Yale Üniversitesi’ndeki Filistin yanlısı protestocular tutuklandı

Yale Üniversitesi’ndeki Filistin yanlısı protestocular tutuklandı

ABONE OL
23:03 - 22/04/2024 23:03
Yale Üniversitesi’ndeki Filistin yanlısı protestocular tutuklandı
2

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Columbia Üniversitesi’nin geçtiğimiz hafta New York’taki kampüsünde çadır kampı kuran protestoculara tepki olarak yüz yüze dersleri iptal etmesinden saatler sonra, Pazartesi günü Yale Üniversitesi’nde düzenlenen Filistin yanlısı bir gösteride polis onlarca kişiyi gözaltına aldı.

Sosyal medyada yayınlanan video görüntülerine göre, göstericiler Yale Üniversitesi’nin Connecticut eyaletinin New Haven kentindeki kampüsünün etrafını trafiğe kapatarak okulun askeri silah üreticileriyle ilişkisini kesmesini talep etti. Öğrenciler tarafından yönetilen haber sitesi Yale Daily News’e göre polis, 45’ten fazla protestocuyu tutukladı. Yale Üniversitesi yetkilileri yorum talebine yanıt vermedi.

Yale, Columbia ve ülke çapındaki diğer üniversite kampüslerindeki protestolar, 7 Ekim’de İslamcı Hamas militanları tarafından düzenlenen kanlı sınır ötesi baskın ve İsrail’in Hamas’ın kontrolündeki Gazze’de verdiği sert karşılık sonrasında İsrail-Filistin çatışmasının tırmanmasına tepki olarak başladı.

İnsan hakları savunucuları 7 Ekim’den bu yana Yahudiler’e, Araplar’a ve Müslümanlar’a yönelik önyargı ve nefret olaylarında genel bir artış olduğunu bildiriyor. Yahudiler’in Hamursuz Bayramı’nın Pazartesi günü başlaması nedeniyle son günlerde Yahudi karşıtlığı konusunda özellikle endişe duyuluyor.

Columbia Üniversitesi Rektörü Nemat Minouche Shafik, Pazartesi günü Columbia personeline ve öğrencilerine gönderdiği e-postada, üniversitenin “öfkeyi yatıştırmak ve hepimize bir sonraki adımları düşünme şansı vermek” için yüz yüze dersleri iptal ettiğini ve çevrimiçi eğitime geçtiğini bildirdi.

Geçtiğimiz hafta Shafik, bazı öğretim üyeleri tarafından kınanan alışılmadık bir hareketle, protestocuların Columbia’nın ana bahçesinde kurdukları ve okulun İsrail ile ilgili yatırımlardan vazgeçmesini talep ettikleri çadır kampını temizlemesi için New York Polisi’ni devreye sokmuştu.

Okul, çadır kampının kuralları ihlal ettiğini kaydetmişti. Polis, Columbia ve hemen yanındaki Barnard College’dan 100’den fazla öğrenciyi izinsiz giriş suçlamasıyla tutukladı. Columbia ve Barnard, protestolara katılan onlarca öğrenciyi uzaklaştırma cezası verdi.

Geçtiğimiz hafta ABD Temsilciler Meclisi’nde bir komisyon önünde ifade veren ve okulun protestocuların Yahudi düşmanlığı iddialarına verdiği yanıtı savunan Rektör Shafik, “Bu gerilimler, Columbia ile bağlantısı olmayan ve kendi gündemlerini takip etmek için kampüse gelen kişiler tarafından istismar edildi ve güçlendirildi. Yeniden yapılanmaya ihtiyacımız var” demişti.

New York Polis Teşkilatı, Filistin yanlısı ve İsrail yanlısı gruplar arasında öfkeli çatışmaların yaşandığı Columbia kampüsü çevresindeki işlek Manhattan sokaklarında çok sayıda polis memurunu görevlendirdi.

Polis sözcüsü Tarik Shappard Pazartesi günü kampüs dışında düzenlediği basın toplantısında, “Kampüste yürüyen İsrailli öğrencilerin bayraklarının ellerinden alındığına dair ihbarlar aldık. Ancak herhangi bir öğrenciye fiziksel zarar verildiğine dair herhangi bir rapor almadık” dedi.

Birkaç geceyi açık alanda uyuyarak geçiren öğrenci protestocular, o zamandan beri tekrar çadır kurdular. Öğrenciler kampta hem Müslümanlar için namaz kıldı hem de Yahudi duaları etti. Bazıları İsrail ve Siyonizm’i kınayan ve Filistinliler’in silahlı direnişini öven konuşmalar yaptı. Benzer Filistin yanlısı kamplar Boston’daki Emerson College ve komşu Cambridge’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde de kuruldu.

“Antisemitizm, kınanması gereken ve tehlikeli bir durum”

İsrail’e finansman ve silah sağladığı için protestocular tarafından eleştirilen ABD Başkanı Joe Biden, Pazar günü yaptığı açıklamada, yönetiminin Yahudi toplumunu korumak için federal hükümetin tüm gücünü ortaya koyduğunu söyledi.

“Son günlerde bile Yahudiler’e yönelik taciz ve şiddet çağrıları gördük” diyen Biden, “Bu açık antisemitizm, kınanması gereken tehlikeli bir durumdur, üniversite kampüslerinde ve ülkemizin herhangi bir yerinde kesinlikle yeri yoktur” şeklinde konuştu.

New York Belediye Başkanı Eric Adams da Pazar günü yaptığı açıklamada, “Columbia Üniversitesi kampüsünde ve çevresinde ortaya konulan antisemitizm karşısında dehşete düştüğünü ve iğrendiğini” söyledi. Adams, “‘Biz Hamas’ız’ diye bağıran bir kadın ya da ‘Burada Siyonist istemiyoruz’ diye slogan atan öğrenci gruplarından” örnekler verdi.

Columbia Üniversitesi kampındaki öğrenci organizatörleri, Biden ve Adams’ın açıklamalarını ve antisemitizm iddialarını eleştirerek, organizatörlerden bazılarının Yahudi olduğunu ve haber kaynaklarının “bizi temsil etmeyen kışkırtıcı kişilere” odaklandığını belirtti.

Organizatörler, yaptıkları açıklamada, “Her türlü nefret ve bağnazlığı kesin bir dille reddediyor ve Filistinli, Müslüman, Arap, Yahudi, Siyah ve Filistin yanlısı sınıf arkadaşlarımız ve meslektaşlarımız olan öğrenciler arasında kurulmakta olan dayanışmayı bozmaya çalışanlara karşı tetikte duruyoruz” ifadelerini kullandı.

Öğrenci aktivistler, okulun İsrail’in Gazze’deki eylemlerinden kâr sağlayan şirketlerden ayrılmasını, okulun mali yatırımlarının şeffaflaştırılmasını ve Filistin’in kurtuluşu için yaptıkları çağrılar nedeniyle disipline verilen öğrenci ve öğretim üyeleri için af talep ettiklerini söyledi.

Columbia Üniversitesi Rektörü, kampüs geneline gönderdiği e-postada protestocuların uzlaşmaya açık olması gerektiğini yazdı. Rektör Shafik, “Bir grubun şartları dikte etmesine ve kendi bakış açılarını ilerletmek için mezuniyet gibi önemli dönüm noktalarını sekteye uğratmasına izin veremeyiz” dedi.

Columbia Üniversitesi’nde mezuniyet töreni 15 Mayıs’ta düzenlenecek.

VOA tarafından geçilen Yale Üniversitesi’ndeki Filistin yanlısı protestocular tutuklandı, Columbia Üniversitesi yüz yüze yapılan dersleri iptal etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yale Üniversitesi’ndeki Filistin yanlısı protestocular tutuklandı, Columbia Üniversitesi yüz yüze yapılan dersleri iptal etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yale Üniversitesi’ndeki Filistin yanlısı protestocular tutuklandı, Columbia Üniversitesi yüz yüze yapılan dersleri iptal etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.