CUMHURİYETİ OKUMALI

ABONE OL
17:59 - 01/10/2020 17:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

CUMHURİYETİ OKUMALI

Cumhuriyet gazetesi Türkiye Cumhuriyet’inin kuruluşu ile yaşıttır. 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından başlatılmıştır. Vasiyete, mirasa ve tarihe saygı göstermektir, bu gazeteyi okumak. 

Cumhur halk anlamına geldiğine göre, halkı aydınlatmayı görev bilmiştir. Okurları okumuş insanlardır, bu nedenle çok sesli olduğunu iniş çıkışlarla göstermiştir. Halkın azını temsil eden okuyucular, çoğunluğu aydınlatır ve sorunlarını sorumlulara iletir.

Son dönemde tartışmalar sonucu Eylül 2018’de yeni bir döneme girdi. Mustafa Balbay’ın geri dönüşü, Adnan Binyazar gibi yazarların adını okuyunca devlerin buluşması gibi algılanır.
Emre Kongar, Şükran Soner gibi vefalı yazarlar şartlar ne olursa olsun, gazeteyi terk etmeden yazmaya devam ettiler, okuyucular da bu yazarlara sadık kaldı.

Lâikliği savunur, zira Dünya tarihinde yaşanan kavgaların, kanlı savaşların yerine toplumsal barışı inşa etme yolu ancak ve ancak lâik sistemle mümkündür. Yoksa Avrupa reform ve Rönesans’ı başaramazdı. Lâik düzen kurulmadan demokrasi işleyemez. Gazetenin yazarları ilk Müslüman lâik ülke Türkiye olduğunun bilinciyle, diğer ülkelere örnek olmayı ilke sayarlar.

Çok seslidir, tartışılır sorgulanır, böylece en doğru neticeye varılır. Yargı yalnızca hukuk ve yasalara bağlı olmalı. Tarafı Cumhuriyet, Demokrasi ve Türk Devriminden yana olmalıdır.
Cumhuriyet gazetesi okuyan, öğrenmenin yaşı olmadığını görür. Bilhassa gazeteci olmak arzusunda olan gençleri mesleklerine hazırlar. Yazma niyetinde olanları da teşvik etme niteliği vardır. 

Devleti idare eden hükümete muhaliftir. Muhalif olmak demokrasinin olmazsa olmazıdır. Hükümet üyelerine en çok zararı olan, onların yaptıkları işleri abartarak sürekli övenlerdir. Zira ülkenin daha iyi idare edilmesine engel olurlar. Yapıcı eleştiriler toplumun kutuplara ayrılmasını, ötekileştirmeyi önler. Sorunların üstü kapatılmazsa çözüm üretilebilir.

Uğur Mumcu gazeteciliğinden anlayan yazarlar, bu gazetede yazıyor. Cumhuriyetçi, Atatürkçü, özgürlükçü, insan hakları savunucusu güç odaklarının kötü amaçlarına karşı geldikleri için şehit veren bir gazetedir.

Küresel kavramıyla dünya dengeleri süratle değişiyor. Yeni denge ve güçte Türkiye yerini alırken ekonomik olarak çok iyi hazırlanması şarttır. Eğitim ve öğretimde rekabet edebilmeli. Hukuk düzeni sağlam ilkelere bağlanmalı. Kısaca siyaseti bugüne yeterli, yarına hazır olmalıdır. Bu hazırlık ise tartışmadan olmaz. Kalkınma ve gelişme modeli fikirler çarpışmadan ortaya çıkarılamaz. 

Dünyada popülist liderler gittikçe söz sahibi oluyor. Bu nedenle basın, çok kültürlü insanların etnik ayrımcılığa uğramadan bir arada yaşamasına etki etmede rol oynar. Sanat çeşitlilik olmadan icra edilemez. Çevre ve doğa organize olmadan korunamaz. Koruma ancak doğru gitmeyen olaylardan, siyasi ve sosyal kararlardan haber almakla mümkündür.
Cumhuriyet Vakıf seçimleriyle yeni bir döneme giren gazetenin, aydınlanma devrimlerine dirençle ve umutla tüm çalışanların sahip çıkacağına inanan okuyucuları sayıca oldukça kabarık, ben de dahil. 

Yazarların bir kısmı tahsilini Avrupa veya Amerika’da yapmış. Yurtdışında uzun süre yaşamış olanları da var. Buna rağmen şu anda yurtdışında yaşayan Prof. Dr. Hakkı Keskin gibi bir veya birkaç yazara da köşe verilmesi gerektiğini, düşünüyorum. Yurtdışı Türklerden yazan olursa Türkiye’de yanlış, önyargılı bilgilere yer verilmemiş olur. İlk dilden haberdar olma isabetli olur.

Yurtdışında yaşayan her Türk Türkiye’nin bir elçisi gibi muamele görür. Bu nedenle yurtdışında iyi organize olabilme, basının internet aracılığı yayınlanmasıyla mümkündür. Yurtdışı Türkleri birlik olursa Türkiye’ye haksız politika yapılması önlenebilir. Türkiye’de bir kişiye kızıp, Avrupa Birliği’nde seksenbir milyon insana zarar verecek siyasi kararlara engel oluna bilinir.

Gençleri dünya çapında yetiştirme yollarını anlatmak amacıyla, Cumhuriyet Gazetesi yazarları kalemlerini elden bırakmayacakları izlemini veriyorlar. Tüm çalışanlarına başarılar diliyorum.

Hoşça kalın!

www.cumhuriyet.com.tr 

İlter Gözkaya-Holzhey                

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.