‘‘Dezenformasyon Yasası İktidarın Sopası Olacak’’

‘‘Dezenformasyon Yasası İktidarın Sopası Olacak’’

ABONE OL
09:53 - 22/06/2022 09:53
‘‘Dezenformasyon Yasası İktidarın Sopası Olacak’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Kamuoyunda ‘‘Dezenformasyon Yasası’’ olarak tanımlanan yeni sosyal medya yasa tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmesi halinde Türkiye’de medya üzerinde uzun süredir devam eden baskıların daha da yoğunlaşmasından endişe ediliyor.

Bugün Türkiye’nin önde gelen gazetecilik ve yayıncılık örgütleri İstanbul’da düzenledikleri basın toplantısında sansür ve otosansürü yeniden gündeme getirecek bu yasa tasarısının geri çekilmesini istediler.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Burhan Felek Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya TGC ile birlikte Türkiye Gazeteciler Sendikası, DİSK Basın-İş, Basın Konseyi, Türkiye Yazarlar Sendikası, PEN Türkiye ve Türk Yayıncılar Birliği yetkilileri katıldı.

TGC Başkanı: ‘‘Tasarı Meclis’te yasalaştığında cezaevlerine yeni müşteriler eklenecek’’

Toplantıda açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto, iktidarın bu yeni düzenlemeyle tek sesli bir toplum yaratmak istediğini söyledi.

Olcayto, ‘‘Türkiye’de sansür ve oto sansür yetmezmiş gibi tehditler, iktidarın baskıları yetmezmiş gibi bir de sosyal medyadaki insanlara kapıları kapamak istiyorlar. Neden korkuyorlar? Korkmasalar böyle bir şey yapmazlar diye düşünüyorum. İnsanların aykırı düşüncelerinden korkuyorlar. Yıllardır bir demokrasi lafı gidiyor ama demokrasi yolunda bir arpa boyu bile yol alamadık. Hep darbelerle, iktidarın baskılarıyla, askerlerin baskılarıyla insanların düşünceleri örselenmiş, edilgen kılınmış bir toplum. Tasarı Meclis’te yasalaştığında cezaevlerine yeni müşteriler eklenecek. Türkiye’de okullar yerine, cezaevi inşaatları hızla sürüyor. ‘Ne kadar çok insan doldurursak oraya o kadar iktidarda kalacağız’ diye düşünen bir yönetim var. Elimizden geldiğince mücadelemizi sürdüreceğiz’’ dedi.

TGS Başkanı: ‘‘Tasarı, ‘Dezenformasyonla mücadele edeceğiz’ derken aslında haberi ortadan kaldırmaya çalışan bir düzen var’’

Toplantıda en çok telaffuz edilen kelimelerin başında ‘‘sansür’’ ve ‘‘otosansür’’ geldi. Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş, basın meslek örgütlerine sorulmadan hazırlanan bu kanun teklifinin belki de Türkiye tarihinde görülen en büyük sansür yasası olduğunu dile getirdi.

Durmuş, ‘‘Sadece gazetecilik faaliyetini değil, toplumun haberleşme kanallarına dönüşen sosyal medya ağlarını da kontrol altına alan, onları da susturmaya çalışan bir kanun düzenlemesi. Bu kanun teklifi iki haftadır Meclis’te Dijital Mecralar ve Adalet Komisyonu’nda görüşüldü. Meslek örgütleri olarak toplantılara katıldık ve itirazlarımızı ilettik. İtirazlarımıza rağmen Meclis gündemine aynen hazırladıkları şekilde geri geliyor. Daha kanun çıkmadan Diyarbakır’da 16 meslektaşımız tutuklandı. Ordu’da bir haber sitesi haber kaynağını açıklamadığı için bütün bilgisayarlarına el kondu, haber kaynağını açıklamaya zorlandı. Bu yasanın içerisinde ‘dezenformasyonla mücadele edeceğiz’ denirken aslında haberi ortadan kaldırmaya çalışan bir düzen var. Bu tasarının içerisinde sadece sansür var o yüzden biz bu tasarıyı kabul etmiyoruz’’ diye konuştu.

DİSK Basın-İş Başkanı: ‘‘Türkiye gazetecilerin yaptığı haberler nedeniyle hedef haline geldiği bir döneme doğru gidiyor’’

Gazeteciler yaklaşan seçimler öncesi siyasetin sertleştiğine dikkat çekerek, bu sertleşmenin gazeteciler üzerinde ağır sonuçlar doğurmasından endişe ediyor.

DİSK Basın İş Genel Sekreteri Özge Yurttaş “Görünen o ki Türkiye bir sonraki genel seçime kadar başta medya olmak üzere basın ve ifade özgürlüğü alanının giderek daraltıldığı, gazetecilerin yaptığı haberler nedeniyle hedef haline geldiği bir döneme doğru gidiyor. Gazetecilik mesleğini icra edilemez hale getirmeye çalışan bir dalga var. Bu toplantı ve açıklamalar gazetecilerin hedef haline getirildiği her türlü girişim karşısında etkili, güçlü, birbirimizle dayanışma sergilediğimiz mücadelenin başlangıcı olarak görülsün. Biz basın özgürlüğü için, halkın haber alma özgürlüğü için yasanın geri çekilmesini, eş zamanlı olarak gazetecilerin hedef alındığı her türlü operasyonun, davanın ve hukuki soruşturmanın da gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz’’ dedi.

Basın Konseyi Genel Sekreteri: ‘‘Tasarı yasalaşırsa özgür ve bağımsız medyaya yönelik iktidar sopası olarak kullanılacak’’

Basın Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Eşmen de iktidarın bu yasayı gazeteciler üzerinde sopa olarak kullanmayı hedeflediğini düşünüyor.

Eşmen, ‘‘Halen ispatlı haberler yapan meslektaşlarımız gece evlerinde basılarak gözaltına alınıyorlar, tutuklanıyorlar haklarında dava açılıyor. Gazetecilerin ömürleri adliye koridorlarında geçiyor. Bu tasarı yasalaşırsa özgür ve bağımsız medyaya yönelik iktidar sopası olarak kullanılacak. Bu tasarı yasalaşınca durum daha da vahim olacak. Basın özgürlüğünden doğacak sakıncaların yine basın özgürlüğü içerisinde çözülmesi gereklidir. Yalan haberle basın meslek örgütleri mücadele eder, basının kendini denetlemesiyle bu sorun çözülebilir. Bizler bütün gücümüzle mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen ‘‘Dezenformasyon Yasası İktidarın Sopası Olacak’’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ‘‘Dezenformasyon Yasası İktidarın Sopası Olacak’’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ‘‘Dezenformasyon Yasası İktidarın Sopası Olacak’’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.