TÜRK ALMAN ÜNİVERSİTESİ’NE HOŞGELDİNİZ SAYIN MÜŞAVİRİM

ABONE OL
18:03 - 17/07/2022 18:03
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Duydum ki, O, Türk Alman Üniversitesi’ne rektör olmuş. Ben onunla Berin’de tanıştım. Eğitim Müşaviri olarak görev yapıyordu Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçiliği’nde. Gayretli bir diplomattı. Hizmet aşığı bir devlet adamıydı. Akademisyendi. Sivil toplum kuruluşlarının davetlerine her zaman katılır halkla bütünleşmeye önem verirdi. Milli ve manevi değerlere saygılıydı. Vakti saati gelince Türkiye’ye döndü. Bizler onun yaptıkları hizmetlerden bahsederiz aramızda ve Allah razı olsun deriz. Onu hep hayırla yâd ederiz. O ezber bozan bürokratlardan birisiydi.

O Berlin’den Türkiye’ye avdet edince Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü olarak göreve başlamış (Ağustos 2021). 2022 Haziran ayında da Türk-Alman Üniversitesi Rektörlüğüne atanmış.  Prof. Dr. Cemal Yıldız’dan bahsediyorum.

Cemal Yıldız bulunduğu mekâna hayat veren bir bürokrattır. Türk Alman Üniversitesi onu rektör olarak bünyesine almakla çok önemli bir adım atmıştır. Biz inanıyoruz ki ikinci ve daha sonraki adımlar bizzat Cemal Yıldız tarafından süratle atılacaktır.

Arzumuz Berlin’de de Alman Türk Üniversitesi (ATÜ)’nün kurulmasıdır. Almanya’da 6 milyon civarında Müslüman yaşamaktadır. Bu sayı her geçen gün biraz daha artmaktadır.  Bu insanların Almanca ’ya hâkim,  Alman kültürünü bilen Müslüman din hizmetleri görevlilerine ihtiyaçları vardır. Bu üniversite Almanya’da kurulmuş olan İlahiyat Fakülteleriyle işbirliği içine girerek geç kalmış olan gerekli çalışmaları yapabilir. Sayın rektörüm biz sizin hayırlı hizmetlerin altına imza atacağınızdan eminiz. Yeni göreviniz hayırlı ve Yolunuz açık olsun…

Prof. Dr. Cemal Yıldız Kimdir? 

1964 yılında Düzce’de doğan Prof. Dr. Cemal Yıldız, ilköğrenimini Düzce’de, orta öğrenimini Bolu ve Almanya’da tamamladı.

1988 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirip 1989 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Alman Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak göreve başladı.

Aynı üniversiteden 1992’de yüksek lisans, 1994 yılında doktora derecesini alan Prof. Dr. Yıldız, 1996 yılında yardımcı doçent, 1998 yılında doçent unvanını alıp 2004 yılında profesör oldu. Marmara Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi’nde lisans ve lisansüstü seviyelerinde Dil Edinimi, Yabancı Dil Öğretim Yöntemleri, Dilbilim ve Metindilbilim dersleri verdi.

1992-1993 yıllarında Alman DAAD bursu ile Almanya’da Duisburg ve Bochum-Ruhr Üniversitelerinde doktora konusuyla ilgili; 1998, 2001, 2003, 2007 ve 2011 yıllarında kısa sürelerle Almanya’nın Ruhr, Duisburg, Koblenz, Frankfurt, Berlin ve Weingarten Pedagoji Üniversitelerinde dilbilim, yabancı dil ve ana dili öğretimi konularında araştırmalar yapan Prof. Dr. Cemal Yıldız’ın dilbilim, metindilbilim, dil edinimi, yabancı dil ve ana dili öğretimi konularında uluslararası ve ulusal dergilerde yayımlanmış çeşitli makale ve bildirileri bulunmaktadır.

2014 yılında Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü, 2014-2021 yılları arasında T.C. Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri, 2021 yılı Ağustos ayından itibaren Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü olarak görev yapan Yıldız, 2022 Haziran ayında Türk-Alman Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. Almanca ve İngilizce bilen Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.

 Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ)

Türk Alman Üniversitesi hakkında internet sayfasından şu bilgilere ulaşmak mümkün: Üniversite, Türk yükseköğretim mevzuatına tabi, Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti arasında imzalanan anlaşmaya dayanarak Mayıs 2008 de kurulmuştur. Devlet üniversitesidir.

Türk Alman Üniversitesinin kuruluş amacı: Türk ve Alman yükseköğretim geleneklerinin en önemli başarı ve kazanımlarını araştırma ve öğretim alanlarında birleştirmek ve iki ülke arasındaki bilimsel, iktisadi ve kültürel iş birliğine önemli katkılar vermektir.

Türk-Alman Üniversitesi, devletlerarası ilişkiler açısından ortak bir projedir. İki ülke arasında köprüler kurarak bilimsel, iktisadi, toplumsal ve ekolojik bakımdan iki ülkenin de gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır.

Bu hedef göz önünde bulundurularak İstanbul’daki Türk-Alman Üniversitesi’ni Destekleme Vakfı ve Stuttgart’taki Türk-Alman Üniversitesi’ni Destekleme Derneği arasında iş birliği sözleşmesi hazırlanacaktır.

Türk-Alman Üniversitesi kendisini, akademik sınıflamada, bir araştırma üniversitesi

olarak tanımlamaktadır. TAÜ’de öğrenim ücretsizdir. Çokdilli (multilingual) bir üniversitedir. Eğitim, lisans programlarında ağırlıklı Almanca, lisansüstü programlarda -ihtiyaca ve anlama bağlı olarak- Almanca veya İngilizce olarak verilmektedir. Alman paydaş üniversitelerle yapılacak iş birliği çerçevesinde Türk üniversite diploması yanında Alman üniversite diploması (‘double degree’ veya ‘joint degree’ şeklinde) verilmesi de planlanmıştır.

TAÜ’ye öğrenci olarak kabul edilmek için, Almanca bilme şartı aranmamaktadır. Dil hazırlık sınıfı, Almanca bilmeyenler için 1 yıl süreli Almanca eğitimi vermektedir. Yüksek düzeyde Almanca bilenler (dil sınavı ile tespit edilir) doğrudan eğitime başlayabilirler.

Türk-Alman ilişkileri uzun yıllar içinde şekillenmiş özel, kapsamlı bir ilişki olmuştur. İki ülke arasındaki bağlılık ve bunun sonucunda oluşan diyalog, bu olumlu ilişkinin kurumsallaşması arzusunu olgunlaştırmıştır. Böyle bir kurumun, her iki ülkenin bilim ve kültür anlayışının gelişmesine katkı sağlayacak ortak düşünce platformu olması gerekir. 

Amacı; Yükseköğretim ve akademik araştırmalar alanında, Almanya yükseköğretim kurumlarıyla iş birliği yaparak yükseköğretim sisteminin gelişimine katkı sunmak, Türkiye ile Almanya arasındaki bilimsel, kültürel ve teknolojik iş birliğini geliştirmektir.

Bünyesine kazandıracağı nitelikli Türk/Alman öğretim elemanları ile ideal bir yükseköğretim merkezi, Türk-Alman sanayi/iktisat kuruluşları ve işletmeleri için yüksek düzeyde teknolojik, bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmalarının yürütüleceği bir araştırma üniversitesi olmaktır.

Üniversitede, Federal Alman Meclisi eski başkanı Prof.Dr. Rita Süssmuth Konsorsiyum Başkanı olarak görev yapmaktadır. Konsorsiyumun yönetim yeri DAAD olarak belirlenmiştir. Konsorsiyuma 37 Alman üniversitesi ve Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) üyedir. Devletlerarası antlaşma, Konsorsiyumu bir devlet üniversitesi olan TAÜ’nün Alman partneri olarak kabul etmektedir. Ortak araştırma ve eğitimin kalitesi ile başarısı için her iki taraf birlikte hareket etmektedir. Bilim, politika, kültür ve ekonomi alanlarından gelen kişilerden oluşan Konsorsiyum Yönetim Kurulu, TAÜ’ye gelişmesinde destek vermektedir.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.