Emekli Amirallere Gözaltına Eski Vekillerden Tepki

Emekli Amirallere Gözaltına Eski Vekillerden Tepki

ABONE OL
15:03 - 05/04/2021 15:03
Emekli Amirallere Gözaltına Eski Vekillerden Tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kanal İstanbul’un inşasına, Montrö Antlaşması’nın tartışmaya açılmasına ve üniformalı muvazzaf bir amiralin başında sarıklı fotoğrafının sızmasına rağmen sessiz kalınmasına tepki gösteren 104 imzalı bildiriyle ilgili 10 emekli amiral gözaltına alındı.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin dün ”rütbeleri sökülsün” çağrısı yaptığı imzacı amirallerin ”lojman ve koruma hakları”nın iptal edildiği bildiriliyor.

Aralarında Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanı olmak üzere birçok devlet kurumundan dün bildiriye tepki gelmişti. Bugün de Yargıtay Başkanlığı bir açıklama yayınlayarak bildirinin millet iradesini hedef aldığını belirtti.

Açıklamada ”Geçmişte yaşanılanlar göstermiştir ki darbe, muhtıra ve vesayet hevesi olanlar, milletimizin engin feraseti ve eşsiz kahramanlığı ile bertaraf edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin güvenliğine, anayasal ve demokratik düzen ile bireysel hak ve özgürlüklere yönelik her türlü müdahaleye karşı yargı yetkisini Türk milleti adına bağımsız ve tarafsız şekilde kullanan yargı kurumları, yasalar çerçevesinde gereğini takdir ve ifa edecektir” dendi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, gözaltına alınan 10 amiral dışında, yaş durumları nedeniyle haklarında gözaltı kararı verilmeyen dört amiralin üç gün içinde Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nde ifadelerinin alınacağını açıkladı.

Açıklamada, ‘‘10 şüphelinin, üzerlerine atılı suçun niteliği ile delillerin yok edilmesinin önüne geçmek ve varsa başka şüphelilerin de ivedilikle tespit edilmesini sağlamak amacıyla gecikmesinde sakınca bulunması nedeniyle, 05.04.2021 tarihinde eş zamanlı olarak gözaltına alınmalarına/gözaltına alınmalarına yönelik talimat yazılmasına, arama/el koyma işlemi yapılmasına, 4 şüphelinin ise belirlenen adreslerindeki arama/el koyma işlemlerinin icrasından sonra yaş durumları göz önüne alınarak gözaltına alınmaksızın 3 gün içerisinde Ankara İl Emniyet Müdürlüğüne müracaat etmelerinin kendilerine tebliğine karar verilmiştir” dendi.

122 eski milletvekilinden bildiri: ‘‘Toplumu susturmaya, sindirmeye, korkutmaya çalışmak kabul edilemez’’

Gözaltı kararlarının ardından 122 eski milletvekili de bir bildiri yayınlayarak emekli amirallerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Eski TBMM Başkan Vekilleri Uluç Gürkan ve Güldal Mumcu ile eski Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel’in de imzalayanlar arasında yer aldığı bildiride, ‘‘Anayasal hakların güvencesi olması gerekenlerin, toplumu susturmaya, sindirmeye, korkutmaya çalışmaları kabul edilemez. Çoğulcu demokrasinin gereği olarak en doğal yurttaşlık hakkını kullanıp, Kanal İstanbul ve Montrö konusundaki görüşlerini kamuoyuyla paylaşan kişi ve gruplara yönelik tehdit, suçlama, saldırı korkutma, sindirme ve soruşturma gibi girişimler, yurttaşlık haklarını ipotek altına almaktır. Bu yaklaşımı ve bu girişimleri kınıyor, hala bir hukuk devleti olduğumuzu hatırlatıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkeleri ve temel felsefesi ve kurumları vicdansız darbelerle yıkılmaya çalışılırken, düşünce açıklama hak ve özgürlüğünü kullanan kişilerin darbecilikle suçlanmasını, baskı altına alınmasını esefle karşıladığımızı kamuoyuna duyururuz’’ dendi.

Adalet Bakanı: ‘‘Millet iradesini tahrip etmeye yeltenen güruha hukuk çerçevesinde cevaplar verilecektir’’

Dün çok sayıda siyasetçi bildiriye tepki gösterdi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de bugün ‘‘Adli Yargı ve İdari Yargı Hazırlık Eğitimlerinin Açılış Töreni’’nde yaptığı konuşmada bildirinin demokrasi adına üzücü olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı, ‘‘Biz Türkiye’yi ileri götürelim, 2023 hedeflerine, Mustafa Kemal Atatürk’ün muasır medeniyetler diye hedef gösterdiği ülkemizi daha da yukarı taşıyalım derken, ülkemizi geriye götürmek isteyen gerici vesayetçi zihniyetin asla ama asla Türkiye’de muvafık olması mümkün değil. Başaramayacaklar, bu karanlık zihniyetle mücadelemizi sürdüreceğiz. Millet iradesini tahrip etmeye yeltenen, bu değerlere kasteden bu zihniyete, güruha hukuk çerçevesinde cevaplar verilecektir. Siyaset de, demokrasiyi, hukuk, anayasayı bu anlamda korumak için en büyük hassasiyet içinde olmalıdır, olacaktır’’ diye konuştu.

Gözaltına alınan komutanlar kimler?

Gözaltına alınan isimlerden emekli Koramiral Atilla Kezek eski Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Eski Kurmay Başkanı, emekli Tümamiral Cem Gürdeniz eski Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Eski Plan Prensipler Başkanı, emekli Koramiral Kadir Sağdıç eski Güney Deniz Saha Komutanı, emekli Tuğamiral Türker Ertürk eski Deniz Harp Okulu Komutanı, emekli Tuğamiral Turgay Erdağ Eski İskenderun Deniz Üs Komutanı, emekli Tuğamiral Sadi Ünsal eski Gölcük Deniz Üs Komutanı, emekli Tuğamiral Hakan Eraydın eski Deniz Lisesi Komutanı, emekli Tuğamiral Alaattin Sevim eski Genelkurmay İstihbarat Dairesi Başkanı, emekli Tuğramiral Ergun Mengi eski Deniz Kuvvetleri Hücumbot Filosu Komutanı’ydı.

Bu isimler Ergenekon ve Balyoz davaları sürecinde emekliye sevk edilirken gözaltına alınan bir diğer isim emekli Tuğamiral Bülent Olcay, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Sahil Güvenlik Komutanı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Plan Prensipler Başkanı olarak görev yaptıktan sonra 2019’da emekli oldu.

Başsavcılığın üç gün içinde Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde ifade vereceklerini açıkladığı isimlerden emekli Tümamiral Engin Baykal eski Aksaz Deniz Üssü Komutanı, emekli Tuğamiral Cemil Şükrü Bozoğlu eski Denizaltı Filosu Komutanı, emekli Tümamiral Mustafa Özbey eski Donama Komutanlığı Kurmay Başkanı ve emekli Koramiral Atilla eski Kuzey Deniz Saha Komutanı idi.

VOA tarafından geçilen Emekli Amirallere Gözaltına Eski Vekillerden Tepki haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Emekli Amirallere Gözaltına Eski Vekillerden Tepki haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Emekli Amirallere Gözaltına Eski Vekillerden Tepki haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Mert

    Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
    26. Madde
    VIII. Düşünceyi Açıklama ve Yayma Hürriyeti

    Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı,resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar. Bu fıkra hükmü,radyo, televizyon, sinema veya benzeri yollarla yapılan yayımların izin sistemine bağlanmasına engel değildir.

    Bu hürriyetlerin kullanılması, millî güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği, Cumhuriyetin temel nitelikleri ve Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması, suçların önlenmesi, suçluların cezalandırılması, Devlet sırrı olarak usulünce belirtilmiş bilgilerin açıklanmaması, başkalarının şöhret veya haklarının, özel ve aile hayatlarının yahut kanunun öngördüğü meslek sırlarının korunması veya yargılama görevinin gereğine uygun olarak yerine getirilmesi amaçlarıyla sınırlanabilir.

    Haber ve düşünceleri yayma araçlarının kullanılmasına ilişkin düzenleyici hükümlere, bunların yayımını engellememek kaydıyla, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin sınırlanması sayılmaz.

    Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller kanunla düzenlenir.

    Yanıtla
    +0
    -0