Teksas mahkemesinden saç stili nedeniyle cezalandırılan siyahi öğrenci aleyhinde karar

Teksas mahkemesinden saç stili nedeniyle cezalandırılan siyahi öğrenci aleyhinde karar

ABONE OL
23:42 - 22/02/2024 23:42
Teksas mahkemesinden saç stili nedeniyle cezalandırılan siyahi öğrenci aleyhinde karar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Amerika’da siyahi bir lise öğrencisinin saç şeklini değiştirmeyi reddettiği için Teksas’taki okul bölgesi tarafından aylarca cezalandırılmasıyla ilgili davada mahkeme kararı açıklandı.

Davaya bakan yargıç, okul yönetiminin öğrenciyi okuldaki derslerinden uzak tutma kararının, davaya konu olan, saç stiline bağlı ırksal ayrımcılığı yasaklayan yasayı ihlal etmediğine hükmetti.

18 yaşındaki Darryl George lise üçüncü sınıf öğrencisi ve 31 Ağustos’tan bu yana Houston bölgesindeki lisesinde derslerine giremiyor çünkü George’un lisesinin bağlı olduğu Barbers Hill okul bölgesi yönetimi, genç öğrencinin erkeklerin saçlarının uzunluğunu sınırlayan politikasını ihlal ettiğini söylüyor.

Okul idaresi, örgülü uzun saçlarını başının üzerinde toplayan George’un kılık-kıyafet yönetmeliğini ihlal ettiği iddiasını sürdürürken, George’un ailesi ise Teksas Eğitim Dairesi’ne resmi şikayette bulunmuştu. Ancak bu şikayet karşısında Teksas Valisi Greg Abbott ve Başsavcı Ken Paxton federal medeni hak davası açarak konuyu mahkemeye taşıdı.

Davayla ilgili bugün görülen duruşmada, sadece birkaç saat süren ifadenin ardından, eyalet Bölge Yargıcı Chap Cain III okul bölgesi yönetimi lehine karar vererek, George’un saç uzunluğu nedeniyle devam eden disiplininin CROWN Yasası kapsamında yasal olduğunu söyledi.

George, okul yılının büyük bir bölümünde ya Mont Belvieu’daki Barbers Hill Lisesi’nde okul içi uzaklaştırma cezası aldı ya da okul dışı bir disiplin programında zaman geçirdi.

Okul bölgesi idaresinin avukatı Sara Leon, “Mahkemenin CROWN Yasası’nın anlamına açıklık getirmesini takdirle karşılıyoruz” dedi.

Barbers Hill okul idaresi yetkilileri karardan önce ifade vermek üzere herhangi bir tanık sunmadı, bunun yerine sadece bölge müdürünün kıyafet yönetmeliğini savunan bir yeminli ifadesini içeren kanıtlar sundu.

Darryl George ve annesi Darresha George’un da aralarında olduğu onlarca kişi, davadan George’un lehine karar çıkması umuduyla duruşmanın yapıldığı Anahuac’ta mahkeme önünde toplandı.

Darryl George, okul bölgesinin kendisini saç modeli yüzünden cezalandırmasının “üzücü” olduğunu söyledi.

“Saçım kendimi halkıma daha yakın hissetme şeklim” diyen Darryl George, “Atalarıma bu şekilde daha yakın hissediyorum. Bu benim. Ben böyleyim” ifadelerini kullandı.

Teksas’ta Eylül ayında yürürlüğe giren CROWN Yasası, ırk temelli saç ayrımcılığını yasaklıyor ve işverenlerin ve okulların saç dokusu veya Afros, örgüler veya Bantu düğümleri dahil olmak üzere koruyucu saç stilleri nedeniyle insanları cezalandırmasını engelliyor.

Darryl George’un avukatı Allie Booker sadece iki tanık sundu: Darresha George ve CROWN Yasası’nın ortak yazarlarından Demokrat Eyalet Temsilcisi Ron Reynolds.

Reynolds, CROWN Yasası teklif edildiğinde saç uzunluğunun özellikle tartışılmadığını, ancak “stilin doğası gereği uzunluğun çıkarıldığını” ifade etti.

VOA tarafından geçilen Teksas mahkemesinden saç stili nedeniyle cezalandırılan siyahi öğrenci aleyhinde karar haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Teksas mahkemesinden saç stili nedeniyle cezalandırılan siyahi öğrenci aleyhinde karar haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Teksas mahkemesinden saç stili nedeniyle cezalandırılan siyahi öğrenci aleyhinde karar haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.