Erdoğan İsrail Cumhurbaşkanıyla Kudüs’ü Konuştu

Erdoğan İsrail Cumhurbaşkanıyla Kudüs’ü Konuştu

ABONE OL
23:20 - 19/04/2022 23:20
Erdoğan İsrail Cumhurbaşkanıyla Kudüs’ü Konuştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile Kudüs’teki olaylar hakkında telefon görüşmesi yaptığını açıkladı. Erdoğan, Herzog‘a, Müslümanlar’ın kutsal Ramazan ayında Batı Şeria ve Mescid-i Aksa’da Filistinliler’in öldürülmesi ve yaralanmasına “çok üzüldüğünü” söylediğini aktardı.

Geçtiğimiz Cuma gününden beri, Mescid-i Aksa’da taş atan Filistinliler ve İsrail çevik kuvvet polisi arasında çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalar, geçen sene Gazze’de bir savaşı körükleyen şiddeti hatırlatıyor.

Geçen Cuma, caminin yerleşkesinde İsrail çevik kuvvet polisiyle çıkan çatışmalarda en az 152 Filistinli yaralandı. Yaşananlar, daha geniş bir çatışmaya geri dönme korkularını tetikledi.

Erdoğan bugün Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “bazı radikal İsrailli grupların ve güvenlik güçlerinin” neden olduğu son olaylar hakkında konuştuklarını söyledi. Görüşme, iki liderin iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirme çabaları sergilediği bir dönemde gerçekleşti

Erdoğan telefonda Herzog’a, son günlerde Mescid-i Aksa’ya “fanatik grupların yaptığı baskınların” ve Gazze’ye yayılan şiddetin de üzücü olduğunu belirtti.

Erdoğan Twitter paylaşımında, “Bu hassas dönemde Mescid-i Aksa’nın statüsüne ve maneviyatına yönelik provokasyon ve tehditlere izin verilmemesi gerektiğini de vurguladığını” açıkladı.

Ortadoğu’da iki rakip ülke olan Türkiye ve İsrail, 2018’de büyükelçilerini karşılıklı sınırdışı etmişti.

İki ülke, Filistin’deki çatışmalar, Türkiye’nin Gazze’yi yöneten Hamas örgütüne verdiği destek ve diğer meseleler üzerine sık sık ihtilafa girdi.

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmada iki devletli bir çözümü destekleyen Türkiye, İsrail ile yakınlaşmanın sorunun çözümüne de yardımcı olacağına inandığını, ancak İsrail ile daha iyi ilişkiler uğruna Filistinliler’e bağlılığından vazgeçmeyeceğini belirtmişti.

Filistinliler, İsrail’i Müslümanların kutsal ayı Ramazan ayında Mescid-i Aksa’ya saldırmakla suçluyor. İsrail ise Filistinli protestocuları, siyasi amaçlar için Müslümanlar’ın ibadetini bozmakla ve bugünlerde Hamursuz Bayramı’nı kutlayan Yahudiler’in ziyaretlerini engellemeye çalışmakla eleştiriyor.

Kudüs’teki çatışmaları eleştiren Türkiye’nin olaylara gösterdiği tepkinin dozu, İsrail’i kınamak ve Filistinliler’i desteklemek için Birleşmiş Milletler ve diğer platformlarda çeşitli girişimlerde bulunduğu geçmiş zamanlara göre çok daha sakin oldu.

Geçen ay Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mayıs ayında Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile İsrail ve Filistin’i ziyaret edeceğini ve ziyaret sırasında İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ile büyükelçilerin yeniden atanmasını görüşeceğini söylemişti.

VOA tarafından geçilen Erdoğan İsrail Cumhurbaşkanıyla Kudüs’ü Konuştu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan İsrail Cumhurbaşkanıyla Kudüs’ü Konuştu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan İsrail Cumhurbaşkanıyla Kudüs’ü Konuştu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.