FUTBOL KÜLTÜRÜ

ABONE OL
18:11 - 01/10/2020 18:11
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

FUTBOL KÜLTÜRÜ

Futbol toplumda saygı, dayanışma ve uyuma hizmet eder. Spor, müzik ve resim dersleri diğer sosyal ve fen derslerinde ortaya çıkan rekabet hırsını dengeler. Bilhassa küreselleşme çağında düşman üretmeden barışa katkı sağlamada bu dersler en önde gelir.

Göçmen öğrenciler dil sorunları varsa spor ve diğer sanat derslerinde yeteneklerini gösterme fırsatı bulur. Böylece ruh sağlığını korur, kendine güveni artar.

Almanya İkinci Paylaşım Savaşı neticesinde, savaş öncesi yaptığı hataları düzeltmeleri ittifak devletleri tarafından dikte edildi. Savaş sonunda Alman halkı toplama kamplarına götürüldü, cinayetler Yahudi halkı ve muhaliflere yapılanlar gözler önüne serildi. Bu nedenle Almanya geçmişiyle hesaplaşma fırsatını iyi değerlendirdi. Başka ülkelerin işaretine lüzum kalmadı.

Bu nedenle göçmenlerin uyum konusunda hâlâ düzeltilmesi gereken noktalar olmasına rağmen görünen ortada olan üç branşta Dünya’ya örnek gösterilecek durumdadır.
Ekonomi, siyaset ve futbol, buralarda göçmen çocukları yerini bulmakta, katılmada eşitlik göstermektedir.
Kamu, sanat, basın ve medya, sağlık, emniyet ve sporun diğer dallarında ayrımcılığa karşı önlem alınmalı, gençlerin katılımı sağlanmalıdır.

Bilhassa dil sorunu olan göçmen kökenli öğrenciler okulumuza futbolda birinciliği sağlıyordu. Bir okulun başarılı olması öğretmen ve okul müdürünün birlikte anlaşarak çalışmasıyla mümkün olur. Futbol görülür bir alandır, sporcular ne kadar teker teker iyi oynasalar da takım ruhu anlaşmazsa başaramaz. Başarı sıradan izleyicilere göre atılan gol sayılır. Fakat uzmanlara göre örneğin Almanya-Ukrayna maçında her iki gölü Mesut Özil’in attığı keskin ve kısa pas vermesiyle mümkün olduğunu söylüyor. Kazanmaya bir artistik çıkışıyla, ağda balık avlar gibi topu geriye atarak Jerome Boateng’in takımın kazanmasını garantiye aldığı spor tarihine geçecektir. Irkçı söylemleriyle tanınan AfD parti yönetim üyesi Peter Gauland’ın iyi bir futbol oyuncusu, ama onunla Almanlar komşu olmak istemez, sözüne karşı ironi katarak milli takım antrenörü Joachim Löw çok güzel cevap verdi.

Irkçılığa karşı ilk cevabı 2004 yılından beri takımın menajerliğini yapan eski futbol oyuncusu Oliver Bierhoff basın ve medyada cevap verdi. Demokrat vatandaşların futbolu seçim kampanyasına alet edilmesine izin vermemeleri için uyardı. 

Çok sesli, çeşitli kültürlerin uyum içinde gösterilmesine karşı zehir katıp, halkın kutuplara ayrılmasına engel olma her sorumlu vatandaşın görevidir.
Komünist doğu Avrupa ülkelerin Avrupa Birliğine üye olarak çok erken alınmalarının hatası takımlarda oyuncuların adından belli oluyor. Polonya, Slovakya gibi ülkelerin takımlarında ana dilden başka adlar görülmüyor. Doğu ile Batı Avrupa arasında hâlâ uçurum fark olduğu, sığınmacı politikasında da çok belirli sırıtıyor. Bu fark sosyal, kültürel, politik kısaca her alanda görülüyor. 

Futbol yarışlarının televizyonda gösterildiği saatlerde sokaklar bomboş, arada bir hızla maçın başlama saatine yetişmeye çalışanlara rastlanıyor.

Futbol çocukları, gençleri sokaktan, kötü örneklerden  
koruyor. Koka kola kutusuyla bile oynanan bir oyun. Anlaşma, barışa yol gösterirken öğrencilerde sorumluluk ve dayanışma duygularını geliştiriyor.

Taraftarları şiddet gösterenlerden koruma emniyetin görevidir. Yalnız yarışların yapıldığı ülkede önlem alınması yeterli olmuyor. Avrupa şampiyonluk oyunlarında tüm Avrupa ülke emniyet teşkilatı birlikte çalışmak zorundadır. Oyunlardan önce ve sonra alkol yasağı uygulanması gerekir. Futbol esnasında kriminel olayların azaldığı görülüyor. Bilhassa erkek taraftarların hormonları doğru yola yönlendirme futbol sayesinde oluyor.

Türkiye’nin ilk karşılaşmada kaybetmesi gençleri üzdü. Uzmanların söylediğine görü takım üyeleri birbirine çok benziyor. Alman takımında görülen çeşitlilik yok, yani biri iyi pas verir, öteki iyi savunur, diğeri iyi koşar.
Oyun esnasında karşı takımda olsa dahi yaralanan, düşen oyuncuya yardım ellerini uzatmaları gençlere yenme yenilme duygusunda ahlaki değerleri koruma ve geliştirmede katkı sağlar. On yaşında olan torunum, oyuncuların fotoğraflarını biriktiriyor. Gözlemime göre gençler futbol oyuncularında örnek olacak başka nitelikler de arıyor. Türk çocukları Mesut Özil’in Libya’da sığınmacı gençlerle futbol oynaması, onlara hediye dağıtmasını çok iyi karşıladılar.

Avrupa şampiyonu olacak ülkelerin başında Almanya sayılıyor. Kazanmasa da disiplinli oyun ve davranışlarıyla hafızalarda iz bırakarak spor tarihine panzer, tank olarak yine geçecek. Kazananlara kaybedenlerin önemi anlatılmalı. Kaybeden olmasaydı kazanan olmazdı.

Muhammad Ali, karşıtı ayağa kalkmadan, yaralıysa tedavi edilmeden, ona elini vermeden oyun sahasından ayrılmazmış. Oldukça olumlu, örnek ve düşündürücü bir tavır sergiliyor.

Hoşça kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey                

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.