Hamaney: ”Operasyon Suriye’yi İstikrarsızlaştırır”

Hamaney: ”Operasyon Suriye’yi İstikrarsızlaştırır”

ABONE OL
18:17 - 19/07/2022 18:17
Hamaney: ”Operasyon Suriye’yi İstikrarsızlaştırır”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İİran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesinde, Suriye’ye olası bir askeri operasyonun bölgeyi istikrarsızlaştıracağını söylediği bildirildi.

Reuters haber ajansının İran devlet televizyonuna dayandırdığı habere göre Hamaney, Suriye’ye yönelik bir askeri operasyonun bölgeye zarar vereceğini ve teröristlerin durumdan faydalanacağını belirtti.

Suriye’de 2016’dan beri dört askeri operasyon düzenleyen Türkiye yeni bir askeri operasyonla sınır boyunca uzanan güvenli bölgeleri 30 kilometre kadar derinleştirmeyi istiyor.

Ticaret hacmini iç katına çıkarma hedefi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sadabad Sarayı’nda, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 7. Toplantısı’nın ardından İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile de ortak basın toplantısı düzenledi.

İki ülkenin 30 milyar dolarlık ticari hacmine ulaşma hedefinin COVID-19 pandemisi nedeniyle hayata geçirilemediğine dikkat çeken Erdoğan, şu an bu rakamın 7,5 milyar dolar olduğunu ve 30 milyar dolara yine ulaşmayı umduklarını belirtti.

Erdoğan özellikle savunma sanayisi, petrol ve doğalgaz alanlarında atılacak adımlarla bu sürecin hızlanabileceğine dikkat çekti.

Terörle mücadele vurgusu

Terörle mücadelenin önemine dikkat çeken Erdoğan, “PJAK, PKK, PYD, YPG, FETÖ terör örgütleri, her iki ülkenin de ciddi manada baş belasıdır. Bildiğiniz gibi biz bunları artık NATO sözleşmesinin içerisine de soktuk. Çünkü, bunlar hangi ülkede olursa olsun o ülkenin huzurunu kaçıran baş belalarıdır. Dolayısıyla bunlarla, dayanışma içinde bir mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor” dedi.

”Astana sürecini yeniden ayağa kaldıracağız”

Tahran’da bir diğer önemli toplantının da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Reisi ile biraraya gelmesi olacağını belirten Erdoğan, Astana sürecinin yeniden ayağa kaldırılmasının umulduğunu belirtti.

Temaslarda iki ülke arasında 8 anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, “Türkiye ile İran Arasında Kapsamlı Uzun Vadeli İşbirliği Anlaşması”, “Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile İran Dışişleri Bakanlığı Arasında Diplomatik Arşiv Alanında İşbirliği Konusunda Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasındaki Sosyal Güvenlik Anlaşmasının Uygulanmasına İlişkin İdari Anlaşma”, “Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İran İslam Cumhuriyeti Spor ve Gençlik Bakanlığı arasında Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Eylem Planı”, “Türkiye Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile İran Küçük Sanayi ve Endüstri Parkları Kurumu (ISIPO) arasında 7 Nisan 2015’te imzalanan Mutabakat Zaptının tamamlayıcısı hükmünde Eylem Planı”, “Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) ile İran İslam Cumhuriyeti Standartlar ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü Ulusal Metroloji Merkezi Arasında Mutabakat Zaptı”, “İran İslam Cumhuriyeti Yayın Kurumu (IRIB) ile TRT Arasında İşbirliği Protokolü” ve “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve İran Yatırım, Ekonomik ve Teknik Destek Kurumu Arasında Yatırım Tanıtım Faaliyetlerinde İşbirliği Konusunda Mutabakat Zaptı”na imzalar atıldı.

İmza töreninin ardından Erdoğan, Reisi’yi Konya’da yapılacak İslami Dayanışma Oyunları’na davet etti.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.