Gazze’deki rehinelerin yakınları İsrail parlamentosunu bastı

Gazze’deki rehinelerin yakınları İsrail parlamentosunu bastı

ABONE OL
23:20 - 22/01/2024 23:20
Gazze’deki rehinelerin yakınları İsrail parlamentosunu bastı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gazze’de Hamas’ın rehin tutttuğu İsrailliler’in yakınlarından oluşan bir grup Pazartesi günü Kudüs’te İsrail parlamentosu Knesset’te komisyon oturumunu basarak, milletvekillerinden yakınlarını kurtarmaları için daha fazla çaba göstermelerini talep etti.

Yaklaşık 20 kişinin gerçekleştirdiği eylem, Hamas’a karşı Gazze’de verilen savaşın dördüncü ayında ülke içinde muhalefetin arttığına işaret ediyor.

Rehin tutulan üç yakınının fotoğraflarını taşıyan bir kadın protestocu, Knesset Finans Komisyonu’ndaki oturuma girdikten sonra “Sadece bir tanesini canlı olarak geri almak istiyorum, üç taneden bir tanesini!” diye bağırdı.

Siyah tişörtler giymiş diğer protestocular da ellerinde “Onlar orada ölürken siz burada oturmayacaksınız” yazılı pankartlar taşıdı, “Onları şimdi serbest bırakın, şimdi, şimdi!” şeklinde sloganlar attı.

Gazze’de halen 130 civarında rehinenin tutulduğu tahmin ediliyor.

İsrail’in 27’sinin Gazze’de öldüğünü söylediği rehinelerin kaderi tüm ülkeyi endişelendiriyor. Ancak yakınları savaş yorgunluğunun rehineler üzerindeki dikkatleri dağıtmasından korkuyor. Başlangıçta ulusal birliği teşvik eden gösterilerin daha agresif bir hal aldığı gözleniyor.

Aileler ve destekçileri Başbakan Benyamin Netanyahu’nun sahil evinin ve Knesset binasının önünde kamp kurmaya başladı.

Rehinelerin serbest bırakılmasını talep eden düzenli haftasonu mitingleri, son haftalarda aşırı sağcı hükümeti devirebilecek bir seçim için çağrı yapan gösterilerle güçlendi.

Pazartesi günü Knesset’te, gürültü çıkaranları ya da protesto yapanları genellikle hızla dışarı çıkaran parlamento görevlileri, Finans Komisyonu’nda yaşanan arbedeye müdahale etmedi. Bir milletvekili elleriyle yüzünü kapattı.

Netanyahu’nun koalisyonundaki ultra Ortodoks bir Yahudi partisinin başkanı olan Komisyon Başkanı Moşe Gafni ayağa kalkarak toplantıyı durdurdu ve protestocuyu sakinleştirmeye çalıştı.

“Tutsakların kurtarılması Yahudiliğin en önemli ilkesidir, özellikle de yaşamın korunmasının aciliyet arz ettiği bu durumda” şeklinde konuşan Gafni, daha sonraysa “Koalisyondan ayrılmak hiçbir şey kazandırmaz” dedi.

Netanyahu’dan rehine ailelerine: ”Hamas somut bir öneride bulunmadı”

Öte yandan Netanyahu Pazartesi günü, Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılacağı yönündeki spekülasyonlara karşı çıkarak, Filistinli militan grup Hamas’tan bir teklif gelmediği için İsrail’in inisiyatif aldığını söyledi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Netanyahu’nun bazı rehine yakınlarının parlamentodaki komite oturumunu basmasının ardından rehine ailelerinin temsilcilerine “Hamas tarafından yapılmış gerçek bir teklif yok. Bu doğru değil” dediği aktarıldı.

Netanyahu, “Bunu elimden geldiğince açık bir şekilde söylüyorum çünkü sizin için kesinlikle acı verici olan çok sayıda yanlış ifade var. Buna karşılık, bizim tarafımızdan bir girişim var ki bu konuda ayrıntıya girmeyeceğim” dedi.

Netanyahu hükümeti, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısına misilleme olarak başlatılan İsrail operasyonunun, rehinelerin kabul edilebilir şartlarda serbest bırakılması için baskı yapmak amacıyla gerekli olduğunu savunuyor. Ancak aileler, rehin tutulan yakınlarının öldürülebileceğinden endişe ediyor.

VOA tarafından geçilen Gazze’deki rehinelerin yakınları İsrail parlamentosunu bastı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gazze’deki rehinelerin yakınları İsrail parlamentosunu bastı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gazze’deki rehinelerin yakınları İsrail parlamentosunu bastı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.