“Türkiye’ye F-16 satışını onaylama kararı ileriye doğru atılmış bir adım”

“Türkiye’ye F-16 satışını onaylama kararı ileriye doğru atılmış bir adım”

ABONE OL
11:43 - 13/02/2024 11:43
“Türkiye’ye F-16 satışını onaylama kararı ileriye doğru atılmış bir adım”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye’ye F-16 satışını onaylama kararını “ileriye doğru atılmış önemli bir adım” olarak niteledi, Türkiye’nin F-16 filosunun NATO’nun gücü açısından hayati önem taşıdığını belirtti.

ABD Kongresi’nde, Türkiye’ye 40 adet yeni ve 79 adet modernizasyon kiti satışı konusunda itiraz ve inceleme süresi haftasonunda doldu.

Geçtiğimiz hafta Cumhuriyetçi Kentucky Senatörü Rand Paul, Türkiye’ye askeri teçhizat satışına karşı çıkan ortak bir karar sunmuştu.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu üyelerinden olan Paul’ün sunduğu karar tasarısı komisyona yönlendirildi.

Ancak Senato Dış İlişkiler Komisyonu’ndan bu itirazla ilgili bir adım gelmedi. ABD’nin başka ülkelere silah ve askeri teçhizat satışında itiraz ve inceleme süreci NATO üyesi ülkeler için 15 gün, diğer ülkeler içinse 30 gün.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kongre’nin Türkiye’ye F-16 satışını onaylama kararının “ileriye doğru atılmış bir adım” olduğunu, Türkiye’nin F-16 filosunun NATO’nun gücü açısından kritik olduğunu; “müttefikler arasında birlikte işlerliği sağlayacağını” belirtti.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu ve Senato Dış İlişkiler Komisyonu’ndan ise VOA Türkçe’nin Türkiye’ye 23 milyar dolarlık F-16 ve modernizasyon kiti satışıyla ilgili sorusuna bir yanıt gelmedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay sürecini tamamlamasının ardından, Türkiye’ye yeni F-16 uçakları ve modernizasyon kitleri satışı konusunda Kongre’ye resmi bildirimi 27 Ocak’ta yapmış; eş zamanlı olarak Yunanistan için de F-35 satışı konusunda Kongre’ye resmi bildirim gitmişti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada sözkonusu satışların bölgede temel askeri dengeyi değiştirmeyeceği belirtilmişti.

Türkiye Rusya’dan 2019’da yılında teslim aldığı S-400 füze savunma sistemi sebebiyle üretici ortaklarından olduğu F-35 programından çıkarılmıştı.

Türkiye, Rusya ile ciddi düzeyde savunma işbirliği yapan ülkelere yaptırım uygulanmasını öngören Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uygulanan ilk NATO ülkesi olmuştu.

Teslimat ne zaman olabilir?

F-16 savaş uçaklarını üreten Lockheed Martin savunma şirketinin önünde çok sayıda F-16 siparişi olduğu biliniyor.

Havacılık kaynakları, Türkiye’ye F-16 teslimatının 2027’yi bulabileceğini belirtiyor.

Yunanistan için de 40 adede kadar 8,6 milyar dolarlık olası F-35 satışı onaylanmıştı. Atina uçakların teslimatına 2027-2028’de başlanmasını bekliyor.

VOA tarafından geçilen “Türkiye’ye F-16 satışını onaylama kararı ileriye doğru atılmış bir adım” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Türkiye’ye F-16 satışını onaylama kararı ileriye doğru atılmış bir adım” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Türkiye’ye F-16 satışını onaylama kararı ileriye doğru atılmış bir adım” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.