KATOLİK AKADEMİSİ İFTAR SOFRASI KURDU

KATOLİK AKADEMİSİ İFTAR SOFRASI KURDU

ABONE OL
13:49 - 23/03/2024 13:49
KATOLİK AKADEMİSİ İFTAR SOFRASI KURDU
2

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

-Türkiye Müslümanlarının iftar sofraları tamamen yemeğe odaklı olarak kuruluyor. Katolik akademisinde ise sofra konu ile ilgili dini bilgilere odaklı kurulmuş. En önemlisi edep-

Berlin Katolik Akademisi’nden Dr. Katrin Visse imzalı bir davetiye aldım. “İftar sofrası kurduk sizi de aramızda görmek için sabırsızlanıyoruz!” ifadesi kullanılmış. Ön bilgi veren bir bilgi notuydu bu. Daveti kabul edersem arkadan davetiyenin geleceği de ifade ediliyordu. Davetiyenin gelmesine vesile olacak ön bilgi aynen şöyle:

Sevgili Kam,
bazıları bunu içten içte yani sessizce, bazıları ise yüksek sesle yapar: Dua ederler. Bazıları kendi sözlerini, bazıları da kendilerinden önce dua etmiş olan başkalarının sözlerini kullanır. Oruç zamanında dua özellikle önemlidir, çünkü- basit bir feragatten farklı olarak- doğrudan bir muhatap vardır: Allah. İnananlar tarihleri boyunca çeşitli dua biçimleri geliştirmişlerdir. Burası ile orası, zaman ile sonsuzluk, insan ile Allah arasında bir köprü kurmak için sözcükleri ya da hareketleri kullanmaya çalışmışlardır.

Sizi içtenlikle gün batımından sonra Katolik Akademisi’nde kuracağımız iftar soframıza davet ediyoruz. Tarih: 21 Mart 2024 Perşembe günü, saat 17:00’de,

İftardan önce, Prof. Dr. Muna Tatari ve Sandra Lenke (her ikisi de Paderborn Üniversitesi) bizi DUA hakkında teolojik bir fikir alışverişine götürecek ve Berliner Orient Ensemble de bizi yemek ve ardından birbirimizle yapacağımız konuşmalar için müzikal bir havaya sokacaktır.

Programı, ekte yer alan ve size posta yoluyla da gönderilecek olan DAVETİYEDE bulabilirsiniz.

Sizi bu iftar sofrasında görmek için sabırsızlanıyoruz!

Dr. Katrin Visse
Sözcü

Davete icabet ettim. Trafik benim belirtilen saatte orada olmamı engelledi. Verilen adrese intikal ettiğimde, iftar sofrası çoktan kurulmuş, servis açılmıştı. Masalar davetli sayısına göre tasarlanmış. Hemen girişte tanıdık bir sima. Dr. Aydın Süer. Davet etti masaya. Masada 5 kişi yerini almış. Ben de yerimi alınca masa tamamlandı.

Kürsüde bir diyalog devam ediyor. Prof Dr. Muna Tatari ve Sandra Lenke (her ikisi de Paderborn Üniversitesi) dua hakkında konuşuyorlar. Arkasından müzik ziyafeti devam etti. Arap müzisyenlerden oluşan bir müzik grubu. Ensemble.
Berlin’de hizmet veren İslami kuruluşlardan seçilmiş bir davetli kitlesi var sofrada. Din dil, ırk farkı gözetilmeden seçilmiş.

Hatiplerin kürsüden inmesinden sonra, Kur’an’dan ayetler okundu ve Almanca meali verildi. Sonrasında ezan okundu. Duanın arkasından iftarlıklar geldi ve arkasından da çorbalarla buluştu kaşıklarımız. Bundan sonrasını, arkadaki bir odaya geçerek kendimiz tamamladık. Yemek çeşitleri ve salatalar orada hazır vaziyette bizleri bekliyordu.

Sonrasında, Katrin Hanımefendi tek tek masaları dolaşarak misafirlerine bir bayan nezaketiyle hoş geldiniz dedi ve hâl hatır sordu. Katrin Visse İslam kültürüne vakıf bir akademisyen. Hem Hristiyanlık hem de İslâm hakkında donanımlı. Eğitimini almış. Müslümanların geleneğini çok iyi biliyor.

İftardan sonra tekrar görüşmek ümidiyle vedalaştık. Teşekkür ederim sevgili Katrin. Sayenizde değişik bir iftar sofrasının tadına vardım.

Bir kıyaslama ve öz eleştiri yapacak olursam şunları söylemem gerekiyor: Türkiye Müslümanlarının iftar sofraları tamamen yemeğe odaklı olarak kuruluyor. Katolik akademisinde ise sofra konu ile ilgili dini bilgilere odaklı kurulmuş. En önemlisi edep. Konuşmacılar kürsüde iken, kimseden ses çıkmıyor. Telefonlarıyla ilgilenen de yok. Pür dikkat hatip dinleniyor. Velhasıl, öğreneceğimiz daha çok şeyler var…

Rüştü KAM

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.