“AB ve ABD, askeri harekatın İsrail’in takdir edeceği ölçüde devam etmesini istiyor”

“AB ve ABD, askeri harekatın İsrail’in takdir edeceği ölçüde devam etmesini istiyor”

ABONE OL
15:27 - 01/11/2023 15:27
“AB ve ABD, askeri harekatın İsrail’in takdir edeceği ölçüde devam etmesini istiyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ortadoğu’daki çatışmada oynadığı olası rolle gündemde olan İran’ın Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan bugün Ankara’da temaslarda bulunuyor.

Abdullahiyan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la biraraya geldi. İki bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Fidan basın toplantısında, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin yakın zamanda Türkiye’yi ziyaret edeceğini açıkladı.

Fidan ile Abdullahiyan bugün Ankara’da görüştü – 1 Kasım 2023

Gazze’nin günlerdir ağır bombardıman altında olduğunu kaydeden Fidan, “Evleri yerle bir edilen insanlar tüm dünyanın gözü önünde acımasızca ve alenen katledilmekteler. Gazze’li kardeşlerimize yönelik bu insanlık dışı kuşatma ve saldırılar uluslararası hukukun açıkça ihlalidir” dedi.

“Ukrayna için ayrı Filistin için ayrı standart olamaz”

“Ukrayna için ayrı Filistin için ayrı standart olamaz” diyen Fidan, İsrail’i şiddete son vermeye çağırdı.

“İsrail’in girdiği yanlış yoldan bir an önce geri dönmesi ve şiddete son vermesi gerekiyor” diyen Fidan, İsrail’in şiddet yoluyla güvenlik tesis edilmeyeceğini anlaması gerektiğini dile getirdi. Fidan, “İsrail, Filistinlileri görmezden gelerek, daha fazla kan dökerek bir yere varılamayacağını anlamalı” dedi.

Fidan Gazze’de ateşkesin sağlanması ve kalıcı barışa giden yolun açılması gerektiğini söyleyerek, “Bazı ülkelerin Gazze’deki kıyıma aleni destek vermesi, şiddeti teşvik etmesi kabul edilemez. Gazze’deki insanlık dramının bölge ülkelerini de etkisi altına alacak bir savaşa dönüşmesini istemiyoruz. Bu nedenle bölge içi ve dışı tüm aktörleri kalıcı ve adil barışı teşvik etmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

“Garantör olarak sorumluluk almaya hazırız”

Çözüm odaklı görüşlerin ele alınabileceği bir zeminin ihtiyacına vurgu yapan Dışişleri Bakanı Fidan, uluslararası bir barış konferansının bunun için en uygun platform olacağını kaydetti.

Bu konferansın nerede ve nasıl olacağına dair istişarelerin devam ettiğini ifade eden Fidan, “Türkiye olarak dostlarımızla eş güdüm içerisinde önce ateşkes, sonra kalıcı barışın tesisi için üzerimize düşeni yapmakta kararlıyız. Varılacak bir anlaşmanın uygulanması aşamasında garantör olarak sorumluluk almaya da hazırız” dedi.

Fidan, “ateşkesin sağlanması için Batı ile ne yönde görüşmeler yürütüldüğüne” dair İranlı bir gazetecinin sorusuna, Türkiye’nin ateşkesin ve insani yardımların sağlanması diplomatik çabalarını sürdürdüğünü ifade ederek yanıt verdi. Fidan, şöyle konuştu:

“Gönül isterdi ki bunu Avrupa Birliği ile de yapalım ama AB topluca, aldığı pozisyon gereği maalesef ateşkes ifadesini duymak istemiyor. İnsani yardımlarla ilgili herhangi bir zorlayıcı zemini kabul etmiyor. Onların durduğu yer ABD ile beraber, İsrail’in askerin yürüttüğü harekatın yine İsrail’in takdir edeceği ölçüde devam etmesi.”

Batı’nın Filistinlileri de tatmin edecek bir çözümü kabul etmeleri gerektiğini söyleyen Fidan, “Aksi takdirde, bu şiddet sarmalı devam edecek. Coğrafi olarak çatışmaların yaygınlaşmasına ilişkin endişelerimiz var” dedi.

Refah sınır kapısından bu sabah başlayan tahliyelerde Türk vatandaşlarının olup olmadığı sorusuna ise Fidan, “Gazze’deki Türk vatandaşlarının çıkarılması yönünde müzakerelerimiz ve çalışmalarımız devam ediyor” yanıtını verdi.

Abdullahiyan: “Savaşın genişlememesi için ortaklarımızla görüşmeler yürütüyoruz”

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise, Ortadoğu’daki krizde Türkiye’nin Filistin halkının yanında duran tutumundan dolayı teşekkür etti.

İsrail’in Gazze’de “savaş suçu” işlediğini ifade eden Abdullahiyan, ülkesinin savaşın genişlememesi için bölgedeki ortaklarıyla görüşmeler yürüttüğünü kaydetti.

Katar’da dün Hamas liderlerinin de katıldığı görüşmelerinin ardından bugün Türkiye’ye geldiğini ifade eden Abdullahiyan, bölge ülkelerinin bir toplantı yapması önerilerinin de bulunduğunu dile getirdi.

“Çatışmalar durdurulmadığı takdirde bölgeye yayılma olasılığının ve Gazze’deki sivil ölümlerin sorumluluğunun İsrail, ABD ve savaş suçunu destekleyenlerde olacağını” söyleyen İranlı Bakan, ateşkesin bir an önce sağlanmasını istediklerini kaydetti.

“Bölgemizin güvenliğini tesis etmek konusunda hiçkimseden çekinmeyiz”

“Hamas aslında Filistin’i özgürleştirme hareketidir” diyen İran Dışişleri Bakanı, savaş durmadığı takdirde İsrail ve ABD’nin bunun bedelini ağır ödeyeceğini kaydetti ve “Bölgemizin güvenliğini tesis etmek konusunda hiçkimseden çekinmeyiz” dedi.

Abdullahiyan bir gazetecinin “Türkiye’nin garantörlük önerisine İran’ın yaklaşımının ne olduğunu” sorması üzerine, “Fidan ile garantör ülkeler inisiyatifi konusunu görüştük. Savaşın yayılmasını önleyecek ve Filistin halkının gerçek haklarını garanti altına alacak her türlü siyasi girişimi destekliyoruz” yanıtını verdi.

VOA tarafından geçilen “AB ve ABD, askeri harekatın İsrail’in takdir edeceği ölçüde devam etmesini istiyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “AB ve ABD, askeri harekatın İsrail’in takdir edeceği ölçüde devam etmesini istiyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “AB ve ABD, askeri harekatın İsrail’in takdir edeceği ölçüde devam etmesini istiyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.