HDP TBMM Bahçesinde Oturma Eylemi Yaptı

HDP TBMM Bahçesinde Oturma Eylemi Yaptı

ABONE OL
15:32 - 02/10/2020 15:32
HDP TBMM Bahçesinde Oturma Eylemi Yaptı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ANKARA — 

HDP Eş Başkanları, son düzenlenen operasyonlarda aralarında Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in de aralarında bulunduğu isimlerin gözaltına alınması nedeniyle TBMM Genel Kurulu öncesinde bir açıklama yaparak oturma eylemi yaptı.

Basın açıklamasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, yapılan operasyonların partilerine yönelik bir “siyasi intikam” operasyonu olduğunu söyledi. Buldan açıklamasında, son olarak yapılan operasyonun, 4 Kasım 2016’da HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekillerinin tutuklandıkları operasyon ve 19 Kasım 2019’da kayyum atamalarının devam niteliğinde olduğunu öne sürdü. Buldan hükümetin uygulamalarını “Demokrasiyi çökertme planı” olarak niteledi. Buldan “Sizin iktidar ve koltuk hesaplarınız, hayalleriniz değil, Türkiye halklarının demokrasi, barış, adalet ve özgürlük hayalleri gerçeğe dönüşecektir. Faşizminiz değil, demokrasi mutlaka kazanacaktır. Cesaretiniz varsa gelin Meclis’te 6-8 Ekim için derhal bir araştırma komisyonu kuralım ve gerçekleri tüm boyutlarıyla araştıralım ve açığa çıkartalım. AKP- MHP iktidarı, kendi siyasi planlarına göre Türkiye’yi ve siyaseti kilitlemeye çalışıyor. Bu oyunu görelim ve hep birlikte bozalım, bu kilitlenmeyi hep birlikte, demokratik güç birliğiyle, dayanışmayla açalım” dedi.

Buldan’ın ardından konuşan Mithat Sancar da TBMM bahçesindeki oturma eyleminin meclise karşı bir tutum olmadığını, yapılanlara dair protestolarını göstermek için Genel Kurul değil meclis bahçesinin daha doğru olacağını düşündüklerini söyledi.

Buldan ve Sancar’ın öncülüğünde oturumlara katılmayarak bahçede oturma eylemi yapan HDP’li milletvekilleri, ellerinde gözaltındaki partililere ait fotoğraflar da taşıdı.

Bahçedeki HDP’li milletvekilleri, TBMM Genel Kurulu’nda İstiklal Marşı okunduğu sırada ise ayağa kalkarak saygı duruşuna katıldı.

Bazı CHP’li milletvekilleri de bahçedeki HDP Grubu’nu ziyaret ederek, operasyona karşı dayanışma mesajlarını yineledi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar basın açıklaması sonrasında VOA Türkçe’nin operasyona ilişkin sorusuna da “Henüz Ayhan Bilgen arkadaşımızla görüşme imkanımız olmadı. Yüz yüze görüşme imkanımız olmadığı için gerekçelerini de öğrenme imkanımız olmadı. Umarız bir tutuklama olmaz bütün arkadaşlarımız serbest kalır yüz yüze Ayhan Bilgen’le de bir değerlendirme yaparız. Bu iktidarın herhangi bir gerekçeye ihtiyacı yoktur. Artık ne hukuk tanıyor ne ahlak tanıyor. Dolayısıyla bugünkü operasyonu dünkü açıklamayla bağlantılandırarak hareket ettiklerini söylemek de temelsizdir. Keyfiliğini en zirve noktalarına yaklaşılmıştır. Bu operasyon da aynı barbarlık aynı keyfilik zihniyetinin bir başka ürünü bir başka yansımasıdır” dedi.

Erdoğan HDP’ye dağ ve sokakları adres gösterdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, TBMM’deki açılış konuşması sonrasında, VOA Türkçe’nin “HDP’nin bugünkü açılışta salonda olmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu da yanıtladı.

Erdoğan, “Onun (HDP) varlığı ya da yokluğu arasında herhangi fark yok. Onların her zaman yeri ya dağdır ya sokaklardır” dedi.

Bu arada HDP’den yapılan açıklamada, 25 Eylül’de gözaltına alınan parti yöneticilerinden 15’inin, 6 gün gözaltında tutulduktan sonra bu sabah ifade işlemleri için Ankara Adliyesi’ne sevk edildiğini açıkladı.

VOA tarafından geçilen HDP TBMM Bahçesinde Oturma Eylemi Yaptı haberinde Ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. HDP TBMM Bahçesinde Oturma Eylemi Yaptı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan HDP TBMM Bahçesinde Oturma Eylemi Yaptı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.