14 Mayıs Seçimleri öncesi olduğu gibi 31 Mart Seçimleri için de Adalet ve Kalkınma Partisi ile ittifak müzakeresi yapan Yeniden Refah Partisi (YRP) görüşmelerin olumsuzlukla sonuçlandığını bu nedenle İstanbul, Ankara ve İzmir’de kendi adaylarını açıklayacağını duyurdu.
Ankara’da basın toplantısı düzenleyen YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan, “Bir ittifakın yapılması halinde, özellikle İstanbul’un CHP zihniyetinden geri alınmasına ve bu birlikteliğin etkisiyle iktidarın icraatlarında etki sahibi olup hayra vesile olunabilir mi düşüncesiyle ve toptan retçi bir tavır almamak adına müzakere masasına oturuldu.
Madem İstanbul ve Ankara’da bir değişim istiyoruz, öyleyse bizim YRP olarak atacağımız adımlar gibi AK Parti tarafının da ‘adil ve makul çerçevede’ adımlar atmasını beklememiz, siyaseten de adaletin gereği olarak da gayet doğaldır. Ancak maalesef muhataplarımızdan bu şekilde bir yaklaşım göremedik” dedi.
Fatih Erbakan: “Bu seçimde teşkilatlarımızın yüzde 95’i ittifaka karşı”
14 Mayıs Seçimleri’ndeki “karşı blok”un bu kez ittifak halinde bulunmadığını ve bu seçimde bir “beka sorunu” olmadığı saptamasında bulunan Yeniden Refah Partisi lideri, 411 bin üyesi bulunan partinin bu kez çoğunlukla ittifaka karşı olduğunu vurguladı.
Erbakan, “Bu seçimin 14 Mayıs’tan önemli bir farkı; milletimiz bu seçimde bizden herhangi ittifak içerisinde yer almamızı istemiyor. Teşkilatlarımız da bu seçimde bir ittifakın içinde yer almamızı istemiyor. Evet, 14 Mayıs seçimlerinde de teşkilatlarımız yüzde 60 oranında ittifaka karşıydı, ama bu seçimde teşkilatlarımızın yüzde 95’i ittifaka karşı” ifadelerini kullandı.
İstanbul’da aday Elif Erbakan olacak iddiaları
YRP Genel Başkanı, emeklinin dar gelirlinin bugün içinde bulunduğu durum, seçimden sonra yağmur gibi yağan zamlar ve vergi artışları ile İsrail’le ticaretin sürmesi gibi konuların da partinin ittifaka kapıyı kapatmasında etkin olduğunu söyledi.
Kulislerde Milli Görüş hareketinin kurucusu Necmettin Erbakan’ın kızı ve Fatih Erbakan’ın ablası Elif Erbakan’ın, Yeniden Refah Partisi’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olabileceği konuşuluyor.
Ancak Yeniden Refah Partisi’nin geçtiğimiz yıl yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nde Fatih Erbakan’ın adaylığını açıkladıktan sonra çekilmesine benzer bir durumun söz konusu olabileceğini düşünenler az değil.
Dr. Görkem Doğan: “Yeniden Refah’ın yoksul ve mütedeyyin tabanında AK Parti’ye tepki var; ama pazarlıklar sürer”
İki partinin hala masada olduğunu savunan İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Görkem Doğan, bununla beraber Yeniden Refah Partisi’nin tabanını oluşturan dindar kent yoksullarının iktidar partisine karşı olduğunu da belirtiyor.
VOA Türkçe’nin konuştuğu Dr. Doğan, “Yoksul mütedeyyin kesimde çok yoğun karşılığı olan bir hareket Yeniden Refah. Bu tabanda çok büyük tepki var. Bu kesim, Erdoğan ve AK Parti’yi ayırıyor. Erdoğan’a değil ama ‘yiyici’ gördüğü AKP’ye mesafeli. Zaten parti yönetimi de AK Parti ile pazarlığı yukarıdan açma gücünü bu tabadan alıyor. Ve hala hiçbir şey bitmemiştir. İki taraf da yasal olarak aday listesini sunma anına kadar masada kalabilirler. İstediklerini alırlarsa yeniden anlaşma olabilir. Bunu Erdoğan-Erbakan fotoğrafı vererek yapmak da işlerine gelir. Tek başlarına girmek de güçleri pekiştirir. Yerel seçimden sonra da büyüdüler. Yüzde 4-5 oy alabilirler ama onları yakında izleyen ve çoğu AKP tabanında bulunan bir o kadar da kent yoksulu var” dedi.
İhsan Aktaş: “Yeniden Refah bu işten karlı çıkamaz”
Uzun yıllardır Türkiye’de siyasi araştırmalar yapan GENAR’ın başkanı İhsan Aktaş ise Yeniden Refah Partisi’nin 14 Mayıs Seçimleri’nde aldığı yüzde 2,9 oranını yanlış okuduğu ve özellikle İstanbul ve Ankara’da ayrı aday çıkarmasının seçmen tarafından cezalandırılabileceğini savunuyor.
VOA Türkçe’nin konuştuğu Aktaş, “Yeniden Refah Partisi bir önceki seçimde en iyi stratejiyi kurgulayan partiydi. Gelecek, Deva ve Saadet toplamda 7 puan olan oylarını yüzde 1,5’a düşürdü. Yeniden Refah ise anketlerdeki yüzde 1,7 oyunu yüzde 2,5’e çıkardı. Cumhur İttifakı’na katılmasının yarattığı sempati bu oy artışını sağladı. Yeniden Refah Partisi’nin yönetiminde yer alan eski AK Partili isimler yeniden ittifaka mesafeli. Yeniden Refah için süper formül İstanbul ve Ankara’da AK Parti adayına destek vermek karşılığında İstanbul bazı ilçeleri ve Anadolu’da bu sempatiyle ilerlemekti. Daha fazla oy alırlardı ama öyle yapmadılar. Bu tercihin yüzde 50 seçmendeki karşılığı ‘sempatik’ partiden ‘rakip’ parti konumuna düşmek olur. 14 Mayıs’taki stratejileri ile parti haline dönüşmüşlerdi. Bu işten karlı çıkamazlar” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bundan sonra devreye girip girmeyeceği hakkında yorum yapmayan İhsan Aktaş, siyasetin her zaman müzakereye açık olduğunu ve Türk siyasetinde 24 saatin bile uzun olduğunu belirtti.
VOA tarafından geçilen AK Parti ile müzakereler yeniden başlayabilir mi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. AK Parti ile müzakereler yeniden başlayabilir mi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan AK Parti ile müzakereler yeniden başlayabilir mi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.
ALMANYA
33 dakika önceALMANYA
36 dakika önceGÜNCEL
43 dakika önceAVRUPA
47 dakika önceASYA
1 saat önceAVRUPA
1 saat önceGÜNCEL
3 saat önce
Bir siyasi parti kurmak bir ulkeyi yonetmeye hazir olamak veya yonetmek icin bir programi olmak demektir. Turkiye’de Cumhuriyeti yonetimini sultanliga ceviren siyasi partiler hala gazetelerde ortakliklardan bahsediyorlar. Halkin oylarini parti lederleri satiyorlar. Esir ticaretinin modern sekli. Partiler adaylarini ve programlarini aciklarlar ve secmenler oyunu istedigi adaya ve programina verirler. Demokraci bu olsa gerek. Parti liderleri oylari toptan satisi icin parzarlik ediyorlarsa bu nasil demokrasi olabilir? Turkiye’de olan siyasi rezillige dunya gazetecileri dillerini yuttular. Hic bir sey soyliyemiyorlar! Hadi hayirlisi,