Gaziantep’te Hekimlerden Serbest Çalışma Hakkı Çağrısı

Gaziantep’te Hekimlerden Serbest Çalışma Hakkı Çağrısı

ABONE OL
21:50 - 20/10/2022 21:50
Gaziantep’te Hekimlerden Serbest Çalışma Hakkı Çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Serbest hekimlik mesleği uygulama hakkını ortadan kaldıran düzenlemelerin hekim ve hasta haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle basın açıklaması yapan Gaziantep-Kilis Tabip Odası üyeleri, yönetmelikteki değişikliklerin iptali için yetkililere çağrıda bulundu.

Tabip Odası adına basın açıklamasını yapan Dr. Mecit Nehir, yapılan düzenlemenin hekimlerin ameliyat ve girişimsel işlem yapmalarını imkansız hale getirdiğine dikkat çekerek, “Sağlık Bakanlığı’nı Anayasa ve ilgili yasalara aykırı olan, serbest meslek icrasını kısıtlayarak hekimliğin bağımsızlığına darbe indiren, hastaların da hekim seçme haklarını kısıtlayan bu düzenlemelerden bir an önce vazgeçmeye ve ilgili yönetmelik değişikliklerini iptale çağırıyoruz’’ dedi.

“Hekimler sağlık sermayesinin kıskacına alınmak istenmektedir“

Yapılan düzenlemeyle hekim ve hastaların özgürlüklerinin büyük ölçüde kısıtlanacağını dile getiren Gaziantep-Kilis Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Mecit Nehir, “Sağlık Bakanlığı, bu yönetmelik değişiklikleri ile muayenehane hekimlerinin tanı ve tedavi amacı ile hastalarını özel hastanelere ve tıp merkezlerine yatırmaları, ameliyat ve girişimsel işlem yapmalarını yeni koşullara bağlayarak neredeyse imkansız hale getirdi. Bu düzenlemelerin hangi kamu yararı gözetilerek ya da nasıl bir ihtiyacı karşılamak amacıyla yapıldığı anlaşılamadığı gibi Sağlık Bakanlığı tarafından da açıklanamadı. Bu yönetmelik değişikliği muayenehanesi olan dahili branş hekimlerinin hastalarını yatırmalarını, cerrahi branş hekimlerinin ise ameliyat yapmalarını zorlaştıracak, serbest meslek faaliyetlerini çok büyük ölçüde kısıtlayacaktır. Düzenleme hastaların mahremiyetinin korunması ve hekim seçme hakkını ihlal edecek niteliktedir“ diye konuştu.

VOA Türkçe ’ye konuşan özel muayenehane sahibi Operatör Doktor Ali Özcan ise bu düzenleme nedeniyle çalıştığı hastaneden ayrılmak zorunda kaldığını belirterek, “Eğer ki doktorlar ameliyatlarını yapabileceği, hastalarını yatıracağı hastane bulamazsa muayenelerini kapatmak zorunda kalacaklardır. Bu da hekimlerin yapmış oldukları yatırımla ilgili de hak kaybıdır’’ dedi.

Böyle bir düzenleme yapılırken dernek ve ilgili kurumlarla istişare edilerek ortak bir karar alınması gerektiğini savunan Doktor Ali Özcan, “Bu genelge çok alelacele hazırlanmış bir test olup özellikle hastaların muayene hekimlerine giderek planlamış olduğu hastanelere değil de, kişinin anlaşmak zorunda olduğu hastanelerde gerekli tedavi ve ameliyatlarını yapacak zorunda bırakan bir düzenleme. Bu durum özellikle hasta insanlarımızın bir hak kaybı. Aynı zamanda hekimlerin de özgür bir şekilde farklı hastanelerde çalışmalarının önünde bir hak kaybı doğmuştur. Böyle bir düzenleme alelacele bir şekilde değil bu kararın derneklerle ve kurumlarla istişare ederek ortak bir karar alınması gerekiyordu. Bu şekilde hem hekimlerin hem de hastaların mağduriyetinin önüne geçilebilir’’ ifadelerini kullandı.

7 bin hekimden yalnızca 500’ü hastanelerle sözleşme yapabilecek

“Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmelik” 06.10.2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı.

Hastaların teşhis ve tedavisi 1219 sayılı yasaya göre; mesleğini serbest olarak icra eden hekimlerin hizmet bedeli hasta tarafından karşılanmak ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan talep edilmemek kaydıyla, özel sağlık kuruluşlarında yapılabiliyor.

Yapılan yönetmelik değişikliklerine göre;

*Muayenehane hekimlerinin bu şekilde tanı ve tedavi hizmetlerini yürütmeleri ancak özel hastane veya tıp merkezinde ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması halinde ve yıllık sözleşme yapmak suretiyle mümkün olabilecek.

*Boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda, özel hastane veya tıp merkezinin ruhsatında ve/veya faaliyet izin belgesinde kayıtlı o branştaki toplam uzman hekim kadro sayısının ancak yüzde 15’i kadar hekim (misafir/dış doktor) ile sözleşme imzalanması mümkün olacak.

*Aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme, ilgili branşın toplam kadro sayısının üçte birini geçemeyecek şekilde yapılabilecek.

Bu düzenlemelere göre 4 bini İstanbul’da olmak üzere yaklaşık 7 bin muayenehane hekiminden ancak 500’ü hastanelerle sözleşme yapabilecek. Bu durum, mesleğini muayenehanesinde bağımsız olarak sürdüren hekimlerin çalışmalarının büyük ölçüde engellenmesi anlamına geliyor.

VOA tarafından geçilen Gaziantep’te Hekimlerden Serbest Çalışma Hakkı Çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Gaziantep’te Hekimlerden Serbest Çalışma Hakkı Çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Gaziantep’te Hekimlerden Serbest Çalışma Hakkı Çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.