İsveç’in NATO’ya kabulü ıslak imzalı belgesi istek üzerine ABD’ye yollandı haberine yalanlama

İsveç’in NATO’ya kabulü ıslak imzalı belgesi istek üzerine ABD’ye yollandı haberine yalanlama

ABONE OL
23:12 - 27/01/2024 23:12
İsveç’in NATO’ya kabulü ıslak imzalı belgesi istek üzerine ABD’ye yollandı haberine yalanlama
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanmasıyla ilgili olarak ABD’nin ıslak imzalı belgeyi görmek istediğine dair iddialar, Cumhurbaşkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yalanlandı.

Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin olarak TBMM onayı, ardından Cumhurbaşkanı’nın imzası ve Resmi Gazete’de kararın yayınlanmasına karşın ABD yönetiminin ıslak imzalı kabul belgesini görmek istediği bu sebeple de belgenin ABD’ye gönderildiği iddia edilmişti. Bazı sosyal medya hesaplarında yer alan iddialar üzerine Dezenformasyonla Mücadele Merkezi bir açıklama yayımladı.

Cumhurbaşkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi X platformu üzerinden bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “İsveç’in NATO üyeliği kararı ile ilgili bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “TBMM kararı, Cumhurbaşkanı onayı ve ⁠Resmi Gazete’de yayınlamamız yeterli görülmediği için ABD Kongresi ıslak imzalı kararın aslını görmek istedi” iddiası doğru değildir. Amerika Birleşik Devletleri, Birleşmiş Milletler Antlaşması, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve Kuzey Atlantik Anlaşması (NATO’nun kurucu anlaşması) dahil olmak üzere 200’den fazla çok taraflı anlaşmada depozitör (belgeleri saklayan) ülke konumundadır. ABD, depozitör ülke sıfatıyla “orijinal” anlaşma metinlerini saklamakta ve uygun şekilde imzalanmalarını kolaylaştırmaktadır. Depozitör ülke, aynı zamanda anlaşmalara ilişkin onay belgeleri gibi belgeleri de almaktadır” denildi.

Açıklamada ayrıca “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İsveç’in Kuzey Atlantik Antlaşması’na katılımına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilen kanunun yayımlanmasına karar vermiş ve İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne ilişkin Cumhurbaşkanı Kararını imzalayarak ilgili protokolü onaylamıştır. Karar metni yukarıda da açıkça belirtilen gerekçelerle depozitör ülke olan ABD’ye iletilmiştir. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz” ifadelerine yer verildi.

VOA tarafından geçilen İsveç’in NATO’ya kabulü ıslak imzalı belgesi istek üzerine ABD’ye yollandı haberine yalanlama haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsveç’in NATO’ya kabulü ıslak imzalı belgesi istek üzerine ABD’ye yollandı haberine yalanlama haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsveç’in NATO’ya kabulü ıslak imzalı belgesi istek üzerine ABD’ye yollandı haberine yalanlama haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.