SOSYAL BELEDİYECİLİK VE HALKÇI YÖNETİM

SOSYAL BELEDİYECİLİK VE HALKÇI YÖNETİM

ABONE OL
21:31 - 23/04/2024 21:31
SOSYAL BELEDİYECİLİK VE HALKÇI YÖNETİM
2

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Belde, kasaba, şehir ve Büyükşehirlerde yaşayan seçmeler çay içecek, otobüse, dolmuşa binecek parası olmadan yol yürüyerek, aç- susuz kalarak var güçleriyle seçim çalışmalarına katıldılar. CHP’nin 31 Mart 2024 yerel seçim başarısı böyle şekillendi. Ortaya çıkan seçmen enerjisi belediyelerde koruyup yaşatılmalı. Belediyen başkanlarının yönetim kadrolarının belirlemesinde egolarına yenik düşerek, seçmen iradesini görmezden gelerek, ortaya çıkan enerjiyi heba etmemeliler.
Heba edenlerin:
Masumiyetlerinin mahrumiyetten olduğu kuşkusuz ortaya çıkar.
ŞİMDİ YÖNETİCİLERİN SINAV ZAMANI
Belediye başkanları; beldeler, kasabalar şehirlerde ve büyükşehirlerde yaşayan seçmenin iradesini çalışmalarına katmalı. Belde, kasaba, şehir ve büyükşehirleri birlikte yönetmenin yolunu açıp, halkçı yönetimi uygulamaya koymalılar.
CHP belediyeleri: Dalkavukluk yaparak, sermaye güçlerine dayanarak, vitrine yamanıp, alın teri dökmeden, emek harcamadan makam ve mevki edinenlerin çiftliği olmamalı.
CHP belediyeleri: Seçim sürecinde parti tanıtım bildirisini evlere vermek için beş kat merdiven çıkan Fatma anaların, fabrikadan işten çıkıp seçim kampanyasına katılan Muratların, emekli Ayşe’nin yönetimde söz sahibi olduğu halkçı belediyeler olmalı.
Şimdi, sosyal belediyeciliği, halkçı yönetimi tanıtma, eser yaratma, kalıcı hale getirme sınavını verme zamanı. CHP Genel Merkezi bünyesinde belediyeler arası koordinasyon ve denetim organları kurulması ayrıca umut veriyor.
SOSYAL BELEDİYECİLİK PROĞRAMI!
Milli- dini duygular, sermaye gücü üzerinden siyaset yapan; sağ, muhafazakâr, milliyetçi, liberal…partilerin yerel yönetimler programları olmaması anlaşılır. Bu yapıların sosyal belediyecilik dertleri olmaz. Sosyalist Enternasyonal üyesi CHP’nin belediyecilik programının olmaması anlaşılır değil. Fransız devrimi ile birlikte 1789’da ortaya çıkan sosyalist düşüncenin ortaya çıkardığı sosyal belediyecilik işleyişinin kalıntıları evrimleştirilmiş hali ile Avrupa şehirlerinde sürüyor. CHP, bu belediyeleri yönetenlerle kardeş parti. CHP Genel başkanı Özgür Özel yakın zamanda, Sosyalist Enternasyonalin ikinci başkanı oldu. Bu süreç CHP açısından iyi analiz edilmeli. Akademisyenler, mesleki ve akademik odalar, gençler çocuklar, kadınlar, sanatçıların yer aldığı tüm alanlarda çoğulcu, katılımcı çalışma hayata geçirmeliler.
SOSYAL BELEDİYECİLİK
CHP: Sosyal belediyeciliği özümseyemeyen, parti organlarını önemsemeyen, liyakat sahibi olmayan, makam, sermaye, aşiret, tarikat, cemaat gücünü arkasına alanlardan belediyeleri arındırmalı.
CHP: İhale çetelerine, basın yayın şempanzelerine, rantçı, komisyoncu iş takipçilerini, imar mafyasını belediyelerden ivedilikle tasfiye etmeli.
CHP: Yerel seçim sonuçlarıyla denizlerden karaya rüzgârın esintisiyle Türkiye’nin sararan yüzünü renklendirdi. Şimdi rüzgâra karşı yürüyerek iklimini değiştirme zamanı.
İnşa ettikleri projelerin açılış şovunu yapmak, belediyenin tüm araçlarını belediye başkanın ismi ve fotoğraflarıyla giydirmek, billboardları başkan fotoğrafları ile donatmak sosyal belediyecilik olmaz. Kuşkusuz, israf olur.
Yapılan sosyal yardımların özünden sosyal devletin görevi olduğunu, sosyal yardım yapılana ve halka anlatarak, belediyelerin duyarsız kalmayarak zorunlu olarak yaptığının altı çizilmeli. Halkların yoksul kesimleri ihtiyaçları doğrultusunda örgütlenerek, ihtiyaçlarını devlet yönetiminden talep etmelerinin bilinci yaratılmalı.
Sosyal yardım söylemi yerine sosyal ihtiyaç çözümü söylemi kullanılmalı.
Vatandaşlar, vergilerinden, toplanan parayı ve belde, kasaba şehir gelirlerinin yönetecek ulusal ve yerel yöneticiler seçerler.
Kuşkusuz bu yardım yapma değil. Vatandaşın kendi vergileriyle, yaşadığı şehir gelirleriyle oluşturduğu havuzdan ihtiyacını gidermesidir.
NEOLİBERALİZM
Önceki yazılarımda bahsetmiştim.
Neo-Liberalizm; Doğal, tarih ve kültürel varlıkları yok eden, yeşil alanları ortadan kaldıran, kenti gökdelen ve plaza bataklığına çeviren imar uygulamalarının hayata geçirilmesidir. Çarpık kentleşme, sağlıksız yaşam alanları, şehirlerdeki yeşil alanların imar rantına kurban edilmesidir.
Bazı CHP belediyelerinin zamam zaman bu alanlara kaydığını görüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, gökdelen-plaza yayılmacılığından İzmir’i kurtaracak adımlar atmalıdır. Şehrin dokusuna uygun mimariler hayata geçirmelidir. Başkan Tugay, Mesleki hekim kimliği, cerrah ve estetik uzmanı branşıyla İzmir’in şehir planlamasına neşter vurarak şehrin yaşayan halkları, Mimarlar/Mühendisler Odası, Tarihçiler, STK’larla şehir estetiğini ortaya çıkarmalıdır.
SOSYAL BELEDİYECİLİK,
Belediyeler, kaynak yaratma, üretim artırma, tüketim düzenleme, ekoloji, cinsiyet, çoğulcu katılım-öz yönetim, bilimsel tespit ve çözüm üreten atölyelere dönüştürülerek sosyal belediyecilik inşa edilmeli.
Toplumsal eşitlik, dayanışma, yerinden yönetim, doğrudan demokrasi, planlamacılık, kalkınma, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleriyle halkçı yönetim ortaya çıkarılmalı.
Mahalle, semt meclisleri, çocuk, kadın, gençlik komisyonları aracılığıyla doğrudan ve çoğulcu yönetim. Demokratik kitle örgütleri, meslek kuruluşları ve derneklerin temsiliyetlerinin hâkim kılınmasıyla ahalinin tüm kesinleri temsil edilmeli
SONUÇ OLARAK
CHP’nin genel başkanı Özgür Özel’in defalarca altını çizdiği yerel yönetim proğramı ortaya çıkarılmalı. Belediyeler liyakate uygun yönetici ve çalışanlarıyla hizmet vermeliler.
Önceki yazılarımdan tekrara girerek, CHP’nin belediyecilik tarihi var. En azından onlardan okuyup, öğrenip, onların yolundan gitme becerisi gösteremediler.
Moskova Belediyesini ziyareti sırasında Deniz Gezmişin mezarından aldığı toprağı Nazım Hikmetin mezarına bıraktı. Bask militanlarının idamını protesto etmek için İspanya Büyükelçiliğinin suyunu kesti. İşçilerin hakkı için açlık grevi yaptı. Devrimci Belediyeler Birliğinin kurucusu Vedat Dalokay`ın yolu izlenmeli.
İlk kez otobüs özel yolu ile hız, süre, yakıt optimizasyonu sağladı. Bir milyon çocuk kitabının dağıttı. Demokratik kitle örgütlerinin kent yönetimine kattı. Sakarya caddesini ilk yaya bölgesi ilan eden Ali Dinçer’in yolu izlenmelidir.
CHP, Genel başkanı belediye başkanlarına hedefi gösterdi. Belediye başkanlarından olumlu yönetim notları ile partilerini zafere taşımalarını istedi.
Seçim sürecinde “Terzi Fikri olacağım” diyenler belediye başkan adayları, yönetimi alınca zikri ile Terzi Fikri’nin kemiklerini sızlatmamalı.
Hadi hayırlısı…

Ali Gültekin
Gazeteci / Yazar

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.