Dünya yöresel ürün pazarından Türkiye daha fazla pay almalı

Dünya yöresel ürün pazarından Türkiye daha fazla pay almalı

ABONE OL
13:23 - 13/10/2021 13:23
Dünya yöresel ürün pazarından Türkiye daha fazla pay almalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’nin, 200 milyar dolara ulaşan dünya yöresel ürünler pazarından daha fazla pay alması için çalışmalar yapması gerektiği belirtildi.

Antalya Ticaret Borsası tarafından düzenlenen ve TOBB tarafından desteklenen ‘’Sizin Oraların Nesi Meşhur’’ temasıyla bu yıl 20-24 Ekim tarihlerinde 11’ ncisi gerçekleştirilecek Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıya TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve ATSO Başkanı Davut Çetin, BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı ve Antalya Ticaret Borsası yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Yöresel ürün ihracatında 20 milyar dolara ulaşabiliriz

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, 12 yıl önce ilki yapılan YÖREX Fuarı’nın Covid-19 salgını nedeniyle yapılamadığını söyledi. 2019 yılı verisiyle dünyada 200 milyar dolara ulaşan coğrafi işaretli (Cİ) ürün ticareti bulunduğunu belirten Çandır, şunları kaydetti.

‘’Bunun yarısından fazlası tarım ve gıda ürünleridir. Yöresel ürünler konusundaki potansiyelimiz de düşünülürse bu miktarın çok daha fazla artma potansiyelimiz bulunmaktadır. 200 milyar dolarlık Cİ ürün pazarından Türkiye olarak payımızı artırabilirsek buradan 20 milyar dolar ihracat sağlayabiliriz. Yöresel ürünlerimiz kıyıda köşede kalmasın, hakkı ve hukuku korunsun ve ekonomiye kazandırılsın diye yola çıkmıştık. YÖREX sonrası yöresel ürünlerimizi coğrafi işaret ile koruma da ciddi bir mesafe kaydettik. Henüz istediğimiz seviyede olmasa da ekonomiye kazandırılmasındaki önemli farkındalık yarattık.’’

Cİ ürünlerin sosyal medyada özellikle instagram üzerinden satışlara başladığına dikkat çeken Çandır, şöyle devam etti.

‘’Son dönemde yöresel ürünlere özel internet siteleri üzerinden satışlar başladı. Şimdilerde uluslararası çapta kurumsal ağa sahip e-ticaret siteleri üzerinden satışlar yapılıyor. Bu işlerle uğraşan insanımızın emeğinin karşılığını aldığı ve yan iş kolu olarak değil de aile ekonomisine direk katkı sunduğu bir ana iş kolu haline dönüşmesini temenni ediyoruz. Yani ürüne ve emeğine sahip çıkan, kalitesinden taviz vermeyen ve yaptığı işten mutlu olup iyi bir gelir elde eden modele geçmemiz gerektiğini düşünüyoruz. İnsanımızın sosyo-ekonomik baskılar nedeniyle kırdan kente zorlandığı değil tam aksine yerinde ve yerelde üretim ile mutlu olacağı bir model olsun istiyoruz. Fransa’nın Rokfor peynirinin başardığını Akseki’nin Çimi peyniri, Elmalı’nın Söğle peyniri de başarsın istiyoruz.’’

YÖREX Farkındalık yarattı

YÖREX sonrası Türkiye’de coğrafi işaretli ürün sayısını 8 katın üzerinde artırdığını ifade eden Ali Çandır, bugün itibariyle 900’ürününün Cİ tescilli, 700’ün üzerinde de ürününde tescil sırada beklediğini söyledi. Çandır, şöyle devam etti.

‘’Bizler coğrafi işaretli ürünleri kırsal kalkınmanın anahtarı olarak görüyoruz. YÖREX’in yöresel ürünler konusundaki misyonunu tamamladığını düşünüyoruz. Artık tam anlamıyla coğrafi işaretli ürünlere odaklanacağız. Özel sektör bu konuda iştaha sahip yeter ki kamu adım atsın. Yani bu ürünlerin üretimini teşvik etsin, üretenin motivasyonunu artırsın, ürünlerin iç ve dış denetimlerinin kontrolünü alsın.’’

Çandır, bu yıl YÖREX fuarına 75 ilden 500 üzerinde katılımcının yer alacağını ve 300 bin ziyaretçi beklediklerini, fuarda 10 zincir market ve restoranlar ile -e-ticaret firmalarının da katılacağını sözlerine ekledi.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve ATSO Başkanı Davut Çetin de YÖREX Fuarının Antalya’yı heyecanlandırdığını söyledi. YÖREX’e Türkiye’nin dört bir yanından yoğun bir talep olduğunu anlatan Çetin, şöyle konuştu.

‘’Fuarlar Antalya ekonomisine ciddi katkılar yapıyor. İş dünyasının buluşma noktası haline geliyor. Yöresel ürünlerimizi ne kadar ticarileştirebilirsek ekonomiyi de o kadar güçlendirebiliriz. Bu konuda Birlikler ve kooperatifleri daha da güçlendirmeli ve sayılarını artırmalıyız. Antalya’da şu an 33 kadın üretim kooperatifi var.’’

ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı da fuarların kent ekonomilerine önemli katkı yaptığını belirtti. Türkiye’de ürünlerin pazarlama ve kalitesinde sorun yaşandığını vurgulayan Bıdı, ‘’Pazarlamanın yolu da fuarlardan geçiyor. Pazarlamayı ve kaliteyi iyi yapabilirsek dünyada iyi noktaya geliriz’’ diye konuştu.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.