Barolardan avukatlık hizmetine yapılan zamma tepki

Barolardan avukatlık hizmetine yapılan zamma tepki

ABONE OL
16:21 - 15/01/2024 16:21
Barolardan avukatlık hizmetine yapılan zamma tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Adalet Bakanlığı’nın, “Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Görevlendirilen Müdafi ve Vekillere Yapılacak Ödemelere İlişkin 2024 Yılı Tarifesi” baroların tepkisini çekti.

Artış oranını az bulan Türkiye Barolar Birliği yargıya gidiyor. Diyarbakır Barosu ise zorunlu müdafi hizmetini kısmen durdurdu.

CMK 2024 tarifesi dün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Tarifeye göre; Soruşturma evresinde, sulh ceza hakimliklerinde, asliye ceza mahkemelerinde, ağır ceza mahkemelerinde, çocuk mahkemelerinde, icra ceza ve fikri ve sinai haklar ceza mahkemesinde ve infaz hakimlikleri, bölge adliye mahkemelerinde takip edilen işler ile Yargıtay’da görülen duruşmalı davalar için verilecek ücretlerde yüzde 58,40 oranında artış öngörülüyor.

Türkiye Barolar Birliği ve bazı barolar bu tarifeye tepki gösterdi. Türkiye Barolar Birliği’nden yapılan açıklamada, tarifenin iptal edilmesi için Danıştay’a dava açılacağı duyuruldu. Bakanlık’tan yüzde 61,99 ile 90 arasında artış talep ettiklerini belirten TBB yönetimi açıklamasında sürece dair şu bilgilere yer verdi:

“Adalet Bakanlığı tarafından 07 Aralık 2023 tarihli yazı ile birliğimize görüş için iletilen tarife taslağında ilk iki kalem için yüzde 61,99, diğer kalemler için ortalama yüzde 90 oranında artış öngörülmüş, birliğimiz tarafından bu artış oranları düşük bulunarak itiraz edilmiştir. Buna rağmen Resmi Gazete’de yayımlanan tarifede, düşük bularak itiraz ettiğimiz taslaktaki oranların dahi altındaki artışın kabul edilemez olduğunu ve birliğimiz tarafından 15 Ocak Pazartesi günü tarifenin iptali istemiyle Danıştay’a dava açılacağını meslektaşlarımızın bilgisine saygılarımızla sunarız.”

Diyarbakır Barosu “Otomatik CMK Atama Sistemini” kapattı

Tarifeye bir tepki de Diyarbakır Barosu’ndan geldi. Baro’dan yapılan yazılı açıklamada, mesleki sorumluluklarının artmasına rağmen ekonomik koşulların daha da kötüleştiğine vurgu yapıldı.

Baro yönetimi ilk etapta, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun sanık ve mağdurlar için avukat görevlendirme işlemlerinin tamamen elektronik ortamda yapılması ve kayıt altına alınmasını sağlayan OCAS sisteminin kapatılacağını duyurarak, “Otomatik CMK Atama Sistemi’nin (OCAS) bir hafta süreyle kapatılarak; avukat görevlendirme taleplerinin ilgili kolluk, savcılık ve mahkemeler tarafından yasa gereği Baro Başkanlığı’ndan fiziken talep edilmesine, ücret tarifesinin günün ekonomik koşullarına ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine yakın bir seviyeye getirilmemesi halinde bir haftalık sürenin sonunda CMK görevlendirmelerinin (Çocuklara ve kadınlara yönelik şiddet ve istismar dosyaları ile acil görülen diğer işler hariç) tamamen durdurulmasına karar verilmiştir” dedi.

Şanlıurfa Barosu’ndan yapılan açıklamada ise şu görüşlere yer verildi:

“Avukatların kazançları ancak yeme, içme, yol, kırtasiye, konut ve ofis giderlerine yetebiliyor. Avukatların birçoğu baroların tavsiye ücretinin altında çalışmak zorunda kalıyor. Avukat yoksullaştırılıyor.”

Van Barosu ise avukatlar için mevcut ekonomik koşulların tahammül edilemez hâle geldiğine dikkat çekerek, yapılacak eylemleri tartışmak üzere bugün üyeleriyle bir toplantı gerçekleştirecek.

“Tarifeyi Maliye ve Adalet Bakanlıkları değil Barolar Birliği hazırlasın”

Tarifeyle ilgili tepkisini VOA Türkçe’ye anlatan Batman Baro Başkanı Erkan Şenses avukatlardan alınan KDV’nin yüzde 18’den 20’ye çıkarıldığına dikkat çekti.

Tarifeyi Maliye ve Adalet Bakanlıklarının belirlediğini dile getiren Şenses, bu durumu eleştirdi. Şenses TBB’nin tarifeyi belirlemesi gerektiğini ifade ederek, “Tarifedeki ücretler, verilen hizmeti karşılamıyor. Mesela 3-4 sene bir dosya takip eden meslektaşımızın, 3-4 sene sonra aldığı para kuşa dönüyor. Tarifedeki miktar emeğin karşılığını yansıtmıyor. Avukatlar emeklerinin karşılığını talep ediyor. Dolayısıyla avukatın hak arama özgürlüğü kapsamına verdiği emeğe yaraşır bir ücretin verilmesi gerekiyor. Ücret tarifesinin Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından değil, Türkiye Barolar Birliği tarafından yayınlanması gerekiyor. Çünkü işin mahiyetini bilmeyen Maliye Bakanlığı bir ücret takdir etme konusunda çok
bilgili değil” dedi.

Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz ise sadece CMK tarifesinin değil avukatların genel olarak içinde bulundukları ekonomik koşulların dayanılmaz bir boyuta ulaştığını söyledi.

VOA Türkçe’ye konuşan Dilsiz, yapılan zammın yetersiz olduğunu savunarak, “Bugüne kadar CMK’ya ilişkin yapılan tüm tasarruflar avukatların bu işi sadece angarya şeklinde yapmasıyla maalesef sonuçlandı. Özellikle bu yapılan yüzde 58 zamla artık bu dayanılmaz bir boyuta evrildi. Zira yıllarca süren davalarda, avukatların takip ettikleri bu dosyalarda artık belli bir süreden sonra hiçbir şekilde masraflarını karşılamayacak. Yani CMK hizmeti sunabilmeleri artık imkansız” ifadelerini kullandı.

Baro başkanları Çarşamba günü Ankara’da toplanarak, yapılacak eylemleri tartışacak.

VOA tarafından geçilen Barolardan avukatlık hizmetine yapılan zamma tepki haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Barolardan avukatlık hizmetine yapılan zamma tepki haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Barolardan avukatlık hizmetine yapılan zamma tepki haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.