Karasaban Yıllar Sonra Geri Döndü

Karasaban Yıllar Sonra Geri Döndü

ABONE OL
23:39 - 30/06/2022 23:39
Karasaban Yıllar Sonra Geri Döndü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

57 yaşındaki Cuma Büyükkılıç, Diyarbakır’ın modern yapılarıyla bilinen yeni yerleşim yerlerinden Kayapınar ilçesinin kıyısında bulunan Karakuyu köyünün son sakinlerinden.

Büyükkılıç, son köy evlerinden birinde ailesiyle birlikte yaşıyor. Yüksek ve modern binalarla çevrili yaklaşık 50 dönüm arazisi tek geçim kaynağı. Arazisinde buğday, arpa ve çoğunlukla sebze yetiştiriyor. Tarladan elde ettiği sebzeleri yakınlardaki pazarlarda satan Büyükkılıç, yıllardır geçimini bu yolla sağlıyordu.

Büyükkılıç, son 15 yıldır imkanlar el verdiği oranda, modern tekniklerle tarım yapıyordu. Tarlasını traktörle süren Büyükkılıç yakıt masrafını karşılayabiliyordu.

Ancak son zamanlardaki aşırı zamlar Büyükkılıç’a da zorladı. Büyükkılıç, yıllar sonra yeniden karasaban kullanmak zorunda kaldı.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Büyükkılıç, hayatının en zor yılını yaşadığını söyledi. Traktörüne yakıt alamadığı için eski yöntemlere döndüğünü ifade eden Büyükkılıç , “Düşündüm eski yöntemlerimize dönersek daha iyi olur dedim. Baktım mazot alamıyoruz, traktörle çift süremiyoruz, motor pahalı mazot pahalı. 15 yıldır karasabanla sürüyordum zaten tam 15 yıl oldu bıraktım. 15 yıldır traktörle çift sürüyorduk şimdi traktörü bıraktık evin önüne, yeniden karasabana döndük” dedi.

“Traktör evin önünde yatıyor”

Büyükkılıç’ın artık kullanamadığı traktörü evin önünde duruyor. Arada bir traktörü kontrol eden Büyükkılıç, yakıtın ucuzlamasını umut ettiğini ancak hayal kırıklığına uğradığını ifade etti.

500 liralık mazotla ancak beş dönüm sürebildiğini vurgulayan Büyükkılıç, “Artık traktörü kullanamıyoruz. Bir seferinde 500 liralık mazot koydum tarlayı sürerim diye, baktım olmuyor bıraktım. Mazotla başa çıkamadım 5 dönüm anca sürebildim. Artık yapmayacağımı anladım. Yeniden karasabana döndüm Eskiden bir, bir buçuk milyar mazot alıyordum, kurtarıyordu, eli dönümü sürebiliyordum. Şimdi ise kurtarmıyor, kurtaracak gibi değil. Ben de bıraktım” diye konuştu.

Büyükkılıç, traktörünü de satışa çıkarmış. Ancak fiyatların yükselmesi nedeniyle satamamış. Büyükkılıç, “Traktörü satalım dedik, kimse almıyor. Hem traktör fiyatı zamlanmış hem de mazot pahalı diye kimse almıyor. ‘Mazot pahalı traktörü ne yapalım?’ diyorlar. O da yerinde duruyor” şeklinde konuştu.

Mazot yerine yeşil ot

Büyükkılıç karasabana dönse de bu yöntem de masrafsız değil. Karasabana koştuğu atın masrafının şimdilik mevsim şartları nedeniyle az olduğuna dikkat çeken Büyükkılıç, “Bu da tabii masraflı, arpa istiyor, saman istiyor. Onsuz olmuyor ki. Ama bugünlerde hava güzel, dışarıda otlayabiliyor. Onunla idare ediyoruz. Bizim umudumuz da bu. Bu da yanımıza kar kalıyor. Yeşil ot falan bulup yediriyoruz, bize kar kalıyor” dedi.

Türkiye’de motorin yani mazotun pompa fiyatı 2021’in Haziran ayında litre başına 7 lira civarındaydı. Bu yıl aynı ay litre fiyatı 30 TL’yi aşan mazot, son indirimlerle 26 TL’nin üstünde seyrediyor.

VOA tarafından geçilen Karasaban Yıllar Sonra Geri Döndü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Karasaban Yıllar Sonra Geri Döndü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Karasaban Yıllar Sonra Geri Döndü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.