Zeytinlikler İçin Gözler Yargıya Çevrildi

Zeytinlikler İçin Gözler Yargıya Çevrildi

ABONE OL
20:48 - 03/03/2022 20:48
Zeytinlikler İçin Gözler Yargıya Çevrildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 1 Mart tarihli Maden Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikten dolayı Türkiye’nin zeytinlik arazilerini kaybedeceği görüşü kamuoyunda ağırlık kazandı.

Çarşamba günü CHP adına Grup Başkanvekili Özgür Özel’in bu yönetmelik değişikliği aleyhine Danıştay’a başvuracağı açıklamasıyla Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz’ın da davacı olacağını duyurmasının ardından Perşembe günü de yargı yoluyla mücadele açıklamaları devam etti.

İyi Parti adına Yerel Yönetimler Başkanı ve Muğla Milletvekili Metin Ergün, elektrik üretimi için zeytinlik alanlarda madencilik faaliyeti yürütülmesinin önünü açan düzenlemenin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay’a başvurdu. Danıştay’a yapılan başvuru, “Zeytinliklerimizi; madenciliğe, ranta ve talana açan yönetmelik değişikliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay’a dava açtık. Zeytinliklerimizi korumak için İyi Parti olarak sonuna kadar mücadele edeceğiz. Zeytinime Dokunma” mesajıyla paylaşıldı.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) de, bakanlıkça Anayasa’ya ve yasaya aykırı şekilde yayınlanan yönetmelik değişikliğine karşı dava hazırlığına başlandığını açıkladı.

Türkiye’nin farklı illerinden çevre örgütlenmelerinin yanı sıra Çiftçiler Sendikası da, tüm zeytin ağaçlarını tehdit edici bu düzenlemeye karşı dava açılacağını duyurdu.

Bu arada siyasi partiler, sanatçılar, meslek örgütleri ve çevre örgütleri, sosyal medyada “Zeytinime Dokunma” etiketiyle AKP iktidarına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e yönelik mesajlar paylaştı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “229 gündür Akbelen Ormanı’nı koruyan yurttaşlarımızla birlikte yarın (4 Mart) zeytinimize kasteden yönetmeliği çıkaranlara sesleneceğiz. Yönetmeliğinizi geri çekin, zeytinimizden, ormanımızdan, havamızdan, suyumuzdan uzak durun!” açıklaması yaptı. Saadet Partisi de, “Zeytin ağaçlarımızdan daha kıymetli maden yok! Zeytinime Dokunma” paylaşımında bulundu.

TBB: “Kamu yararı gerekçesi akla ve mantığa aykırı”

TBB’den yapılan yazılı açıklamada, “Maden Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle; madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda zeytin sahası üzerinde maden tesisi açılmasına olanak verilmektedir. Üzerinde muhtemel tarım faaliyeti de gerçekleştirilen zeytin sahalarının ‘kamu yararı’ gerekçesi ile ömrü doğal olarak sınırlı madencilik faaliyetlerine tercih edilmesi, dünyada yaşanan iklim krizi ve kıtlık tehlikesi de dikkate alındığında akla ve mantığa aykırıdır. Sınırlı kaynak olan kömür için ömürlük zeytinliklerin feda edilmesi, Anayasal güvence altında olan tarım arazileri ile tarım işçilerine zarar verilmesi, ‘mülkiyet hakkı’nın, madencilik faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi adı altında müdahaleye açılması, sürdürebilir dünya idealine aykırıdır. Türkiye Barolar Birliği tarafından söz konusu gerekçelerle, hukuka aykırı düzenlemenin iptali için dava hazırlığı sürdürülmektedir” denildi.

“Zeytin ağacı kirlilikten etkilenir, mahsul alınmaz”

Çiftçiler Sendikası Genel Başkanı Ali Bülent Erdem ve Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu imzalı “Yönetmelik yardımıyla zeytinliklerin enerji ve maden şirketlerinin talanına açılmasına hayır!” başlıklı yazılı açıklamasında ise, “Zeytin, yetiştirme tarzı gereği, partiküller ve havanın kirlenmesine karşı hassas olan bitkilerdendir. Havanın kirlenmesi çapı yaklaşık 50 kilometre olan bir alandaki zeytin ağaçlarının büyüme ve yetişmesini olumsuz etkiler. Yani bu yönetmelik vasıtasıyla sadece zeytin ağaçları kesilmiş olmayacak, maden alanı olarak açılan yerlerin yarattığı kirlilik nedeniyle çevrelerindeki zeytinliklerden de mahsul alınamayacak. Gıdada şirketlere ve dışa bağımlılık artacak, gıda krizi derinleşecek” uyarılarında bulunuldu.

“Benzer şekilde 18 bin 350 dekar zeytinlik katledildi”

AKP iktidarınca zeytinlikleri hedef alan girişimlere dikkat çekilen açıklamada, “AKP hükümeti zeytin yetiştiricilerinin aleyhine, sanayicinin, maden şirketlerinin ve enerji şirketlerinin lehine bir ayırımcılık yaptığını hiçbir zaman gizlememiştir. AKP’de rahatsızlık yaratan, 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu’un 20’inci maddesinin 1’inci fıkrasındaki ‘Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez’ ifadesidir. Zeytinlik alanlarını ranta açabilmek için daha önce de 7 kez Meclis’e kanun tasarısı getirmişler ama değiştirmeyi başaramamışlardır. 2012 yılında, bu kez farklı bir yöntemle zeytinliklerin katledilmesini engelleyen yasal engelleri Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkartarak aşmaya çalışmışlar ama Danıştay Daireler Kurulu kararnameyi ‘kanunsuz’ olduğundan dolayı iptal etmiştir. Ancak 14 ay yürürlükte kalan bu kanunsuz yönetmelik yüzünden 18 bin 350 dekar zeytinlik alanda 26 adet maden işletmesi ‘kamu yararı’ adı altında faaliyete geçmiş, binlerce ağaç maden şirketleri tarafından katledilmiştir. AKP hükümeti bugün de, benzer bir uygulamayı devreye sokmuştur. AKP ve şirketler, zeytinimize, toprağımıza, suyumuza, tohumumuza, otlak ve meralarımıza dokunma!” denildi.

Sanatçılar tepkili, Cem Yılmaz TEMA’yı işaret etti

Sanatçı Tarkan’ın “Bu vatanın doğası, toprağı sizin malınız değildir, bu milletindir, hepimizindir. Doğamızı savunmak, korumak da bu yüzden görevimizdir” mesajıyla katıldığı “Zeytinime Dokunma” çağrısı sosyal medyada büyümeye devam etti. Karikatür dergisi Leman da, zeytin ağacını koruyan karikatür karakterleri çizimine yer verilen kapağıyla çağrıya katıldı.

Sanatçı Cem Yılmaz ise, AKP’ye yakın isimlerce sosyal medyada sıklıkla dillendirilen “yalan, kışkırtmayın” yaklaşımına dikkat çekmek amacıyla TEMA Vakfı’nın “Zeytinime Dokunma” çağrısını ironiyle paylaştı. Yılmaz, “Yalan bu! TEMA Vakfı diye bir şey ilk defa duyuyorum! İnsanları kışkırtmayın…Marketler zeytin dolu ayıptır!” mesajını paylaştı.

TEMA Vakfı’nın, sosyal medyada pek çok kişi tarafından paylaşılan açıklamasında ise, “Türkiye’nin zeytinlikleri kanuna aykırı işlemle madencilik faaliyetlerine açılıyor! Maden Yönetmeliği Madde 115’e eklenen 4. fıkra ile, zeytin alanları başta kömür madenciliği olmak üzere madencilik faaliyetlerine açıldı. Bu düzenleme 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunu’na aykırı. Zeytin ağacının anavatanı Türkiye, küresel zeytin üretiminin yüzde 15,2’sini karşılıyor. 2019 yılında 415 bin ton zeytin, 1 milyon 110 bin ton zeytinyağı üreten ülke için zeytin önemli bir istihdam ve gelir kaynağı. TEMA Vakfı olarak kanunlara aykırı olan işlemin acilen durdurulmasını ve ülkemizin başta zeytinlikler olmak üzere tüm verimli tarım topraklarının madencilik faaliyetlerinden korunmasını talep ediyoruz” çağrısı yapıldı.

VOA tarafından geçilen Zeytinlikler İçin Gözler Yargıya Çevrildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Zeytinlikler İçin Gözler Yargıya Çevrildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Zeytinlikler İçin Gözler Yargıya Çevrildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.