DEM Parti’de ‘ön seçim’ tartışmaları büyüyor: İtirazların nedeni ne?

DEM Parti’de ‘ön seçim’ tartışmaları büyüyor: İtirazların nedeni ne?

ABONE OL
21:53 - 28/01/2024 21:53
DEM Parti’de ‘ön seçim’ tartışmaları büyüyor: İtirazların nedeni ne?
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) 31 Mart yerel seçimlerinde göstereceği adayları belirlemek amacıyla yaptığı ön seçimler tartışmalara yol açtı. Diyarbakır’daki ön seçimlerin ilk turunun galibi Garip Kandemir, partisine kumpas kurulduğunu savunarak, herkesin bildiğini açıklaması çağrısı yaptı.

DEM Parti bölge il ve ilçelerinde göstereceği adayları açıklamaya hazırlanırken ön seçimle ilgili tartışmalar da sürüyor. Tartışmaların odağında Diyarbakır’daki ön seçimlerin iptal edilen ilk turu bulunuyor. Yaklaşık 20 bin delegenin oy kullandığı ilk turda Garip Kandemir 2 bin 718 oyla birinci, Doğan Hatun bin 975 oyla ikinci, Cabbar Leygara ise bin 933 oyla üçüncü sırada yer aldı.

Ahmet Türk’üm yeterli oy almadan Mardin’den aday gösterilmesine tepki

Ancak seçimin ilk turu yapılan itirazlar üzerine iptal edildi. DEM Parti İl Eş Başkanı Abbas Şahin, VOA Türkçe’ye seçimin ‘teknik’ nedenlerle iptal edildiğini açıklamıştı. Bir hafta sonra yenilenen seçimde bu kez Doğan Hatun 4 bin 294, Garip Kandemir ise 2 bin 229 oy aldı. Ancak bu sonuçlar parti tabanında tartışmalara neden oldu. Birçok kişi sosyal medya üzerinden seçimlere müdahale edildiğini savunarak, tepkisini dile getirdi. Ahmet Türk’ün yeterli oyu almamasına rağmen Mardin’den aday gösterilmesi üzerine tepkiler arttı.

Tartışmalar ve tepkiler sürerken aday adaylarından Garip Kandemir bir açıklama yaptı. Kandemir, ilgili kurullara somut belgelerle son tur seçimin iptal edilmesi konusunda yaptığı itirazlara karşı gereken adımların atılmaması halinde adaylık sürecinden ve aktif siyaseten çekileceğini söyledi. Bu açıklamadan saatler sonra, sosyal medya hesabından bir açıklama daha yapan Kandemir, bazı kesimlerin seçim sonuçlarını sabote etmek istediklerini savundu. Kendisi üzerinden karalama kampanyası yapıldığı ve algı yaratıldığını belirten Kandemir, seçimlerle ilgili bir kumpasın hayata geçirildiğini öne sürdü. Kandemir, açıklamasında şu çağrıyı yaptı: “Bu kirli odakların oyununu bozmak, partimizin ilkelerine güvensizlik yaratmak isteyen kirli zihniyetleri teşhir etmek için kim ne biliyorsa; tarihi ve ahlaki bir sorumlulukla hareket edip, partimize bildirmeli, açıklamalı ve itiraf etmelidirler. Bu kumpas adeta kral çıplak deyimini hatırlatacak kadar açıktır. Bu nedenle bu konuda bildiklerini anlatmayan, teşhir etmeyenlerin sırtında gün be gün büyüyecek bir yük ve altında kalacakları bir kambur olacaktır.”

Bakırhan “Kırılmak yok, küsmek yok”

Ankara’da düzenlenen İl Eş Başkanları toplantısında konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise kimi yerlerde yetmezlikler, eksikliklerin yaşanmış olabileceğini belirtti. Önseçimi “demokrasi şöleni” olarak değerlendiren Bakırhan “Ortaya çıkan eksiklikler, yanlışlıklar varsa, bunların önümüzdeki dönem tekrar etmemesi için de bir çaba içerisinde olacağız. Yani 90 yerleşim yerinde on binlerce insanın oy kullanması demokrasi şöleni gibiydi. Uzun yıllardır göremediğimiz kitlesellikte, disiplinde insanlar 2 gün boyunca oy kullandılar, sandıklarının başında kaldılar ve gerçekten kendi yöneticilerini seçtiler. Belirlemiş olduğumuz bu demokratik halk oylamasına halkımız sahip çıktı, arkasında durdu “dedi.

Küskünlük yaşanmaması çağrısı yapan Bakırhan, sözlerini şu çağrıyla tamamladı: “Eksikliklerimiz var, onu hep birlikte gidermeye çalışıyoruz. Sıradan bir parti değiliz, değerler partisiyiz. Dolayısıyla, oturmak yok, kırılmak yok, küsmek yok. Son kalan 2 ayımızda parti binalarından artık çıkalım. Kahvehanelerde, sokaklarda ev ev dolaşalım. Dokunmadığımız insan, değmediğimiz hane kalmamalıdır. Kendimizi anlatalım, gerçekliğimizi anlatalım. Bu zulüm düzeninin karşısında nasıl bir şeyi temsil ettiğimizi halkımıza anlatmaya çalışalım. Bizi içe çeken konuları bir kenara bırakmak gibi bir sorumlulukla karşı karşıyayız.”

Öte yandan DEM Parti yerel seçim çalışmalarını Diyarbakır’da yapacağı aday tanıtımı ile verecek. Tanıtım etkinliğinde önce kadın adaylar ardından da erkek adaylar tanıtılacak.

VOA tarafından geçilen DEM Parti’de ‘ön seçim’ tartışmaları büyüyor: İtirazların nedeni ne? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. DEM Parti’de ‘ön seçim’ tartışmaları büyüyor: İtirazların nedeni ne? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan DEM Parti’de ‘ön seçim’ tartışmaları büyüyor: İtirazların nedeni ne? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.