Türkiye’ye metan hidrat müjdesi

Türkiye’ye metan hidrat müjdesi

ABONE OL
20:38 - 28/10/2021 20:38
Türkiye’ye metan hidrat müjdesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İklim değişikliğinin önlenmesi ve teknolojinin daha da gelişmesiyle birlikte 2030’lu yıllarda otonom (Şoförsüz) araçların artacağı ve araba sahipliğinin azalacağı, Türkiye’nin ise 2023’ten sonra metan hidrat üretiminde büyük sıçrama yapacağı belirtildi.

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) tarafından düzenlenen AGT A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Semiz Söylemez’in yönetimindeki toplantıda Türkiye Fütüristler Derneği Kurucu ve Onursal Başkanı, Brightwell Holdings BV Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas Antalyalı iş insanlarına ‘’Gelecek ve Trendler’’ konusunda bilgi verdi.

İnternet öncesi ve sonrası gelişmeler, yapay zeka ve robotlar ile gelecekte yaşanabilecek gelişmeleri anlatan Manas, 2030 yılından sonra robotların dünyada 800 milyon kişiyi işsiz bırakacağını, belli meslek dalları ve iş kollarının yok olacağını belirtti.

Yapay zekanın saniyede 800 bin sayfa kitap okuyabildiğini vurgulayan Manas, şunları kaydetti.

‘’Yapay zeka ve robotlar 2040’lı yıllarda işsizliği yüzde 20’lere çıkaracak. 2030’lu yıllarda insanlar 4 gün ve 4’er saat çalışabilecek. Avrupa’da 2030 itibariyle uzaktan çalışanların yüzde 50’si en az 2 işte çalışacak. Avrupa’da 2030 itibariyle büyükşehirlerdeki işgücünün yüzde 27’si uzaktan çalışacak veya büyükşehirlerden göç edecek. Dünyada uzaktan çalışanların tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği özel köyler kurulacak. Covid-19 öncesi yapılan tahminlerde 2030’larda dünyada uzaktan çalışan 255 milyon tam zamanlı çalışan tahmin ediliyordu. Bu tahmin değişmek zorunda.’’

Gelecekte gıda sorununun artacağını, buna karşılık yapay (kültür) et ve yapay süt üretiminin yaygınlaşacağını, tarımsal üretimde değişimlerin yaşanacağını anlatan Manas, şöyle devam etti.

‘’Bir inek yılda 70 ile 120 kilogram metan gazı üretir. Metan gazının atmosfere olan negatif etkisi karbondioksit gazından 23 kat daha fazladır. iki otomobilin karbondioksit salınımı bir ineğin karbondioksit salınımına eşdeğerdir. Kültür etin 1 kilosu için 190 litre su harcanırken hayvanı yetiştirerek elde edilen etin 1 kilo su için harcanan su 9 bin litre.’’

Tarımda dikey üretimle yüzde 90 daha az su kullanarak bin 940 ton, normal tarımda ise 3,2 ton buğday elde edildiğini ifade eden Alphan Manas, ‘’Türkiye bu değişime hızlı şekilde uyum sağlamalı. Teknolojideki bu treni kaçırmamalıyız’’ dedi.

Yenilenebilir enerjide 2030’a gelindiğinde solar enerji maliyetleri 0,03 dolara düşeceğini, 2010 yılında bu maliyetin ise 0,37 dolar olduğuna dikkat çeken Manas, şöyle konuştu.

‘’Gelecekte enerji üretiminde doğalgaza ihtiyaç kalmayacak. Güneş ve rüzgar enerji depolanması artırılacak. AB’de yenilenebilir enerji oranı 2020’de yüzde 20 iken 2030’da yüzde 32 olacak. Türkiye de 2030 da elektrik üretiminin yüzde 50’sini yenilenebilir enerjiden sağlayacak. Dünyada yolcu uçaklarının elektrikli hale getirilmesi için pil teknolojisinde 12kWh/kg spesifik enerjiye ulaşmak gerekiyor. Gelecekte yolcu uçakları bile elektrikli olabilecek.’’

Otonom araçlar artacak

Şoförsüz (otonom) araç sayısının dünyada artacağını vurgulayan Manas, ‘’Otonom araçlar artacak. Kentlerde bu araçlar için özel parklar yapılacak. Buna göre hazırlık yapılmalı. Araç sahipliği azalacak. Böyle bir dönemde biz araba yapacağız diye uğraşıyoruz. 2040’da satılacak 60 milyon otomobilin yüzde 20’sini UBER gibi araç paylaşım hizmeti sunan firmalar tarafından satın alınacak. Yani araç sahipliği azalacak’’ dedi.

Türkiye’ye müjde

Türkiye’ye büyük müjde veren Alphan Manas, kaya gazı üretimiyle önümüzdeki süreçte büyük sıçrama yapacağını söyledi. Manas, sözlerini şöyle sürdürdü.

‘’Türkiye’ye çok iyi haberlerimiz var. Kaya gazı, kaya petrolü ABD’yi nasıl uçurduysa, ihracatçı olduysa Türkiye’de sıçrama yapacak. Türkiye metan hidratta 2023’den sonra büyük sıçrama yapacak. Karadeniz’de sadece bir noktada 1,1 milyar metreküp metan hidrat tespit edildi. Metan hidrat doğalgazın donuş hali. Çok şanslı noktadayız.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.