DEM Parti’nin belediye başkan adaylarının belirleneceği ön seçimler başladı

DEM Parti’nin belediye başkan adaylarının belirleneceği ön seçimler başladı

ABONE OL
20:34 - 13/01/2024 20:34
DEM Parti’nin belediye başkan adaylarının belirleneceği ön seçimler başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 31 Mart yerel seçimlerinde göstereceği belediye başkan adaylarını belirlemek için ön seçim yapmaya başladı. 90 merkezde yaklaşık 100 bin delegenin oy kullanması beklenirken yüzde 50+1 oy alan, aday olabilecek.

DEM Parti’nin Türkiye genelinde 90 merkezde gerçekleştireceği ön seçimin ilk gününde Van, Mardin, Şırnak, Siirt, Batman, Şanlıurfa’nın da aralarında bulunduğu 11 il ve ilçelerinde sandık kuruldu. 13 bin 500 delegenin oy kullanacağı Van’da, kar yağışı nedeniyle bazı ilçelerdeki seçim ertelendi.

Yaklaşık 10 bin delegenin oy kullanacağı Mardin’de, 10 noktaya sandık kuruldu. Hafta içinde DEM Parti’nin canlı yayınlarla tanıttığı aday adayları, delegelerin oyuna sunuldu.

DEM Parti’den yapılan yazılı açıklamada, adayların seçilmesi için yüzde 50+1 şartının arandığı belirtildi. Açıklamada, şu bilgilere yer verildi: “Ön seçimlerde adayların seçilmesi için yüzde 50+1 şartı aranacak. Bu çoğunluğun yakalanamaması halinde ilgili yerlerde bir sonraki gün, ikinci tur seçim yapılacak. Delegelerin oy verirken eşit temsil nedeniyle bir kadın ve bir erkek adaya oy vermesi gerekiyor.”

Gün boyu devam eden oy kullanma işlemleri, saat 17’ye kadar sürdü. 737 delegenin oy kullandığı Mersin’in Akdeniz ilçesinde, hiçbir aday yüzde 50+1 oy alamadı. Bunun üzerine ön seçim ikinci tura kaldı.

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde 645 delege oy kullandı. Burada da adaylar yeterli oy alamadığı için ön seçim ikinci tura kaldı. İkinci turlar yarın yapılacak. Diğer kentlerdeki oy sayımı ise sürüyor.

DEM Parti’nin ön seçim yapacağı, aralarında Diyarbakır’ın da olduğu, diğer yerlerde Pazar günü sandık kurulacak.

DEM Parti Ankara’nın aralarında bulunduğu 7 ilde kendi adayıyla seçime girecek

Bu arada DEM Parti’nin, batı illerindeki stratejisi ile ilgili tartışmalar sürerken 7 ilde daha kendi adaylarıyla seçime girme kararı aldı. Merkezi Seçim Koordinasyonu ile Yerel Yönetimler Komisyonu’nun çalışmaları sonunda DEM Parti Ankara, Antalya, Bolu, Konya, Kocaeli, Kayseri ve Samsun’da kendi adaylarıyla girme kararı aldı. Parti yönetimi daha önce de 27 ilçede kendi adaylarıyla gireceğini açıklamıştı.

VOA tarafından geçilen DEM Parti’nin belediye başkan adaylarının belirleneceği ön seçimler başladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. DEM Parti’nin belediye başkan adaylarının belirleneceği ön seçimler başladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan DEM Parti’nin belediye başkan adaylarının belirleneceği ön seçimler başladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.