Nikki Haley, mahkemenin “embriyonun çocuk kabul edilebileceği” kararına destek verdi

Nikki Haley, mahkemenin “embriyonun çocuk kabul edilebileceği” kararına destek verdi

ABONE OL
10:31 - 22/02/2024 10:31
Nikki Haley, mahkemenin “embriyonun çocuk kabul edilebileceği” kararına destek verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığı için yarışan iki isimden Nikki Haley, Alabama Eyaleti Yüksek Mahkemesi’nin aldığı “dondurulmuş embriyoların çocuk olarak kabul edilmesi” yönündeki tartışmalı kararına destek verdi.

Alabama Eyalet Yüksek Mahkemesi dün, dondurulmuş embriyoların eyalet yasalarına göre çocuk olarak kabul edilebileceğine hükmetmişti.

Haley bir televizyon programında, üreme tedavilerinde kullanılan dondurulmuş embriyo tekniğini eleştirerek, bu embriyoların bebek olduğuna inandığını söyledi.

NBC haber kanalında konuşan Haley, “Embriyolar benim için bebektir. Bir embriyo hakkında konuştuğunuzda, bana göre bu bir hayattır” dedi.

CNN kanalına verdiği bir diğer röportajda söylemini yumuşatan ABD Başkan aday adayı , “Alabama Mahkemesi’nin kararına katıldığını söylemediğini” ifade ederek, kararın ebeveynlerde olduğunu dile getirdi.

Eski Güney Carolina Valisi Haley kendisinin de oğluna, embriyo dondurmayı içermeyen suni döllenme yöntemiyle sahip olduğunu söyledi.

52 yaşındaki Haley, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığı yarışında Donald Trump’ın karşısındaki tek rakip. İki siyasetçinin bu haftasonu Güney Carolina’da üçüncü kez karşı karşıya gelmesi bekleniyor. Mevcut anketler, Haley’i eski Başkan Trump’ın gerisinde gösteriyor.

Trump ise Alabama Mahkemesi’nin embriyo kararıyla ilgili kamuoyu önünde yorum yapmadı.

Mahkemenin kararına tepki gösterenler, bunun, eyaletteki mevcut doğurganlık tedavilerini olumsuz etkileyeceğini dile getirmişti. Karar, bir üreme kliniğinde meydana gelen kazada dondurulmuş embriyoları yok olan üç çiftin açtığı “haksız ölüm” davasında verildi.

Birmingham’daki Alabama Üniversitesi, eyalet yüksek mahkemesinin kararından sonra, kovuşturma ve dava korkusu nedeniyle tüp bebek tedavisine ara verdiğini açıkladı.

Üniversiteden yapılan açıklamada, “Bu durumun hastalarımızın tüp bebek yoluyla çocuk sahibi olma girişimlerini etkileyeceği içinüzüntü duyuyoruz. Ancak hastalarımızın ve hekimlerimizin tüp bebek tedavileri nedeniyle cezai kovuşturmaya uğrama veya cezai tazminatla karşı karşıya kalma ihtimalini değerlendirmeliyiz” denildi.

Beyaz Saray, kararın Amerikalı aileler için kaos yaratacağını bildirdi. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris dün yaptığı açıklamada, “Bu karar çok çirkin ve şimdiden kadınların ne zaman ve nasıl aile kuracaklarına karar verme özgürlüklerini ellerinden alıyor” dedi.

Alabama eyaleti aynı zamanda, ülkenin en katı kürtaj yasalarından birine sahip. Eyalette, hamileliğin hangi aşamasında olunursa olunsun kürtaj yasak.

VOA tarafından geçilen Nikki Haley, mahkemenin “embriyonun çocuk kabul edilebileceği” kararına destek verdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Nikki Haley, mahkemenin “embriyonun çocuk kabul edilebileceği” kararına destek verdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Nikki Haley, mahkemenin “embriyonun çocuk kabul edilebileceği” kararına destek verdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.