İsrail Dışişleri Bakanı’ndan İstanbul Uyarısı

İsrail Dışişleri Bakanı’ndan İstanbul Uyarısı

ABONE OL
16:42 - 13/06/2022 16:42
İsrail Dışişleri Bakanı’ndan İstanbul Uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid bugün, İstanbul’u ziyaret eden İsrailliler’in “mümkün olan en kısa sürede” Türkiye’den ayrılmaları gerektiğini söyledi. Lapid, İsrailliler’in İstanbul’a gitmemeleri gerektiğini de kaydetti.

İsrail medyası, geçen ay Türkiye ve İsrail’in birlikte çalışarak, İstanbul’da İran kaynaklı bir terör saldırısını engellediğini dün duyurmuştu. Lapid’in açıklamaları, bu haberler sonrasında geldi.

Haberlere göre İsrail güvenlik yetkilileri, Türk yetkililere İran’ın ülkedeki İsrailli turistlere saldırı planı hakkında bilgi verdi. İran’ın İsrailli turistleri kaçırmayı planladığını söyleyen yetkililer, Türkiye’den saldırıyı engellemek için harekete geçmesini istedi.

İsmi açıklanmayan üst düzey İsrail kaynaklarının konuştuğu haberlerde, saldırıyı planlayan İran ajanlarının uyruğu ve sayısı belirtilmedi.

İsrail resmi haber ajansı Kan, saldırının engellenmesi sonrası İsrailli yetkililerin, Türkiye’den bunu planlayan İran ağına karşı harekete geçmesini istediğini bildirdi.

Lapid, Türkiye’deki İsrailli turistlere saldırı girişiminin, son haftalarda İran’ın planladığı birkaç saldırıdan biri olduğunu söyledi.

Lapid, İsrail güvenlik örgütleri, Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlık’ın İsrailliler’in hayatını kurtarmaya çalıştığını söyledi.

İsrail basınına göre parlamentoda konuşan Lapid, “Bu terör saldırıları tatile giden İsrailliler’i hedef alıyor. (İran ajanları) kaçırmak veya öldürmek için kasıtlı olarak İsrail vatandaşlarını seçiyor. Bu, herkesin başına gelebilir. Bu, gerçek ve acil bir tehlike” dedi.

Lapid, “İsrailliler’in İstanbul’a uçmamasını söylüyoruz. Onları gerekmedikçe Türkiye’ye uçmamaya çağırıyoruz” dedi.

İsrailli turistlere seslenen Lapid, “İstanbul’daysanız bir an önce İsrail’e dönün. İstanbul’a bir uçuş planladıysanız iptal edin” ifadelerini kullandı.

İsrail, 30 Mayıs’ta vatandaşlarına Türkiye’ye seyahat etmemeleri uyarısında bulunmuştu.

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi’nin açıklamasında, Tahran’ın Türkiye’deki İsrailliler’i hedef alabileceği gerekçesiyle, ülkenin seyahat için “yüksek risk” kategorisine konulduğu duyurulmuştu.

İsrail, İran Devrim Muhafızları’ndan Albay Hasan Sayid Hodayi’nin 22 Mayıs’ta öldürülmesi sonrası Tahran’ın yurtdışındaki İsrailliler’e saldırarak intikam almaya çalışabileceğini söylüyor.

İran, Tahran’da motosikletli iki kişi tarafından direksiyon başında vurularak öldürülen Hodayi’nin suikastından İsrail’i sorumlu tutuyor. İranlı yetkililer, Hodayi suikastı için misilleme sözü vermişti.

Hodayi suikastı sonrası, İsrail diplomatik misyonları yurtdışında herhangi bir İran saldırısına karşı alarma geçti. Kan haber ajansı ise İstanbul’daki kaçırma girişiminin Hodayi suikastından önce gerçekleştiğini bildirdi.

VOA tarafından geçilen İsrail Dışişleri Bakanı’ndan İstanbul Uyarısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail Dışişleri Bakanı’ndan İstanbul Uyarısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail Dışişleri Bakanı’ndan İstanbul Uyarısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.