”İlk Geminin Yarın Sabah Çıkma İhtimali Yüksek”

”İlk Geminin Yarın Sabah Çıkma İhtimali Yüksek”

ABONE OL
23:16 - 31/07/2022 23:16
”İlk Geminin Yarın Sabah Çıkma İhtimali Yüksek”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ukrayna’dan tahıl ihracatının ”eli kulağında” olduğunu söyledi. Kalın, ”Her şey bu geceye kadar toparlarsa ilk geminin yarın sabah çıkma ihtimali yüksek görülüyor. O koordinasyonu sağlamak için de tüm taraflarla çok yakın bir işbirliği içindeyiz” dedi.

Kanal 7’ye açıklama yapan Kalın, ”Bugün, yarın; yarın değil öbür gün en geç, bu gemilerin çıkmaya başladığını göreceğiz” dedi.

Gemilerin yüklendiğini ve belirlenen üç limandan çıkmaya hazır olduğunu kaydeden Kalın, bunun bir ilk olacağını ve örnek teşkil edeceğini söyledi. ”Bir gemi Odasea’daki üç limandan çıkacak, bunlar üç limandan bir tanesinden çıkıp hangi koordinattan, hangi limandan nasıl çıkacak? Uluslararası karasularından geçtiğinde kim denetleyecek? Türk karasularına geçtiğinde onun teslimatı nasıl yapılacak? Gemi buraya geldikten sonra nereye gidecek? Bunların hepsi lojistik olarak iyi bir eşgüdüm gerektiriyor” diye konuştu.

Kalın, İstanbul’daki müşterek koordinasyon merkezinde bu konuların detaylı şekilde çalışıldığını ekledi.

Rusya ve Ukrayna dünyanın en büyük tahıl tedarikçileri. İstanbul’da geçen hafta Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda imzalanan tahıl anlaşmasının Rusya’nın 24 Şubat’taki Ukrayna işgaliyle başlayan küresel gıda krizini hafifletmesi umuluyor.

Anlaşma Rusya tarafından işgalin başından bu yana abluka altına alınan Odesa, Chornomorsk ve Pivdennyi limanlarından tahılın güvenli çıkışını sağlamayı amaçlıyor. Rusya ise tahıl ihracatının durmasından Ukrayna’nın döşediği mayınları sorumlu tutuyor.

BM yetkilileri, Ukraynalı ve Amerikalı yetkililer Cuma günü yaptıkları açıklamalarda gemilerin haftasonuna kadar Ukrayna limanlarından çıkmasını beklediklerini belirtmişti.

VOA tarafından geçilen ”İlk Geminin Yarın Sabah Çıkma İhtimali Yüksek” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ”İlk Geminin Yarın Sabah Çıkma İhtimali Yüksek” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ”İlk Geminin Yarın Sabah Çıkma İhtimali Yüksek” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.