“İran Cumhurbaşkanı Reisi 4 Ocak’ta Türkiye’yi ziyaret edecek”

“İran Cumhurbaşkanı Reisi 4 Ocak’ta Türkiye’yi ziyaret edecek”

ABONE OL
20:26 - 26/12/2023 20:26
“İran Cumhurbaşkanı Reisi 4 Ocak’ta Türkiye’yi ziyaret edecek”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bir Türk yetkili, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin 4 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmek üzere Ankara’ya geleceğini söyledi. Yetkili, görüşmede Gazze ve Suriye’deki durumla ikili bağların ele alınacağını bildirdi.

Yetkili, Reisi’nin Kasım ayı sonunda Türkiye’ye yapması öngörülen ziyaretin hem Türk hem İran dışişleri bakanlarının yoğun programları nedeniyle ertelendiğini söyledi. O dönemde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Müslüman ülkelerden oluşan, Gazze’deki çatışmaların durdurulmasını ve kalıcı barışı sağlamayı amaçlayan Temas Grubu’nun toplantısı için New York’ta bulunuyordu.

İsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözümü destekleyen Türkiye, İsrail’i, Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle sert bir dille eleştiriyor, acil ateşkes çağrısında bulunuyor ve İsrailli liderlerin savaş suçları için uluslararası ceza mahkemelerinde yargılanmasını talep ediyor.

Ancak Türkiye, 7 Ekim’de Hamas’ın düzenlediği baskından sonra başlattığı karşı harekat nedeniyle İsrail’e yönelik söylemlerini sertleştirse de İsrail ile ticari bağları koruyor. Bu durum, bazı muhalif partilerin ve İran’ın tepkisini çekiyor.
NATO üyesi Türkiye, Batılı müttefikleri ve bazı Arap ülkelerinin aksine Hamas’ı bir terör örgütü olarak kabul etmiyor.

Türkiye’nin doğu komşusu İran ise Hamas’ın ve bölgede İsrail ve Batılı müttefikleriyle askeri olarak yüzleşen silahlı Şii grupların oluşturduğu Direniş Ekseni’nin başında bulunuyor. Hamas’a destek veren İran, Gazze’deki çatışmaların devam etmesi durumunda bunun daha yaygın sonuçları olabileceği uyarısında bulunuyor.

Türkiye ve İran, başta Suriye’deki iç savaş olmak üzere birçok meselede zıt görüşlere ve karmaşık bağlara sahip. Tahran, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat ve hükümetine destek verirken Türkiye, askeri ve siyasi olarak Esat’ı devirmeye çalışan isyancıların yanında duruyor.

Suriye, Türkiye, İran ve Rusya’dan temsilciler arasında Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm bulunması için birkaç tur görüşme yapılmıştı. Ankara, 2020’de başlatılan bölgesel diplomatik girişimler çerçevesinde Esat’la bağları iyileştirme çabasına girdi.

VOA tarafından geçilen “İran Cumhurbaşkanı Reisi 4 Ocak’ta Türkiye’yi ziyaret edecek” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İran Cumhurbaşkanı Reisi 4 Ocak’ta Türkiye’yi ziyaret edecek” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İran Cumhurbaşkanı Reisi 4 Ocak’ta Türkiye’yi ziyaret edecek” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.