Katar’dan Türkiye’ye 10 Milyar Dolar Kaynak İddiası

Katar’dan Türkiye’ye 10 Milyar Dolar Kaynak İddiası

ABONE OL
16:10 - 25/11/2022 16:10
Katar’dan Türkiye’ye 10 Milyar Dolar Kaynak İddiası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Reuters haber ajansı, ismi açıklanmayan iki üst düzey yöneticiye dayandırdığı haberinde, Türkiye ve Katar arasında 10 milyar dolarlık finansal kaynak konusundaki görüşmelerin son aşamasına gelindiğini iddia etti.

Haberde, Katar’ın Türkiye’ye sağlayacağı 10 milyar dolarlık kaynağın, merkez bankaları arasında swap, Eurobond ya da diğer bazı finansal metodlar yöntemiyle sağlanabileceği belirtiliyor.

Reuters haber ajansı,, Katar’ın da Türkiye Maliye Bakanlığı yetkililerinin de konuya ilişkin soruları şu aşamada yanıtsız bıraktıklarını ifade etti.

Reuters haber ajansı, Batılı ülkelerin Türkiye’ye son dönemde yatırım yapmak konusunda çekingen davranmaya başlaması üzerine Ankara’nın ekonomiyi desteklemek ve liranin değerini korunmak amacıyla kendisine yakın ülkelerden destek alma yoluna gittiğini belirtiyor.

Türkiye daha önce de toplamda 15 milyar dolarlık bir swap anlaşması gerçekleştirmişti.

Ajansa konuşan ismi açıklanmayan kaynaklar, görüşmelerin en az 8 milyar dolarlık bir kaynak için yapıldığını, söz konusu kaynağın 10 milyar dolara kadar yükselebileceğini belirtiyor.

Kaynağın 2 ila 3 milyar dolarlık kısmının bu yıl sonuna kadar, geri kalan bölümünün de önümüzdeki yıl içerisinde sağlanabileceği iddia ediliyor.

Bu yıl içerisinde sağlanacak 2-3 milyar dolarlık kısmın Eurobond şeklinde olabileceği belirtiliyor.

Ankara, hali hazırda Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Katar ve Güney Kore’yle toplamda 28 milyar dolarlık swap anlaşması yapmış durumda.

Türkiye son olarak Suudi Arabistan’la Türkiye Merkez Bankası’nda 5 milyar dolarlık mevduat hesabı açması konusunda görüşmeler yapıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) konuya ilişkin henüz bir yorum ya da açıklamada bulunmadı.

Merkez Bankası’nın son dönemde swap anlaşmaları yerine mevduat hesap yöntemini tercih ettiği belirtiliyor.

VOA tarafından geçilen Katar’dan Türkiye’ye 10 Milyar Dolar Kaynak İddiası haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Katar’dan Türkiye’ye 10 Milyar Dolar Kaynak İddiası haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Katar’dan Türkiye’ye 10 Milyar Dolar Kaynak İddiası haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.