İsrail-Hamas arasında rehinelerin serbest kalmasına ilişkin olası anlaşmanın ayrıntıları netleşiyor

İsrail-Hamas arasında rehinelerin serbest kalmasına ilişkin olası anlaşmanın ayrıntıları netleşiyor

ABONE OL
19:26 - 21/11/2023 19:26
İsrail-Hamas arasında rehinelerin serbest kalmasına ilişkin olası anlaşmanın ayrıntıları netleşiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırısının ardından kaçırılan rehinelerin bir kısmının serbest kalması için anlaşma yakın. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu önce savaş sonra da güvenlik kabinesini topladı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, “İlerleme sağlıyoruz. Şu aşamada çok fazla bir şey söylemeye gerek yok ama yakın zamanda iyi haberlerin olacağını umuyorum” dedi.

Basın mensuplarına açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden da anlaşmaya yakın olunduğunu söyledi. Başkan Biden, “Bölgedeki ekibim başkentler arasında mekik dokuyor. Rehinelerin bazılarını eve getirme konusunda anlaşmaya çok çok yakınız. Ancak gerçekleşene kadar ayrıntılara girmek istemiyorum” ifadelerini kullandı.

Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas 7 Ekim’de, aralarında çocuk ve yaşlıların da olduğu yaklaşık 240 kişiyi rehin almıştı. Şimdiye kadar 4 rehine serbest kaldı.

“Rehineler geçici ateşkes ve Filistinli tutuklular karşılığında serbest kalacak”

Katar arabuluculuğunda yapılan müzakerelerle ilgili bilgi sahibi olan bir kaynak Hamas’ın aralarında başka ülke vatandaşlarının da olduğu 50 kadın ve çocuğu serbest bırakacağını belirtti.

Amerikalı bir yetkili Katar’ın arabuluculuğunda varılan anlaşma kapsamında 50 rehinenin serbest kalması karşılığında dört veya beş günlük geçici ateşkes olacağını ve İsrail’in çoğu kadın ve genç 150 Filistinli tutukluyu serbest bırakacağını söyledi.

Amerikalı yetkili her unsur üzerinde mutabakat sağlanmadan anlaşmanın nihai olmadığını da sözlerine ekledi.

Reuters’a konuşan yetkili, “Anlaşmaya çok çok yakınız. Yapılacak daha çok iş var. Onay alınması gerekiyor ama çok yakın olduğumuzu düşünüyoruz” dedi.

İsrail Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada tüm ilgili bakanlıkların genel direktörlerinin toplandığı belirtildi. Bu gelişme, İsrail’in rehinelerin yakın zamanda dönmesini beklediğinin işareti olarak yorumlandı.

Hamas lideri İsmail Haniye, danışmanı tarafından Reuters’a gönderilen açıklamada, İsrail ile ateşkes konusunda anlaşmanın yakın olduğunu ve Hamas’ın yanıtını Katarlı arabuluculara ilettiklerini belirtti.

Katar merkezli El Cezire televizyonuna konuşan Hamaslı bir yetkiliye göre müzakereler ateşkesin ne kadar süreceğine ve Gazze’ye insani yardımın nasıl iletileceğine odaklanıyor.

İsrail’e göre Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısında 1200 kişi hayatını kaybetti. İsrail’in Hamas’ın yönetimindeki Gazze’ye yönelik hava ve karadan yürüttüğü operasyonlarda ise Gazzeli yetkililere göre 13 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti.

VOA tarafından geçilen İsrail-Hamas arasında rehinelerin serbest kalmasına ilişkin olası anlaşmanın ayrıntıları netleşiyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail-Hamas arasında rehinelerin serbest kalmasına ilişkin olası anlaşmanın ayrıntıları netleşiyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail-Hamas arasında rehinelerin serbest kalmasına ilişkin olası anlaşmanın ayrıntıları netleşiyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.