ABD Gazze’nin kuzeyinden kaçan Filistinliler’in evlerine dönebilmesini istiyor

ABD Gazze’nin kuzeyinden kaçan Filistinliler’in evlerine dönebilmesini istiyor

ABONE OL
15:02 - 10/11/2023 15:02
ABD Gazze’nin kuzeyinden kaçan Filistinliler’in evlerine dönebilmesini istiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Binlerce kişi Hamas kontrolündeki Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki İsrail kara saldırısından kaçarken, ABD’den, yerlerinden edilen Filistinliler’in güvenli olduğunda evlerine dönebilmeleri gerektiği mesajı geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, İsrail’in sivillerin güvenli bir şekilde kaçmasına olanak sağlayacak iki koridor boyunca askeri operasyonlara günde dört saat ara vermeyi kabul ettiğini hatırlattı; bu gelişmenin ABD yetkililerinin yürüttüğü diplomasinin doğrudan bir sonucu olduğunu söyledi.

Ateşkesi kabul etmeyen İsrail ordusu ise, insani yardım molaları dışında operasyonlarına devam edeceğini bildirdi.

Patel, evlerini terkedenlerin geri dönebilmeleri gerektiğini söyledi ancak Washington’un söz konusu bölgeler üzerinde kontrol ya da yargı yetkisine sahip olmadığının altını çizdi.

ABD’nin Ortadoğu İnsani Meseleler Özel Temsilcisi David Satterfield de bugün bir çevrimiçi brifingde, “Temel bir ilke olarak Gazze nüfusunun yerinden edilmesini desteklemiyoruz ya da görmek istemiyoruz” dedi.

Satterfield, “Şu anda güneyde bulunanlar, güvenli olduğunda kuzeye dönmek için her türlü imkana sahip olmalı” diye konuştu.

İsrail, Gazze’deki Hamas militanlarının 7 Ekim’de İsrail sınırını geçerek 1400 kişiyi öldürdüğünü söylüyor. Hamas yönetimindeki Gazzeli sağlık yetkilileri, o tarihten bu yana İsrail güçlerinin 2 milyon 300 bin kişinin yaşadığı Gazze Şeridi’ne yönelik aralıksız bombardımanında 10 binden fazla Filistinli’nin öldüğünü bildiriyor.

İsrailli ve Arap liderlerle Gazze Şeridi’nin Hamas’sız geleceğini görüşmeye başlayan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün yaptığı açıklamada, bölgenin İsrail tarafından yeniden işgal edilmemesi, kuşatılmaması ya da topraklarının azaltılmaması gerektiğini söylemişti. Blinken, Gazze’nin Batı Şeria ile birleşik bir otorite altında Filistinliler tarafından yönetilmesi gerektiğini belirtmişti.

Satterfield, “Bu hedeflere nasıl ulaşılacağı önümüzdeki dönemde tartışılması gereken bir konu. “Elbette bu, harekatın nasıl sona ereceğine, bir tehdit olan Gazze halkına hükmeden Hamas’ın ortadan kaldırılıp kaldırılmayacağına çok bağlı” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen ABD Gazze’nin kuzeyinden kaçan Filistinliler’in evlerine dönebilmesini istiyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ABD Gazze’nin kuzeyinden kaçan Filistinliler’in evlerine dönebilmesini istiyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ABD Gazze’nin kuzeyinden kaçan Filistinliler’in evlerine dönebilmesini istiyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.