TEDAVİ GÜCÜ

ABONE OL
17:05 - 24/12/2021 17:05
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Korona haberleri ilk sırada yer almaya devam ediyor. Bununla beraber ölüm haberleri de paralel olarak duyuluyor.

Hem Almanya’da ilk nesil hem de her yıl Yaz tatilimi geçirdiğim Didim/Yeşilkent sitesinde kurucu ilk nesil yaprak dökümü gibi.

Sosyal medyadan önce kara haber bu kadar çabuk duyulmazdı. Aynı zamanda pandemi felâketini Avrupa ilk defa yaşıyor. Epidemi devamlı vardı, ama zengin ülkelerden uzaktı, ölü sayısı da böyle önemsenmezdi.

Bu durumda cenaze tören, yas tutma ve teselli etme kültürüne yeniden bakmalı. Mavi Didim gazetesinde tarihçi köşe yazarı Adnan Güllü “Başınız Sağ Olsun” kavram anlamını yazdı. Dikkatle okudum, ama benim konum Tedavi Gücü.

Gerek korona virüs gerek diğer hastalık durumlarında, iyileşme bireyin bağışıklık sisteminin güçlü olmasına bağlı.

Bu dünyayı terk eden herkesin bir hikâyesi var. Büyükanne özlem duyduğu torunun sesini duyduktan sonra bu dünyaya elveda, diyor ve gözlerini kapatıyor.

Modern tıp çok ilerledi, buna rağmen bireyin yaşam direnci, arzusu olmadan iyileşme mümkün olmuyor. İnsan vücudunu ruhsal duygu ile bütün gören iyi doktorlar, hastalığa uygun tedavi metot ve ilaçlar kadar, bireyin isteği güç sağlıyor.

Uzun ömürlü, dinç yaşamış insanlar kendileriyle barışık olanlar. Bu, artık tahmin değil, bilimsel olarak ispatlanıyor. Kendisiyle, geçmişiyle barışık olmayan, çevresinde eş, dost, akraba ve arkadaş sevgisi üretemiyor.

Yönetici olan çoğu insanlar, o duruma gelmek için mücadele etmiş, basamakları kolay aşmamıştır. Eline güç geçince işçisine kötü davranan işveren, çocuğuna hükmeden baba, öğrencilerin önünde öğrenciyi küçük düşüren bir öğretmenin iç dünyası sağlam değildir. Sonunda çok kötü durumlara düşen bu tip fenalık yapan yöneticiler, uzun bir süre diğer insanlara zarar verir.

Bu durumda iç dünya sağlam tutulmalı. Yerinde zamanında hayır diyebilmeli. İş yeri değiştirmeyi göze almalı. Bir kapı kapandıysa, diğeri açılır.

İçten sağlam olma, kendini yetiştirme ve olgunlaşma kolay değildir. Ama elbette öğrenilebilir. Öğrencilerimi birbiriyle kıyaslamazdım. Her öğrenci kendisine sorarak başlayabilir. Bu karnede notum geçen karneden daha iyi, diye düşünmesi sağlıklı olur.

Sigara içmeyi sona erdirmek için bir işçi doktora gider. Doktor nedenini sorunca, iş yerinde arkadaşlarımın hemen hemen hepsi sigara içmiyor. Benim içmemi tuhaf karşılıyorlar. Doktor ona, ben sana çare bulamam, çünkü sen, sonra içenlerin arasında olursan, tekrar sigara içmeye başlarsın, diyor.

Kendin için, sağlığın için iyi olmalısın.

Bir öğrenci babası istediği için avukat olduysa, başarılı olabilir azimli ise, ama mutlu olamaz. Mutsuz çalışılan her meslek, bireyi ilerde hasta yapar.

Tıp, tedavi yöntemleri modern, sağlık sigortaları güvenli, buna rağmen birçok insanın vücudu ve ruhu hasta. Çünkü modern tedavi yöntemleri kendi kendine tedavi ile güçlendirilmiyor. Sinir biyolog beyin uzmanı Gerald Hüther, insanın kendisine sevgisiz yaklaşması, beyin tedavi gücünü baskı altına alıyor, diyor.

İnsana kötülük eden hiç kimse senin vücuduna, ruhuna giremiyor. İnsan kendine yapılan kötülüğe karşı kendisini hasta yapıyor, yıpratıyor. Yaşanan tramvayı bir ruh doktoru ile tedavi yerine, alkole sarılan insanlar, kendine ve yakınlarına zarar veriyor.

Konuk işçilerin Almanya’ya gelişinin altmışıncı yılı oldukça geniş ortamda anılıyor. Sosyal medyayı doğru kullanmaya özen gösteriyorum.

Mal sahibi, mülk sahibi, hani bunun ilk sahibi, misali, çoğu Yurtdışı Türkleri emlâk alım satım veya miras konularında en büyük kötülüğü, zararı yakınlarında gördüğünü yazıyor. En yakın akraba, kardeşin kötülüğü unutulmaz, acı verir ve dayanmak oldukça tahammülü zordur. Bilhassa ikinci nesil gerek Türkiye’de gerek Almanya’da ayrımcılığa ve haksızlığa uğradı.

Bu zararı üçüncü nesilde azaltmaya çalışılıyor. Büyük anne ve babaların deneyimlerinden faydalanma fırsatları var. Kitap yazarak yıllarca sessiz kalan Türk toplumunun sesini ülkenin dili Almanca yazarak, çoğunluk toplumu uyandırdı.

Çok yakında Türkiye’de bu kitaplar çevrilip, konuşulacak. Çünkü onların tarihi, aynı zamanda Türkiye ve Almanya’nın da tarihidir.

Küresel ve dijital gelişmeye ayak uydurmak sağlıklı düşünmek ve kendini iyi anlamakla mümkündür. Kendini tanıyan, vücudunu ve ruh sağlığını koruyabilir. Beklenti, yetenek ve olanaklar çemberini zorlamamalı.

Beyin gücü korku ve strese karşı koyabilir. Yeter ki kullanılsın, beyin gücünün ancak dörtte birini kullanıyorsak, daha öğrenecek çok şey var demektir.

İlk adım, kendine kötü davranmadan barışmak. İnsanı hasta yapan nedenler dışardan gelmiyor. Çoğu sevgiyi başkalarından bekliyor. Mutluluğu fazla mal sahibi olma, zengin olmada arıyor. Diğer insanların korunmasına sığınmak çare değil. Herkes kendi sorumluluğunu taşımayı öğrenebilir.

İyi beslenme yalnız mide ile sınırlı kalırsa, ruh aç kalır ve hastalanır.

Sağlıkla kalın, kendinize iyi bakın!

 

Makaleyi yazmamda esinlendiğim ve okuduğum kitap:

Gerald Hüther, Lieblosigkeit macht krank, Verlag Herder, Freiburg i.Breisgau, 2021

ISBN: 978-3-451-60099-9

www.herder.de

          

 

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.