ULUSAL EGEMENLİK YA DA MİLLÎ HAKİMİYET

ABONE OL
12:10 - 22/04/2022 12:10
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yazının başlığındaki tamlamalar eşanlamlıdırlar.

Birinci tamlama, ikinci tamlamanın Türkçe sözcüklerle yapılanıdır.

Çağdaş, demokratik yönetimlerde egemenlik, kayıtsız ve koşulsuz ulusundur.

Hakimiyet bilâ kayd-ı şart milletindir yani çağdaş anlayışla yönetilen devletlerde.

İlk toplantısını 23 Nisan 1920 tarihinde gerçekleştiren Millet Meclisi’nde, konuşmacı kürsüsünün arkasında yerini, büyük harflerle,  HAKİMİYET MİLLETİNDİR biçiminde yer alır bu tamlama.

20 Ocak 1921′de kabul edilen Teşkilatı Esasiye Kanunu’nun ilk maddesini oluşturur.

„Madde 1- Özgün biçimi:

Hâkimiyet bilâ kayd-ü şart milletindir. İdare usulü halkın mukadderatını bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına müstenittir.

Değişik biçimi: 29.10.1339 /1923 – 364 sayılı kanun:

Hâkimiyet, bilâ kaydü şart milletindir. İdare usulü halkın mukadderatını bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına müstenittir. Türkiye Devletinin şekl-i hükümeti Cumhuriyettir.“

Sonraki yıllarda TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ (TBMM) adını alacak MİLLET MECLİS; egemenliğin, kayıtsız ve koşulsuz, ulusta olacağı anlayışıyla açılmıştır.

23 Nisan 2022 günü 102. kuruluş, daha doğru bir sözcükle, açılış yılını kutlayacağız.

Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açılışından tam bir yıl sonra, 23 Nisan 1921 (23 Nisan 1337) tarihinde ulusal bayram olarak kabul edildi.

Buna ilişkin yasa; 2 Mayıs 1921‘de (2 Mayıs 1337), Ceride-i Resmiye‘de (Resmi Gazete) yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1924‘te 23 Nisan gününün, tüm yurtta, bayram olarak kutlanmasına karar verir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929 tarihinde Atatürk bu bayramı çocuklara armağan eder ve bu tarihten sonra 23 Nisan tüm yurtta Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlanır.

Bu meclisin sonuç amacı „Bölünmez, bağımsız, özgür ve çağdaş bir Türkiye“‘dir.

İlk meclis; 23 Nisan 1920 günü, İstanbul’dan kaçarak Ankara’ya gelen, aralarında Yunus Nadi,

Dr. Adnan Adıvar, Halide Edip Adıvar, İsmet İnönü gibi adların bulunduğu millet vekileriyle,

17 Şubat 1920 tarihinde, tüm dünyaya duyurulan Ulusal Ant / Misak-ı Millî’de belirtilen noktalara ulaşmak amacıyla ilk toplantısını yapar.

İlk başkanı Mustafa Kemal’dir meclisin.

Ulusal Ant / Millî Yemin / Misak-ı Millî şudur:

Altta imzası bulunan Osmanlı Millet Vekili Meclisi üyeleri devlet ve ulusun geleceğinin haklı ve sürekli bir barışa ulaşabilmesi için katlanabileceği özverinin en son sınırını gösteren ve ulaşılması olanaklı, Osmanlı Saltanat ve toplumunun varlığının koşulu olan aşağıdaki maddeleri kabul eder ve onaylar.

  1. Osmanlı Devleti’nin, özellikle, Arap çoğunluğunun oturduğu, 30 Ekim 1918 günkü (Mondros Anlaşması) anlaşmanın imzalandığı tarihte düşmanlar tarafından kuşatılan yerlerin geleceğinin halkın özgürce açıklayacakları biçimde olması gerektiğinden, adı geçen anlaşma içeriğinde din, ırk ayrımı olmadan kaynaşmış, karşılıklı saygı ve özveri duygularıyla dolu sosyal ve kültürel hukuklarıyla uygun müslüman halkın çoğunlukta oldukları yerlerin tümü gerçek ve yasal olarak ayrılmayan bir bütündür.
  2. Halkın ilk özgürlüklerini kazandıkları zaman, halkoylamasıyla anavatana katılmış üç sancak için, gerektiğinde, özgürce halkoyuna başvurulmasını kabul ederiz.
  3. Türkiye barışına ertelenen Batı Trakya’nın durumu halkın özgür istenciyle belirlenmelidir.
  4. İslamın Halifelik Merkezi ve Osmanlı Saltanatı’nın Başkenti, Osmanlı Yönetimi’nin merkezi İstanbul’un ve Marmara Denizi’nin güvenliği her tür kötülükten korunmalıdır. Bu gerçekten hareketle Akdeniz ve Karadeniz boğazlarının dünya ulaşım ticaretine açılmasına ilişkin kararda bizim ve ilgili devletlerin ortak kararı geçerlidir.
  5. İtilaf (Analşmış) Devletleriyle düşmanları ve kimi ortakları arasında kararlaştırılan sözleşme yargıları çerçevesinde azınlıkların hukuku, komşu ülkelerdeki müslüman halkın aynı hukuktan yararlanmaları güvencesiyle bizim tarfımızdan da desteklenecek ve sağlanacaktır.
  6. Ulusal ve ekonomik gelişmemizin ve işlerin daha çağdaş, düzenli yönetim biçiminde yürütülmesini başarabilmemizin koşulu, bizim tam özgür ve tam bağımsız olmamızdır. Bu nedenle siyasal, yargısal ve parasal gelişmemize engel olacak tüm kararlara karşıyız. Gerçekleşecek borçlanmamızı ödeme koşullarımız bu temele aykırı olamazlar.

Bu amaçlarla 23 Nisan 1920 günü işe başlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi, 30 Ağustos 1922 günü verilen „Ordular; ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!“ emriyle, 9 Eylül 1922 günü İzmir’de, Akdeniz’e ulaşarak ulaşmıştır bu amacına.

Yurt kurtarılmıştır.

Sıra cumhuriyetin kurulmasındadır.

1 yıl sonra o amaç da gerçekleştirilecek ve 29 Ekim 1923 günü kurulacaktır cumhuriyet.

Bütün bu olanları o Kurtarıcı ve Kurucu’ya borçludur yurdumuz ve halkımız.

Bu gerçeği unutursak kanımız kurusun!

Ulusal Egemenliğimizi elde edişimizin 102. Yıldönümündeyiz.

ULUSAL EGEMENLİK ve ÇOCUK BAYRAMI’mızın 94. Yıldönümü kutlu olsun!

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.