İsveç’in NATO’ya katılım protokolü oy çokluğuyla kabul edildi: Gözler 2024’te Genel Kurul’da

İsveç’in NATO’ya katılım protokolü oy çokluğuyla kabul edildi: Gözler 2024’te Genel Kurul’da

ABONE OL
19:49 - 26/12/2023 19:49
İsveç’in NATO’ya katılım protokolü oy çokluğuyla kabul edildi: Gözler 2024’te Genel Kurul’da
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda İsveç’in NATO’ya katılım protokolü oy çokluğuyla kabul edildi ve böylece gözler 2024’ün başında Genel Kurul aşamasına çevrildi.

Komisyonda yaklaşık dört saatlik müzakere sonucundaki oylamada, AK Parti, MHP ve CHP vekilleri “evet” oyu verdi. İYİ Parti ve Saadet Partisi ise “ret” oyu verdi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Ceylan Akça Cupolo ise oylama öncesinde yaşanan tartışma üzerine salonu terk etmişti. Berdan Öztürk ile Serhat Eren’in bugünkü toplantıda olmaması nedeniyle DEM Parti’nin, 16 Kasım’daki toplantıda açıkladığı “ret” oyu, tutanaklara geçmemiş oldu.

Dışişleri Bakanlığı’nı temsilen Bakan Yardımcısı Burak Akçapar da salonda yerini aldı.

Fuat Oktay’dan “hızlı onay olmaz” mesajı

AK Partili Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, toplantı bitimindeki açıklamasında, “Bugün TBMM Genel Kurulu’na sevk edilmesi kararı verilmiştir. Genel Kurul aşamasında aynı hızla onaylanacak diye bir şey yok” dedi.

İlk aşama Dışişleri Komisyonu’ydu

İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne onay verilmesi sürecinde, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 23 Ekim’de sevk ettiği TBMM’de ilk aşama Dışişleri Komisyonu’ydu.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş , protokolü ana komisyon olarak Dışişleri Komisyonu’na ve tali komisyon olarak Milli Savunma Komisyonu’na 25 Ekim’de sevk etmişti. Ancak Milli Savunma Komisyonu, 2018’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte artık zorunluluk olmadığı için Komisyon Başkanı AK Partili Hulusi Akar’ın kararıyla İsveç’in katılım protokolünü gündemine alıp görüşmedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu ise, 16 Kasım’da İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü gündemine alarak ilk görüşmeyi gerçekleştirdi ancak o günkü toplantıda süreci yavaşlatma eğilimi ortaya çıktı. AK Parti’nin önergesiyle komisyonun toplantısı, İsveç’in durumuyla ilgili görüşmeler açıklandıktan sonra oy çokluğuyla ertelenmişti.

Yeni yıl öncesinde komisyonun ne zaman toplanacağı ya da İsveç’in durumunu 2024 yılına bırakma eğilimi tartışılırken; ABD Başkanı Joe Biden’ın 14 Aralık’ta Erdoğan’la gerçekleştirdiği telefon görüşmesi gündeme taşındı. Biden ile Erdoğan’ın görüşmesinde İsveç’in konuşulması sonrasında TBMM Dışişleri Komisyonu’nun yeni yıl öncesinde bugüne (26 Aralık) toplantı kararı alması dikkat çekmişti.

TBMM Dışişleri Komisyonu, AK Parti’nin 13, MHP’nin 2, CHP’nin 6, DEM Parti’nin 3, İYİ Parti’nin 2 ve Saadet Partisi’nin 1 üyesi olmak üzere 27 milletvekilinin katılımından oluşuyor. Bu aritmetik bakımından AK Parti, Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin destek vermesiyle birlikte Komisyon’da her kararı oy çokluğuyla rahatlıkla alabiliyor.

NATO’ya “Türkiye’ye savunma desteği verilmeli” mesajı gündemde

MHP’nin sadece Kamil Özdemir’in katılımıyla temsil edildiği bugünkü komisyon toplantısında, Cumhur İttifakı’nda “İsveç çatlağı” olup olmayacağı merak konusuydu.

Komisyonun saat 15.00’te başlayan oturumunda, MHP cephesinde, İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne ilişkin AK Parti’yle birlikte hareket eğilimi olduğu bilgisi aktarılmış, bu noktada Erdoğan’ın liderliğindeki AK Parti açısından 16 Kasım’da sergilenen “İsveç protokolünü 2024’e bırakma” eğiliminden vazgeçildiği görülmüştü.

AK Parti’li üyelerce görüşmelerde özellikle ABD başta olmak üzere NATO ittifakı üyesi ülkelerden Türkiye’ye savunma alanında destek beklentisi ifade edilerek, İsveç için “kabul” oyu verileceği görüşü öne çıkmıştı.

AK Parti cephesi, DEM Parti’nin “ret” oyu tutumu takınmasını da işaret ederek, “PKK’lılar, İsveç ile Türkiye arasındaki işbirliğinden çok rahatsız. Bunun için bile bu protokolü kabul etmemiz halinde en çok PKK rahatsız olacaktır” yönünde gerekçe de aktarmıştı.

Fuat Oktay İsveç Elçisi’yle görüşmesinin olumlu geçtiğini aktardı

Komisyon Başkanı Fuat Oktay, toplantıyı açış konuşmasında, 16 Kasım’daki erteleme sonrasında İsveç’in Ankara Büyükelçisi Malena Mard ile görüştüğünü açıkladı. Elçi Mard’ın kendisine İsveç’in terör finansmanını engellemek üzere ciddi çalışmalar yürütüldüğünü anlattığını belirten Oktay, Büyükelçi’nin Kuran-ı Kerim’e yönelik eylemleri ise İsveç’in ne halkı ne de hükümetiyle tasvip ettiğini söylediğini açıklayarak, İsveç’in adımları ve taahhütlerini “memnuniyet verici” olarak değerlendirdi.

Konuşmasında, Avrupa’da PKK’nın yanısıra 2015 yılı sonrasında “FETÖ”nün de yapılandığını söyleyen Oktay, Türkiye’nin ise müttefiklerinden terörle mücadelede ve özellikle askeri malzeme temini konusunda beklentilerine yanıt alamadığını ifade etti.

Toplantı öncesinde bugün İsveç konusunda komisyonun “ulusal çıkarlar ve güvenlik bakımından yaratacağı sonuçlar” boyutuyla karar alacağını açıklayan Oktay, “Hükümetimiz İsveç’in attığı adımlar sonrasında yeterince ikna olarak katılım protokolünü Meclis’imize sundu. Komisyon ve TBMM olarak kendi değerlendirmelerimizi yapmaktayız. Sonucunu tabi ki burada görüşmemiz belirleyecek. En başından beri mutabakat çerçevesinde ilkeli bir şekilde hareket edilmesini beklemekteyiz. Tüm müttefiklerimizin de benzer şekilde terörle mücadelede ilkeli bir yaklaşım sergilemesini beklemekteyiz” dedi.

Komisyon toplantısında CHP tam kadro şeklinde Namık Tan, Oğuz Kaan Salıcı, Talih Özcan, Süreyya Öneş Derici, Mehmet Güzelmansur ve Utku Çakırözer’in katılımıyla yer aldı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) adına bugünkü toplantıya Ceylan Akça Cupolo katıldı ancak oylamaya katılmadan salondan ayrıldı.

Bu arada tali komisyon olarak İsveç’i gündemine almayan Milli Savunma Komisyonu’nun AK Partili Başkanı Hulusi Akar ise, 23 Kasım’da İsveç’in Ankara Büyükelçisi Malena Mard ile görüşmesinde, terörle mücadele beklentileri karşılayacak tedbirler alınması takdirde NATO’nun genişlemesinde sorun görülmediği mesajını vermişti.

VOA tarafından geçilen TBMM Dışişleri Komisyonu’nda İsveç’in NATO’ya katılım protokolü oy çokluğuyla kabul edildi: Gözler 2024’te Genel Kurul’da haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. TBMM Dışişleri Komisyonu’nda İsveç’in NATO’ya katılım protokolü oy çokluğuyla kabul edildi: Gözler 2024’te Genel Kurul’da haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan TBMM Dışişleri Komisyonu’nda İsveç’in NATO’ya katılım protokolü oy çokluğuyla kabul edildi: Gözler 2024’te Genel Kurul’da haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.