“Netanyahu hükümeti değiştirmek zorunda, İsrail uluslararası desteği kaybediyor”

“Netanyahu hükümeti değiştirmek zorunda, İsrail uluslararası desteği kaybediyor”

ABONE OL
21:41 - 12/12/2023 21:41
“Netanyahu hükümeti değiştirmek zorunda, İsrail uluslararası desteği kaybediyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Başkan Joe Biden, İsrail’in 7 Ekim’deki Hamas saldırısı sonrası Gazze’ye başlattığı harekatın üzerinden iki aydan fazla süre geçmesinin ardından İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu eleştirdi. Biden, Netanyahu’nun sertlik yanlısı hükümetinde değişikliğe gitmesi gerektiğini söyledi

Biden, İsrail’in iki devletli bir çözüme gelecekte de “hayır” diyemeyeceğini ifade etti.

2024 seçimleri için başkent Washington’da düzenlenen bir kampanya bağışı toplama etkinliğinde konuşan ABD Başkanı, Gazze’de binlerce sivil can kaybından duyulan endişeyi dile getirdi ve Netanyahu hükümetinin uluslararası desteği kaybetmeye başladığını söyledi.

Biden, “İsrail güvenliği konusunda ABD’ye güvenebilir. Şimdi ABD’den de fazlasına sahipler; Avrupa Birliği, dünyanın çoğu onlarla. Ancak ayrım gözetmeden uygulanmakta olan bombalama yüzünden bu desteği kaybetmeye başlıyorlar” diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden konuşmasında Netanyahu’nun Filistin’e karşı sertlik yanlısı hükümetini ve kabinesini de eleştirdi; İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir’in yaklaşımını özellikle dile getirerek, “Bu, İsrail tarihindeki en muhafazakar hükümet” dedi.

Biden, “Netanyahu bu hükümeti değiştirmek zorunda. İsrail’deki hükümet işleri çok zorlaştırıyor” ifadelerini kullandı.

Başkan Biden ayrıca İsrailli sertlik yanlılarının karşı çıktığı Filistin devleti kurulması önerisine İsrail’in nihayetinde “hayır diyemeyeceğini” söyledi.

Biden, “Bölgeyi birleştirmeye başlamak için bir fırsatımız var ve bunu hala yapmak istiyorlar. Ancak Netanyahu’nun bölgeyi güçlendirmek için bazı adımlar atması gerektiğini anladığından emin olmalıyız. Filistin devleti yok diyemezsiniz. İşin zor kısmı bu olacak” ifadelerini kullandı.

Biden bir görüşmelerinde İsrail liderinin, “Almanya’yı boydan boya bombardımana tuttunuz; atom bombası attınız, çok sayıda sivil öldü” sözlerini de aktardı.

Biden ise Netanyahu’ya, “Evet, işte bu yüzden İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra tüm bu kurumlar bunun bir daha yaşanmaması için kuruldu. 11 Eylül’de yaptığımız hataları yapmayalım. Afganistan’da bir savaşın içinde olmamız için hiçbir neden yok” yanıtını verdiğini söyledi.

Bu sert yorumlar Biden’ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan’ın İsrail savaş kabinesi ile görüşmek üzere İsrail’e gitmeye hazırlandığı sırada geldi.

Netanyahu’dan açıklama

Netanyahu da Salı günü yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze’ye kara harekatı için ABD’den “tam destek” aldığını ve Washington’un “savaşı durdurmak için uluslararası baskıyı” engellediğini söyledi.

Netanyahu açıklamasında ayrıca, “Oslo’daki hatanın İsrail tarafından tekrarlanmasına izin vermeyeceğini” söyledi. 1993 ve 1995’te imzalanan Oslo Barış Anlaşmaları, Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’te potansiyel bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik müzakerelerin sonucuydu.

Netanyahu “Terörizmi eğiten, destekleyen ve finanse edenlerin Gazze’ye girmesine izin vermeyeceğim” dedi. Filistin Yönetimi bu tür iddiaları reddediyor.

ABD Başkanı Biden’ın sözleri, Netanyahu’nun Gazze savaşını idaresiyle ilgili bugüne kadarki en eleştirel açıklaması olarak yorumlanıyor.

İsrail, Hamas militanlarının 7 Ekim’de sınırı geçerek düzenlediği kanlı baskına yanıt olarak Gazze’ye önce havadan, daha sonra da karadan misilleme saldırıları başlatmıştı. Gazzeli yetkililere göre, İsrail’in saldırılarında bugüne kadar 18 bin kişi öldü, 50 bin kişi yaralandı. İsrail, Hamas’ın saldırısında da 1000’in üzerinde kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

VOA tarafından geçilen “Netanyahu hükümeti değiştirmek zorunda, İsrail uluslararası desteği kaybediyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Netanyahu hükümeti değiştirmek zorunda, İsrail uluslararası desteği kaybediyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Netanyahu hükümeti değiştirmek zorunda, İsrail uluslararası desteği kaybediyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.