“ABD, Kirman’daki kanlı IŞİD saldırısı öncesinde İran’ı uyardı”

“ABD, Kirman’daki kanlı IŞİD saldırısı öncesinde İran’ı uyardı”

ABONE OL
10:58 - 26/01/2024 10:58
“ABD, Kirman’daki kanlı IŞİD saldırısı öncesinde İran’ı uyardı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD hükümetinin bu ay, İranlı komutan Kasım Süleymani’nin ölüm yıldönümünde düzenlenen ve IŞİD’in üstlendiği kanlı saldırı öncesi Tahran’ı, sınırları içindeki “terör tehdidi” konusunda özel olarak uyardığı bildirildi.

Yorum yapma yetkisi olmayan ve isminin açıklanmasını istemeyen Amerikalı bir yetkili, ABD’nin uzun süredir devam eden diğer hükümetleri potansiyel ölümcül tehditlere karşı “uyarma görevi” politikasını izlediğini söyledi.

İran’la diplomatik ilişkileri bulunmayan ABD’nin IŞİD-K olarak bilinen IŞİD’in Horasan kolu ile ilgili istihbarat uyarısını nasıl ilettiğine dair ayrıntı vermeyen yetkili, “bu uyarıları yapmamızın kısmen nedeni, terör saldırılarında masum hayatların kaybedilmesini istemememiz” dedi.

İran devlet medyası ABD’nin Tahran’a bu bilgiyi verdiğini doğrulamadı. İran’ın Birleşmiş Milletler misyonu da yorum talebine henüz yanıt vermedi.

İran’ın güneydoğusundaki Kirman kentinde 3 Ocak’ta Kasım Süleymani’nin mezarı başında düzenlenen anma töreninde meydana gelen iki patlamada yaklaşık 100 kişi ölmüş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı. ABD’nin uyarısını ilk olarak bugün Wall Street Journal gazetesi duyurmuştu.

Düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin (CSIS) Ortadoğu Programı Direktörü Jon Alterman, uyarının, İran destekli grupların ABD, İsrail ve diğer Batılı hedefelerine son saldırılarına ve İran’ın nükleer programındaki ilerlemelere rağmen, Washington’un Tahran’la diyalog kurma arzusunu yansıtıyor olabileceğini söyledi.

“Bu bir zeytin dalı” diyen Alterman, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Washington ve Tahran arasındaki diyaloğun her iki tarafın da yararına olacağına inanarak göreve geldiğini kaydetti.

Demokrat Partili Biden’ın, Cumhuriyetçi Partili eski Başkan Donald Trump’ın 2018’de ABD’yi çektiği 2015 İran nükleer anlaşmasını yeniden canlandırma çabaları başarısız oldu. Ancak Alterman, Biden’ın yardımcılarının hala Tahran ile konuşmanın yollarını aramak istediğini öne sürdü.

Alterman, “Her zaman diyaloğun istendiğine inandılar. Bu, güven inşa etmeye başlamak için bir fırsattı ve bana diplomatik stratejinin bir parçası gibi geliyor” dedi.

VOA tarafından geçilen “ABD, Kirman’daki kanlı IŞİD saldırısı öncesinde İran’ı uyardı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “ABD, Kirman’daki kanlı IŞİD saldırısı öncesinde İran’ı uyardı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “ABD, Kirman’daki kanlı IŞİD saldırısı öncesinde İran’ı uyardı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.