibi temel şartların bulunmadığı aşırı kalabalık barınaklara sığınmak zorunda kaldığını bu durumun kendilerini koruma risklerini de arttırdığını belirtti. BM Kadın Birimi’nin son raporunda, son krizden önce bile Gazze’deki durumun umutsuz olduğu, erkeklerin yüzde 97’si ve kadınların yüzde 98’inin güvenlik, işsizlik ve derin umutsuzluk duyduğu, kadınlar ve erkekler arasındaki depresyon seviyelerinin yükseldiği kaydedildi.

VOA tarafından geçilen “Tek sefer ve 20 kamyonla Gazze’ye insani yardım sağlanamaz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Tek sefer ve 20 kamyonla Gazze’ye insani yardım sağlanamaz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Tek sefer ve 20 kamyonla Gazze’ye insani yardım sağlanamaz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.