9 işçi hala aranıyor, 4 şüpheli gözaltında

9 işçi hala aranıyor, 4 şüpheli gözaltında

ABONE OL
22:52 - 14/02/2024 22:52
9 işçi hala aranıyor, 4 şüpheli gözaltında
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Anagold şirketinin Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler mevkiinde bulunan altın madeninde, dün meydana gelen toprak kayması sonucu heyelan altında kalan 9 işçiye henüz ulaşılabilmiş değil.

10 milyon metreküplük bir toprak kütlesinin kaydığı siyanürle altın aranan madendeki arama faaliyetlerine AFAD, TSK, Jandarma Arama Kurtarma ekiplerinin de aralarında bulunduğu bin 700 kişi katılıyor.

İnsan kaynakları ve personel açısından başka ihtiyaç gerekmediğini söyleyen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, toprak kayması sırasında işçilerden 5’inin bir konteynerde, 3’ünün bir araç içinde, 1’inin de bir kamyonda olduğunun değerlendirildiğini belirtti.

Erzincan Barosu Başkanı: “Gerçek sorumlular hakkında yasal süreç başlamalı, maden kapatılmalı”

İliç Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla Çöpler’deki maden sahasındaki kazayla ilgili şirket çalışanı ihmalleri olduğu gerekçesiyle dört kişi gözaltına alındı.

Süreci takip eden Erzincan Barosu Başkanı Adem Aktürk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Taksirle ölüme sebebiyet suçundan 4 şüpheli gözaltında. Muhtemel alınacak bilirkişi raporu doğrultusunda tutuklanacaklar, Gerçek sorumlular hakkında da yasal süreç derhal başlatılmalıdır. Altın madeni derhal kapatılmalıdır” dedi.

Başaran Aksu: “Kurtarma işi çok zor”

Geçtiğimiz hafta sonu maden işçilerini örgütlemek için İliç’e giden Bağımsız Maden İş sendikasının örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, arama sahasının geniş, eldeki imkanların sınırlı olmasından endişe duyuyor.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Aksu, “Saha çok büyük çok çok riskli bu bakımdan kurtarma işi çok zor. Hiçbir şey yapılmıyor demesek de pek bir şey yapılamıyor. Türkiye’de böyle bir sahada arama kurtarma faaliyeti yapacak ekipman da yok. Bundan 13 yıl önce Elbistan’daki maden kazasındaki durum tekrar edebilir” dedi.

Benzer şekilde 2011 yılının 6 Şubat ve 10 Şubat tarihlerinde meydana gelen heyelanlarda toprak altında kalan dokuz kişi çıkarılamamıştı.

“Bu durum kaçınılmaz değildi, doğru mühendislikle felaket engellenebilirdi”

Aksu, işçilerle yaptığı görüşmelerde dün maden sahasında patlatılan dinamitlerin toprak kaymasını tetiklediğini aktardıklarını paylaştı.

Bağımsız Maden İş yetkilisi, “Bu durum kaçınılmaz değildi. Uzmanlar böyle söylüyor. Ama bunun engellenmesi için bu kadar yığınak yapılmaması gerekiyordu. Daha doğru tasnif edilseydi o saha, -tabii bu çok maliyetli-, belki de böyle bir felaket olmayacaktı. Ama işte bu paraların harcanması ve denetimlerin doğru yapılması gerekiyor. Dün bazı işçiler maden sahasında çatlaklar, yarıklar görüyor ve amirleri ile paylaşıyor. Taşeron firma ayrılmış ana firma devam etmiş. Saat 12 gibi maden arama faaliyeti kapsamında dinamitler patlatılınca deprem etkisi oluşuyor. Tabii ki doğru mühendislik ile bu felaket engellenebilirdi” ifadelerini kullandı.

Başaran Aksu, maden sahasında 550’si Anagold, 950’si şirketin büyük taşeron şirketi personeli ve 300-400 arası da küçük taşeronlarda olmak üzere yaklaşık bin 800 işçinin maden sahasında çalıştığını belirtti.

Hüseyin Aygün: “Buranın yerlisi etrafta yok; işçiler düşük ücretlerle hayatlarını riske atıyor”

CHP’nin eski Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün de bugün bir grup avukat ve sivil toplum gönüllüsü ile birlikte maden sahasındaydı.

VOA Türkçe’nin ulaştığı Aygün, “Burada bir avuç kişi var. Birkaç avukat, kayıplarını bekleyen aile üyeleri, aralarında DEM Parti Eş Başkanı’nın da olduğu bazı siyasiler ve birkaç çevre gönüllüsü. Ben içeride bulunan bir işçi ile konuştum. İsmi bende kalsın. Çıkmak istediğini ama izin verilmediğini söyledi. Bu madende 7 yıldır çalışıyor son bir yıldır siyanür tehlikesi nedeniyle ayrılmak istiyor ama tazminatını alamadığı için çalışmaya devam ediyormuş. Düşük ücretlerle, ağır koşullarda hayatlarını riske atıyor burada işçiler. İşçilerin çoğu Malatya, Erzurum, Bingöl ve Tunceli’den. İliç’ten gelen de varmış. Ama burada İliç’te bu konuya dair ilgi olduğunu görmedim. Pek buranın yerlisi etrafta yok” dedi.

Türkiye Metalürji ve Malzeme Mühendisleri Odası Başkanı İrfan Türkkolu’nun dün dile getirdiği toprak altında kalan işçisi sayısının söylenenin beş katı kadar olduğu iddiasını içerideki işçilerden kendisinin de duyduğunu söyleyen eski milletvekili, ancak bu bilginin mutlaka teyit edilmesi gerektiğini de vurguladı.

Mustafa Sarıgül: “Bu şirketin ya uyguladığı yöntemler yanlış ya kapasiteyi zorluyor”

CHP’nin inceleme yapması için bölgeye gönderdiği heyette bulunan Erzincan milletvekili Mustafa Sarıgül, maden sahasında kayan toprakta bulunan siyanürün yarattığı tehlikeye dikkat çekti

Yazılı bir açıklama yayınlayan Sarıgül, “Akışkan maddenin hemen başına acilen bir baraj yapılması gerekiyor. Eğer baraj yapılmazsa siyanür başımıza büyük belalar açar. Keban ve Atatürk barajlarına bulaşır. Bu şirketin ya uyguladığı yöntemler yanlış ya kapasiteyi zorluyor. Bunlar etraflıca araştırılmalı. Bu olayda ihmali olanlar da hesap vermelidir. Altın uğruna yaşam kaynaklarımızdan vazgeçemeyiz. Hiç kimsenin zehirli kimyasalları topraklarımıza saçmasına tahammül edemeyiz” ifadelerini kullandı.

Murat Kurum: “Bakanlığımız döneminde bu işletme 135 kez denetlendi, en üst sınırdan idari para cezası verildi”

Dünden beri en çok tepki çeken konuların başında buraya maden yapılması ve maden sahasının genişletilmesine olanak sağlayan ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) Raporu ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verdiği izinler geliyor.

2019 yılında verilen izin sırasında bakan olan AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, bugün eleştirilere yanıt verdi.

Kurum, “ÇED raporunu dile getiriyorlar. Çevre Bakanlığı, sadece çevresel etkileri denetler. İşletmeye, çevreye, doğaya zarar veriyor mu, vermiyor mu buna bakar. Bakanlığımız döneminde bu işletmenin çevresel etki denetimleri, çok sıkı bir şekilde yapıldı. Bu işletmenin, çevre mevzuatına uygun iş yapıp yapmadığı, tam 135 kez denetlendi. 21 Haziran 2022’de, işletmeye Çevre Kanunu’ndaki en üst sınırdan idari para cezası verildi. İşletmenin faaliyetinde çevre mevzuatı kapsamında görülen eksiklikler nedeniyle işletme, 3 ay men edildi, kapısına mühür vuruldu. Bize iftira atanlar, şunu da bilirler ki; Çevre Bakanlığı işletmenin kapasite artışı kararını vermez, veremez. Çünkü böyle bir yetkisi yoktur. Sadece kapasite artışının çevreye etkisini ölçer, onaylar ya da onaylamaz” dedi.

SSR Mining’in NASDAQ’daki değer kaybı durdu

Anagold şirketinin yüzde 80’ine sahip olan SSR Mining’in NASDAQ’daki dünkü dramatik düşüşü bugün dengelenmiş görünüyor.

Dün güne 9,72 dolardan başlayıp maden sahasındaki felaket sonrası 4,49’a kadar gerileyerek günlük yüzde 53 kayıp yaşayan SSR Mining hisselerindeki düşüş sadece binde 7 düzeyinde oldu.

SSR Mining hisseleri bugün 4,46 dolardan işlem görüyor.

VOA tarafından geçilen 9 işçi hala aranıyor, 4 şüpheli gözaltında haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. 9 işçi hala aranıyor, 4 şüpheli gözaltında haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan 9 işçi hala aranıyor, 4 şüpheli gözaltında haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.