Savunma Bakanı Austin gizli hastane süreci konusunda ifade verdi

Savunma Bakanı Austin gizli hastane süreci konusunda ifade verdi

ABONE OL
11:16 - 01/03/2024 11:16
Savunma Bakanı Austin gizli hastane süreci konusunda ifade verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, prostat kanseri ameliyatını ve ardından hastaneye yatışını Başkan Joe Biden’dan ve hatta Pentagon’daki yardımcısından gizli tutma kararı nedeniyle, Kongre’de ifade verdi.

Cumhuriyetçiler’in liderliğindeki Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu’ndaki oturum için, Austin’ın kariyeri boyunca karşılaştığı en çekişmeli ve kişisel sorgulamalardan biri olduğu yorumları yapıldı.

Cumhuriyetçiler, dört yıldızlı emekli generalin, hastanede kalış süresinin Beyaz Saray ve Kongre’den gizli tutulmasına kimin karar verdiğini öğrenmek için zor sorular yöneltti.

Beyaz Saray yetkilileri, yoğun bakım ünitesinde birkaç gün yatana kadar Austin’ın durumundan haberdar olmadıklarını açıklamıştı.

Prostat kanseri ameliyatı geçirdikten ve komplikasyonlar için tedavi gördükten sonra ilk kez ifade veren Austin, hastaneye yatışını ve üst düzey Pentagon yetkilileri ile Beyaz Saray’ın günlerce durumundan habersiz kalmasına neden olan iletişim kopukluğunu yanlış idare ettiğini söyledi.

70 yaşındaki Austin oturumun başında yaptığı konuşmada, hastanede yattığı sırada “bildirimlerde bir aksaklık” olduğunu ve bu aksaklıktan dolayı “tüm sorumluluğu” üstlendiğini söyledi.

Personelinden hiçbirine hastaneye yatışını gizli tutmaları yönünde talimat vermediğini söyleyen ABD Savunma Bakanı, “Tekrar ediyorum; bunu doğru şekilde ele almadık. Ben de bunu doğru bir şekilde ele almadım. Bildiğiniz gibi, doğrudan başkandan da olmak üzere özür diledim ve tüm sorumluluğu üstleniyorum” dedi.

Austin yetkilerde ya da komuta kontrol kademesinde herhangi bir ihmalin asla söz konusu olmadığını, kendisinin ya da bakan yardımcısının “görevlerini yerine getirebilecek konumda” olduğunu yineledi.

ABD Savunma Bakanı, “Başkana, ekibime, Kongre’ye ve Amerikan halkına kanser teşhisim ve müteakip tedavim hakkında derhal bilgi vermeliydim” dedi.

Austin ayrıca Temsilciler Meclisi komisyonuna, prostat kanserinin erken teşhis edildiği için “tamamen iyileşmesinin beklendiğini” söyledi.

“Yaptığın şey bizi utandırmak oldu”

Eleştiriler, Cumhuriyetçi Temsilci Jim Banks’in Başkan Biden’ın konuyla ilgili aklının başında olup olmadığı ya da Savunma Bakanı’yla ilgisiz olup olmadığını sorgulamasıyla başladı.

Benim için buradaki en büyük mesele ya Başkan’ın bu kadar ilgisiz olması ya da sizin ilgisiz olmanız.

Banks, “Başkan’ın istifanızı istememesine şaşırdınız mı?” diye sorduğunda, Austin kesin bir dille, “Başkan bana güveninin tam olduğunu ifade etti” yanıtını verdi.

Banks daha sonra Başkan’ın nasıl olup da savunma şefiyle üç gün boyunca konuşmadığını ve bunun üzerinde fazla düşünmediğini sorgulamaya devam etti.

Başkan’ın kayıtsız olmadığını söyleyen Austin “özellikle Biden seyahatteyken, doğrudan iletişim kurmadan günler geçirdikleri zamanlar” olduğunu söyledi.

Bu durumun ABD’nin düşmanlarına zayıflık sinyali verdiğini söyleyen Banks ise, “Düşmanlarımız bizden korkmalı. Sizin yaptığınız şeyse bizi utandırmak oldu” dedi.

Komisyon Başkanı Cumhuriyetçi Alabama Temsilcisi Mike Rogers da iletişimdeki aksaklığı “tamamen kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

Rogers, “Savunma Bakanı’nın hastanede olduğunu ve Pentagon’un kontrolünün kendisinde olmadığını Başkan’a bildirmenin 3 günden fazla sürmesi kesinlikle kabul edilemez. Ukrayna ve İsrail’de savaşlar sürüyordu, gemilerimiz Kızıldeniz’de ateş altındaydı ve üslerimiz Irak ve Suriye’de saldırıya hazırlanıyordu. Ancak Başkomutan, Savunma Bakanı’nın görevde olmadığını bilmiyordu” dedi.

Pentagon tarafından yapılan bir iç inceleme, Austin’in yardımcıları tarafından “kötü niyet ya da gizleme girişimi” olduğuna dair bir işaret olmadığı sonucuna varmıştı. Rapor, bunun yerine personelin tıbbi mahremiyetle ilgili endişeler taşıdığını ve hızla değişen bir durumda protokolden emin olmadıklarını ortaya koydu.

Austin, personeline hiçbir zaman hastaneye yatışını gizli tutmaları yönünde talimat vermediğini söyledi.

Ancak Pentagon’un incelemesi, yardımcıların Austin’in durumundan ne zaman haberdar oldukları, her birinin neden komuta zincirini uyarmayı tercih etmedikleri ve savunma bakanının kendisine Beyaz Saray’ı uyarması tavsiye edildiği halde bunu yapmayı tercih edip etmediği gibi kilit sorulara yanıt vermedi.

Austin’in yardımcılarının bakanlık içindeki diğer kişilere bilgiyi paylaşmamaları yönünde talimat verip vermedikleri de belli değil.

VOA tarafından geçilen Savunma Bakanı Austin gizli hastane süreci konusunda Temsilciler Meclisi’nde ifade verdi: “Tüm sorumluluğu üstleniyorum” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Savunma Bakanı Austin gizli hastane süreci konusunda Temsilciler Meclisi’nde ifade verdi: “Tüm sorumluluğu üstleniyorum” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Savunma Bakanı Austin gizli hastane süreci konusunda Temsilciler Meclisi’nde ifade verdi: “Tüm sorumluluğu üstleniyorum” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.