Diyarbakır’da “Kürtçe konuşma” yemini

Diyarbakır’da “Kürtçe konuşma” yemini

ABONE OL
19:44 - 05/11/2023 19:44
Diyarbakır’da “Kürtçe konuşma” yemini
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

“Bağımsız Gençler Platformu” isimli grup, günlük hayatın her alanında Kürtçe konuşacaklarına dair Diyarbakır’da ‘yemin’ eylemi düzenledi. Eyleme katılan gençler Kürtçe konuşacaklarına yemin etti.

Diyarbakır’daki birçok eylem ve etkinliğe evsahipliği yapan Dağkapı Meydanı’nda bu kez Kürtçe yemin eden gençlerin sesi yükseldi. Bir grup genç, “Ben bundan sonra Kürdistan’da yaşamın bütün alanlarında Kürtçe konuşacağım” sözleriyle yemin etti.

Eylemi, Kürtçe isimleri ‘Platforma Cıwanen Serbıxwe’ (PCS) olan “Bağımsız Gençler Platformu” isimli grup gerçekleştirdi. Kürtçe ve Kürt kültürüne dikkat çekmek amacıyla kurulan platform, ‘pasif direniş’ adını verdiği eylemler kapsamında, ‘Kürtçe yaşam yemini’ adıyla bu eylemi düzenledi.

Eyleme gençleri temsilen yaklaşık 10 kişilik bir grup katılırken, destek için gelenlerin sayısı 100’e yakındı.

Yeminden önce bir açıklama yapan platform üyesi Ferit Azad, Kürtler’in büyük bölümünün artık kendi dilleriyle konuşamadığını söyledi.

Hiçbir siyasi parti ile ilişkilerinin bulunmadığını ifade eden Azad, “Bu halkın büyük bölümü kendi diliyle konuşmuyor. Bu eylemle bu gidişatı hiçbir şekilde kabul etmediğimizi duyuruyoruz. Bu gidişata ve bu realiteye karşı mücadeleye başlıyoruz. Buradan bütün Kürt gençlerine seslenmek istiyorum; bu eylemimizden sonra da eylemlerimiz olacak. Her üye ve bireyimizin desteği bizi daha güçlü kılacaktır” dedi.

Konuşmanın ardından önce Azad, bundan sonra sürekli Kürtçe konuşacağına dair yemin etti. Azad, yemin ederken sık sık ‘Kürdistan’ kelimesini kullanınca polis, grubu uyardı. Daha sonra gençler topluca, Kürtçe’nin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde yenin etti.

“Bağımsız Gençler Platformu” isimli grup, günlük hayatın her alanında Kürtçe konuşacaklarına dair yemin etti.

Gençlerden eylem, siyasilerden destek

Platform üyelerinin eylemine değişik kesimlerden de destek geldi. Bazıları siyasi partiler adına, bazıları ise bireysel olarak eyleme destek verdi. Eylemin ardından VOA Türkçe’ye konuşan katılımcılar, eylemin önemli olduğunu söyledi.

Eylemin toplumda değişim yaratacağını savunan katılımcılar, eylemin Kürtler’in kendi dil ve kültürleriyle yaşama talebi olduğunu dile getirdi.

VOA tarafından geçilen Diyarbakır’da “Kürtçe konuşma” yemini haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Diyarbakır’da “Kürtçe konuşma” yemini haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Diyarbakır’da “Kürtçe konuşma” yemini haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Yunus Uslu

    Ne zaman bir Tamil tanidigimi (SiriLanka’daki Hurriyet kaplanlari olarak taninan group) gorsem, bana hep Kurtler ne yapiyorlar diye soruyorlar. Tamil’ler yasama olumlu yaklasimi secip siddet olaylarindan vazgectiler. Baris icinde yasayip insanlara yardim olacak bilgi ve tecrubeyi kazanmak herkes icin daha olumlu ve verimli bir yol. Umarim Kurt arkadaslar Tamil’lerle konusup onlarin tecrubelerinden faydalarnirlar. Ekonomik durumun kisitli oldugu yerlerde gencler isyan ve siddete donuyorlar. Birbirimize yardimci olamamiz lazim. Hayat cok kisa. Selamlarinla,

    Yanıtla
    +0
    -0